Last news in Fakti

27 Май, 2020 09:21 6 898 10

Уникално съоръжение (СНИМКИ)

  • юнгфрау-
  • юнгфрауйох-
  • алпи-
  • гара-
  • швейцария

Най-високата гара в Европа

Уникално съоръжение (СНИМКИ) - 1
Снимки: Shutterstock

Седловината Юнгфрау в швейцарските Алпи се смята за „покрива на Европа”. Мястото е известно още и с факта, че там се намира и най-високата гара на Стария континент. Гарата Юнгфрауйох се разположена на около 80 км от Берн.

На последните километри от трасето влакът е на над 1400 метра надморска височина. Там навлиза в тунел, който е прокопан в началото на ХХ в., е отнело 16 години. „Това и днес е истинска сензация. Целият тунел е от изсечен камък. Няма бетон. Виждат се дупките пробивани в скалата за шашките с динамит”, казва Курт Клоснер машинист на влак, цитиран от Deutsche Welle.

Половин час е необходим на влака, за да достигне надморската височина от 3454 метра. През 1912 г. за прът път влак достига до Юнгфрау, след като преминава през цялото разстояние отдолу догоре.

Това е и станцията с най-красивия изглед. Идеята да бъде построена железопътна линия толкова високо в планината граничи с абсурда, особено като се има предвид, че построяването на гарата е било изключително опасно – 30 работници са загинали по време на строителните работи. „Вижда се, че работата е била тежка. Всичко на ръка”, казва Андреас Вис, технически ръководител на Юнгфрауйох.

Друга особеност на гарата е, че времето там се променя буквално за броени минути. Средната годишна температура е -7.9 градуса по Целзий.

В комплекса има и три ресторанта. Годишно те приемат по 1 млн. посетители. „80% от гостите са от Азия, арабския свят, Индия и Китай”, казва Райнер Хофер от „Юнгфрау гастрономи” АД.

Уникално съоръжение (СНИМКИ)

Уникално съоръжение (СНИМКИ)

Уникално съоръжение (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 4 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивайло

    59 2 Отговор
    Още от едно време какви инженери е имало - през какви места са прокарвали жп линии и са строили какво ли не, а ние тука за 30 години преход една магистрала в равното поле до морето от София до варна не можем да направим!!! Това показва нагледно колко е важен "материала" - и управляващия такъв и този, който да работи и произвежда!!! Ама при нас материал - йок!!! Ни от едните, ни от другите!!! Които ставаше нещо от тях, емигрираха отдавна!!!

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Алеко

    22 2 Отговор
    Ово е стандарт... надвили са си на масрафа и си правят убавини! Кога ще ги стигнем и швейцарците?
  • 4 Гюнтер

    18 0 Отговор
    Тунела е построен в камък, не от камък.
  • 5 габровец от варна

    15 1 Отговор
    Споко това е идея за герберастките инженери и фирми как да издълбаят тунел под Шипка,който да струва поне 10 млрд.лева.

    Коментиран от #6

  • 6 Хахаха

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "габровец от варна":

    10 млрд.лв ще е само проекта после за 10г работа ще видиш кво чудо ще е хахаха щолко по 10 ще заминат не ми се мисли
  • 7 Сеирджия

    5 0 Отговор
    Абе важното е, че нема сделки в София и народа не ще да плаща безумните цени.
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ивайло":

    ............я вижте моста до гара Буново.
  • 9 459

    0 0 Отговор
    Заглавието е зле, но съдържанието на материала е добре. Все пак препоръчвам да гледате и клипа от сайта на DW. Добре е направен.
  • 10 Интелигентен

    1 0 Отговор
    Въпреки всичко това,Швейцария води Най-тъпата политика в света.Тъъъъъъпа държава.