Last news in Fakti

19 Май, 2020 15:17 3 978 0

Бум в търсенето на тези имоти

  • финландия-
  • къщи-
  • търсене-
  • наем

Финландците печелят от отдаване под наем на летни къщи

Бум в търсенето на тези имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Търсенето под наем на летни къщи във Финландия рязко се повиши в резултат на пандемията от коронавирус. Несигурността, продиктувана от ограничаване на пътуванията и забраната за провеждането на масови събития, принуждава хората да търсят спасение в наемането на частни къщи.

Финландската учителка Сара Туомал вече има къща в източната част на страната, в Нурмес. Използва я и през зимата. Веднага след като започне ваканцията, тя възнамерява да отдаде имота си под наем на хора, които нямат вила. Тя е забелязала ръст в търсенето на подобни имоти заради коронавируса. „Много хора нямат възможност да отидат на почивка при роднини, както са го правили преди. А в други държави пенсионерите търсят промяна в периода на самоизолация”, казва Туомал. Тя е на мнение, че рисковете да се зарази с вируса, са значително по-малки в подобен имот, отколкото на други места, където има струпване на повече хора.

Туомара също така е забелязала, че все повече млади хора избират да наемат къща за почивката си. „Група приятели на възраст до 30 години, които предпочитат да прекарат известно време заедно сред природата, наемат къщи, тъй като всички хотели и места за отдих за затворени или с има рестрикции по време на ползването им”, казва Себастиян Лагерлеф представител на онлайн сайта Nettimökki.com. Броят на търсенията в платформата през последните седмици са се увеличили със 111% спрямо година по-рано. Аналогична тенденция се наблюдава и на сайта Тori.fi, споделя маркетинговият му директор Лаура Кусел: „Всяка седмица търсенията за наем на къщи във Финландия са около 100 000. Пикът на търсенето обикновено е в началото на юни”.

Средните наемни нива на къщи са около 800 EUR за седмица, което е с 13% повече спрямо миналата година. Стойността се определя не толкова от местоположението на имота, а комплекса услуги, които се предлагат и инфраструктурата. Цената расте и в резултат на повишеното търсене.

Най-популярните дестинации във Финландия за наем на къща са Куусамо, Савонлинна, Миккели, Лиекса, Рованиеми, Куопио, Китее и Инари.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА