Last news in Fakti

27 Май, 2020 16:12 2 564 6

Последствията от пандемията

  • швеция-
  • жилища-
  • цени-
  • пандемия-
  • коронавирус

В Швеция те ще бъдат усетени по-късно

Последствията от пандемията - 1
Снимка: Shutterstock

Пандемията от коронавирус в Швеция ще се отрази по-късно на пазара на недвижими имоти. „Очакваме покупателната активност да бъде по-ниска от обичайната, което означава по-висок процент безработица. Жилищният сектор и пазарът на недвижими имоти като цяло, както и строителството, ще са в особено тежка ситуация през втората половина на текущата година” прогнозира Кристина Ниман, анализатор в местната банка Handelsbanken.

Пазарът на жилища и строителството в скандинавската държава досега не са пострадали силно от икономическата криза причинена от пандемията с коронавируса, но вече се забелязват признаци на стагнация, а цените през април отчитат лек спад. По данни на компанията Valueguard, кондоминиумите са поевтинели с 3.4% през миналия месец на годишна база, а при частните жилища обезценяването е 1.1%.

Независимо на лекото подобряване на ситуацията през месец май, от Handelsbanken очакват, че цените на жилищата ще продължат да падат. „Прогнозираме бавно възстановяване от сегашната криза и висок процент на безработица поне няколко години”, допълва Ниман.

През текущата година цените на апартаментите ще спаднат с почти 10% от пиковите периоди, регистрирани в началото на годината. Но в случай, че кризата продължи, обезценяването може да се задълбочи. Ключов фактор ще е пазарът на труда. „В момента има редица въпросителни, но при най-лошия сценарии, ако нивото на безработица достигне 15% от трудоспособното население, цените на жилищата могат да паднат до 20%”, казва Ниман, припомняйки, че и до началото на кризата цените на апартаментите са били високи.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пако

    5 2 Отговор
    Ние вече сме на прага на оцеляването, на
    продължаващата пандемия.......управлението
    на мутрите!!!!

    Коментиран от #2

  • 2 Мая Манол

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пако":

    Нека всички, които не могат да ходят на два крака ине могат да оцелеят да дойдат на протест! Приготвили сме им столове, другото после ще го уточним.

    Коментиран от #3

  • 3 Костя Копейкин

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Мая Манол":

    Ти що ми праиш конкуренция, ма? Заради тьебе ни ме устанъха купейки, а имам къща и апартамьент да обзавеждам!!

    Коментиран от #4

  • 4 Корона Нинова

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Костя Копейкин":

    Вие искате да ми вземете короната, ама докато едната е брала череши, а другия се е правил на гларус, кака ви приватизира туй-онуй и мога да ви надплюя и двамата!

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сла ви Тьпо то

    1 0 Отговор
    Ей, вие май съвсем ме забравихте! Само че и аз вече взех да огладнявам, защото в мазето... телевизията ми, де, компотите вече свършиха. И аз искам да протестирам!!!