Last news in Fakti

22 Май, 2020 10:02 15 755 13

Имотите, чиято цена у нас расте вече 17 години

  • земеделска земя-
  • цени-
  • българия-
  • imot.bg

Земеделската земя е винаги печеливш избор

Имотите, чиято цена у нас расте вече 17 години - 1
Снимка: М. Богданова ©

Имотът, който през последните 17 години бележи само поскъпване и не се влияе от кризи (бел. ред. нито от тази през 2008 г., нито от сегашната, продиктувана от пандемията с коронавирса), е земеделската земя.

„От 2003 г. досега средното поскъпване на годишна база е близо 8%. Единствено през 2009 г. има спад от 5%. За 2020 г. не очаквам понижение в цените на земеделските имоти, тъй като в този дълъг период от 2003 г. досега процесите вървят към намаляване броя на единични сделки и прехвърлянето на земята към по-големи собственици, които в момента не продават. Тези два месеца (бел. ред. март и април 2020 г.) сделките намаляха значително като брой“, казва Антон Андонов, изпълнителен директор на ERA. Цената на земеделската земя ще остане почти без промяна, тъй като трима от големите купувачи спряха да купуват. „Смятам, че сега ще се върнат отново на пазара и това ще е един от активите, които ще продължат дават добра доходност“, допълва той.

„През последните години наблюдаваме положителен тренд в сегмента „земеделска земя“ и това ще продължи“, прогнозира и управителят на агенция „Явлена“ Страхил Иванов. Причините според него са две. От една страна – европейските субсидии, а от друга – нежеланието на собствениците да продават.

Последното се потвърждава и от факта, че в област Добрич, която по традиция е най-предпочитаното място за инвестиция в подобен актив, се оферират не повече от 60 имота, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Повечето са 3-та, 4-та и 5-та категория. Най-скъпо се оферират лавандуловите масиви. Сред най-скъпите оферти е масив от 6300 декара в село Безводица. Цената на имота е 17 млн. лв. 50 декара в село Безмер, също засети с лавандула, могат да се купят срещу 170 000 лв.

Сред другите най-скъпи масиви, които се продават в областта, е такъв с гори и храсти в село Горун. Масивът е 18 750 декара, а офертната стойност – 15 млн. лв.

Цената на сертифицирана био овощна градина, която се намира в село Пчелник, област Добрич, е 3 млн. лв. Масивът е 600 декара, като от тях 300 декара са дюлеви насаждения, 110 декара кайсиеви насаждения, 60 декара сливи, 40 декара ябълкови и крушови насаждения сортове, 60 декара Орехови насаждения и 30 декара черешови насаждения.

Почти същият е броят на оферираните земеделски масиви и в област Варна. За разлика от Добрич, тук се оферират предимно земи между 8-ма и 10-та категория. Цената на масив от 10 декара в град Суворово 26 000 EUR. Силно предлагане има в района на селата Близнаци, Кичево и Константиново. Най-скъпият офериран масив е 111 декара (6 съседни парцела) в село Ново Оряхово. Цената е 200 000 EUR.

Над 100 са офертите за продажба на земеделска земя в област Бургас. Преобладават малки масиви – до 20-30 декара. По-голям избор има подобни имоти има в района на село Баня. Единични са предложенията около ваканционни градове като Несебър, Слънчев бряг, Поморие.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Читател

    18 1 Отговор
    насАждения от насаждам, засаждам😦
  • 2 ГОЛАТА ИСТИНА

    21 22 Отговор
    В момента, в който се разпадне ЕС и / или спрат субсидийте.... тази земя ще струва стотинки.

    Коментиран от #5

  • 3 изгорял

    29 6 Отговор
    Имoтът, кoйтo никoй нe трябвa дa купувa aкo иcкa дa гo дaвa пoд aрeндa - зaщoтo aрeндaтoритe лъжaт и мaжaт и дoхoднocттa e изключитeлнo ниcкa. Aрeндaтa я плaщaт вeднъж гoдишнo нa крaя нa гoдинaтa, a нe вceки мeceц, кaктo при нaeм нa нeдвижим имoт. Чecтo зaкъcнявaт нaрoчнo зa дa въртят пaритe. Нaпримeр Дecиcлaвa Ивaнoвa, aрeндaтoр в Пeт мoгили, Шумeнcкo минaлaтa гoдинa бaви гoркитe aрeндaтoри пoлoвин гoдинa, зa дa cи купи c тeхнитe пaри мeлницaтa зa нaд пoлoвин милиoн.
  • 4 Хера

