Last news in Fakti

18 Май, 2020 16:37 6 168 4

Силно търсене на тези имоти

  • склад-
  • софия-
  • логистика

Онлайн търговията оживи пазара на складове

Силно търсене на тези имоти - 1
Снимка: М. Богданова ©

Ограничаването на дейността на физическите обекти доведе до ръст на онлайн търговията. За да се справят с обслужването на този тип поръчки, куриерските компании и търговците с онлайн магазини предприемат действия по реорганизация на логистиката и доставките си. В резултат се засилва интересът към складови площи до 1000-2000 кв.м в рамките на София.

„В трудни моменти и постоянно променяща се пазарна обстановка, компаниите търсят все повече услугите на логистични фирми (3PL), които намаляват оперативните разходи, увеличават ефекта на синергията и носят икономия от мащаба. Предвид намалелите физически продажби, оптимизирането на разходите за транспорт и логистика става все по-ключово за търговските компании. Устойчивият темп на развитие на електронната търговия и куриерски услуги е основен двигател на търсенето на складови площи“, казва Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални имоти и развитие на парцели“ в Cushman & Wakefield Forton.

По данни на компанията, търсенето на складови площи е провокирано от онлайн продажбите, но пазарът на логистични площи в София регистрира слаба активност в началото на 2020 г. Макар за сегмента 2019-а да приключи с голям обем завършено строителство и висока наемна активност, последиците от кризата с коронавируса дадоха негативно отражение. За първите три месеца общото усвояване се движи около 9500 кв.м, включвайки няколко договора за наем и завършването на малки проекти за собствено ползване. Заради ограниченото предлагане на модерни логистични площи, се очаква значителна част от строящите се проекти за отдаване под наем да бъдат заети още преди завършването им.

Свиването на потреблението нанесе сериозни щети върху производството и замрази плановете на компаниите свързани с недвижими имоти. В индустриалния сегмент в краткосрочен план се очаква търсенето на различни групи продукти да бъде засегнато, което е възможно да се прехвърли върху българските производители и изпълнители.

„Експортно ориентираната част от българската икономика е засегната от наложените рестрикции и намалено потребление. Може да се очаква в средносрочен и дългосрочен план, че настоящата ситуация ще допринесе за започване на нови производства в България. Това са компании, които търсят по-високо качество, съкратени срокове за организация на производството, по-висока сигурност на транспорта и доставките до Европа“, допълва Жоро Ангелов.

Поради проблемите с износа и пониженото вътрешно потребление прогнозата на правителството е БВП на страната да намалее с около 3% през 2020 г.

Наемните нива на логистичните площи остават стабилни – в София са 3.8 EUR/кв.м за по-големи обекти и 4.2-4.4 EUR/кв.м за средни по големина помещения. Делът на свободните площи е около 2%, като не се очаква значителна промяна по този показател в краткосрочен план. Според експертите, доходността от инвестициите в сегмента вероятно ще намалее леко през следващите тримесечия.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ееее

    11 0 Отговор
    Редим се на опашки да си купуваме складове.
  • 2 Пешо

    15 0 Отговор
    Искам да си поръчам 10 склада, да си имам да не вземат да свършат в тоя динамичен Бг. Пазар, че да имам къде да си държа колелото.
  • 3 dre

    2 0 Отговор
    Как така не е Симеон Митев
  • 4 ЛЪЖЦИ

    2 0 Отговор
    не лъжете хората СКЛАД СЕ ТЪРСИ ДОКАТО СИ ПОСТРОЯТ НОВ