Last news in Fakti

24 Май, 2020 11:21 9 468 9

Великобритания задмина 2009 година

  • великобритания-
  • жилища-
  • цени-
  • сделки-
  • пандемия-
  • коронавирус

Сделките с недвижими имоти паднаха под нивата от миналата криза

Великобритания задмина 2009 година - 1
Снимка: Shutterstock

През април 2020 г. във Великобритания са били сключени едва 38 000 сделки с недвижими имоти, което е почти наполовина по-малко спрямо същия месец на миналата година и дори под нивото от януари 2009 г. по време на пика на финансовата криза. Това са и най-ниските регистрирани стойности, откакто се води подобна статистика от 2005 г.

По традиция пролетта се води активен период на пазара на недвижими имоти, но карантината заради пандемията от коронавируса, преустанови работата на брокерите. Повечето от ограниченията бяха премахнати само в Англия в средата на месец май.

„Мащабите на срива при броя на реализираните сделки е поразителен, но е необходимо да помним, че търсенето на жилищни имоти не трябва да се сравнява с търсенето на други стоки от потребителската кошница. Сделките с имоти най-често са обосновани от необходимост, а отчитайки икономическата реалност, когато страната тепърва започва да излиза от кризата, секторът трябва да се възстановява от „дъното““, казва управителят на агенцията за недвижими имоти Southern Grove Андрю Саузърн.

Купувачите напуснаха британския пазар на недвижими имоти след въвеждането на карантината на 23 март 2020 г. В средата на месец май властите разрешиха на брокерите в Англия да възобновят работа, а също така и на юристите и транспортните компании. В останалите части на Великобритания ограниченията бяха запазени.

Брокерите на недвижими имоти, оценителите и други професионални гилдии настояват да бъдат свалени част от ограниченията, разглеждайки сектора на недвижими имоти като ключов за икономиката на страната.

„Във време, когато правителството харчи пари с безпрецедентен размах, спадът на доходите от продажбата на недвижими имоти налива масло в огъня и на без това силния икономически спад заради коронавируса. Очакваме, че данните за месец май ще са толкова лоши, колкото и за предходния месец и трябва да се започне работа, колкото се може по-скоро, ако искаме да смекчим икономическите последици за икономиката като цяло и в частност на пазара на недвижими имоти“, казва от кредитната компания MT Finance.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защо

    31 2 Отговор
    А в БГ, нашите брокери не спират да ни облъчват как, видиш ли, криза няма и даже цените ще растат. Какво ли ще говорят след година, когато отново стигнат нивата от 2012-та?

    Коментиран от #2

  • 2 Eee

    28 1 Отговор

    До коментар #1 от "Защо":

    Голям глад ги чака нашите брокери зимъзка.

    Коментиран от #4

  • 3 ха ха

    6 3 Отговор
    Великобритания е окупирана държава.
  • 4 Тролл2

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Eee":

    Те няма какво друго да работят. Като излязат на пазара на труда, ще стане весело.
  • 5 Спас

    16 0 Отговор
    Строителите и брокерите по-добре от по рано да започват да затварят бурканите, защото се очертава тежка зима(най-вероятно ще са поне две) с Коронавирус втори част. Но то всеки втори брокер- може малко да се разредят. Фабриките и Кауфланд имат нужда от работна ръка. Няма нищо лошо - срамна работа няма.
  • 6 Селски бек

    23 0 Отговор
    Тия баце не спират да ме изумяват с тъпи изказванията и платени обяви. Как цените скачали- аз всеки ден гледам че цените падат. Цените на материалите скачали- ми аз като ида в строителния магазин цените са същите. Скачат ама към дъното скачат. Тия много си поверваха. Трудно е 1000-1200€ да паднеш на 500-600€ Ама ще се научат.
  • 7 Pete

    7 0 Отговор
    Така е брокерите са мишки
  • 8 Шина

    15 2 Отговор
    При наличие на интернет не виждам причина да се ползват услуги на брокери. Купувал съм и съм продавал имоти и няма нищо сложно. Ако нещо не ви е ясно питате нотариуса. И без друго 80% от изгодните оферти на големите брокери са фалшиви, колкото да ви имат номера и да ви досаждат после.
  • 9 No Exit from Brexit

    0 0 Отговор
    Гледам китайците са поставили новите коминчета на Vauxhall Power Station. Само летящото прасе го няма. Там за какви цени говорим - много, много скъпо...