    43 7 Отговор
    Качествена земя навсякъде по света струва скъпо, особено ако е на добро място - без война, конфликти, и с добри комуникации. България има такава земя в момента. Дори да се разпадне ЕС , цената и няма да стане стотинки, както им се иска на някои. Земята е инвестиция за стотици години , а не за ден. Кой разбрал-разбрал.
  • 5 Lud

    25 3 Отговор

    До коментар #2 от "ГОЛАТА ИСТИНА":

    Това въобще не е вярно. Земята е ограничен ресурс и цената и винаги ще е висока. Спирането на субсидиите ще доведе единствено до намаляване на рентите. Нищо повече

    Коментиран от #6

  • 6 Марк Твен

    21 2 Отговор

    До коментар #5 от "Lud":

    Както е казал още в средата на 19 век в безбрежните откъм земя САЩ Марк Твен "Инвестирайте в земеделска земя! Вече спряха да я произвеждат!"
  • 7 Драган

    8 11 Отговор
    Като започнат да я облагат с данък ще говорим.

    Коментиран от #10

  • 8 Иван

    6 20 Отговор
    Арендаторите са поставени лица на депотатите.Какви данаци.Каде спи финансовия министър.Ето ти пари за пенсии.Аз наследих 80 декара .признаха ми 40 защото за другите 40 не са плащани данъци в миналото.Рентата също трябва да се декларира и облага.Притежажам ЗАЗ965 законно спрян от движение в КАТ през 1990 година.През 2007 започнаха да ме облагат с 12 лв. данък.Колата е без номера и не се движи.Земята е средство за производство и няма данък.Къде си господин Горанов?
  • 9 Петкан

    14 3 Отговор
    Разни неграмотници много им се ще земята да стане безплатна и да я ос*е*рат. Да, ама не. Има си държавна земя и който му стиска да я взема под аренда , ама няма много желаещи защото трябва да се работи. Във Франция , Ирландия , Англия, има собственици на земя от 200-300 години и не пискат .
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Готин

    6 1 Отговор
    Единственият източник на енергия за човека е ЗЕМЕДЕЛСКАТА ЗЕМЯ. Липсата на такава енергия се нарича ГЛАД. Колкото повече гладни, толкова по-висока ЦЕНА, а гладни ще има все повече.
  • 12 Насакото Яката

    5 0 Отговор
    Най ценното нещо в следващите петдесет години е замеделската земя. Цената и ще бъде устойчива и с постоянен растеж. Колкото повече милиарди става населението на земята, толкова по скъпа ще е обратоваемата земеделска земя. България в момента е четвърта по добив и износ на пшеница в ЕС. Веднага след Франция, Румъния и Германия. Като за слънчогледа сме на второ място по добив. Извън ЕС в Европа най големите играчи са Русия и Украйна. Русия и САЩ са световните лидери по добиви на пшеница. Тая година ще има глад в Европа. Защото добивите в Украйна и Русия, както и в Румъния ще бъдат много слаби, поради невижданата суха зима. Зърнари те ще изкарат добри пари. Ще са добри и арендите. Тоя дъжд е чудесен. Колкото до облагането с данък, няма как, защото субсидиите се облагат, евро субсидиите. Не може да се облага два пъти едно и също нещо. И не на последно място: има десетки хиляди декара непотърсена земеделска земя от нейните наследници. Тя се обособява в така наречените бели петна и се дава на желаещите да я обработват. Арендаторите плащат аренда която се съхранява в общинската служба и е на разположение на всеки, който си докаже собствеността и си извади документи. Има много малки земеделски имоти, на много собственици които трябва на година да разделят 40—80 лв., на декър аренда. Ако са десет и повече наследника на два, три декара, просто интереса им е нулев. Но, могат да си я върнат и евентуално да я продадат. Цените в Дунавската равнина са не по малко от 1300
  • 13 лъжа

    0 0 Отговор
    едно фирна ми предложи след 2 години с 20 % по ниска цена за едно и също ниви до казанлък!
    прододох ги за 100 % отгоре!

    фермата секи ден е то телевизията с реклами!!!