Last news in Fakti

28 Май, 2020 14:21 4 232 4

Наемите скочиха с над 10%

  • германия-
  • жилища-
  • наем

От 81 в 57 германски града има поскъпване

Наемите скочиха с над 10% - 1
Снимка: Shutterstock

Пандемията от коронавирус доведе до големи икономически проблеми и много германци загубиха доходите си. Въпреки това наемните нива продължават да растат в редица градове, сочат данните на специализирания сайт Immowelt. Анализатори сравняват нивата за първото тримесечие на тази година спрямо последното на миналата на жилища с площ между 40 и 120 кв.м, построени преди 2016 г. От 81 в 57 града се регистрира поскъпване. Става дума за градове с население над 100 000 жители.

Поскъпването за цяла Германия за разглеждания период е 12%. Най-значителен ръст се наблюдава в малките градове. Лидер е Ройтлинген, където поскъпването е 12%. Следва Майнц – 10% и Мьорс – 9%.

Наемните нива растат не само в малките градове, където поначало месечната рента беше ниска, но и в големите. В Мюнхен поскъпването през първото тримесечие на тази година спрямо последното на миналата е 4%. Днес в баварската столица може да се наеме жилище срещу 17 EUR/кв.м, което е най-висока цена спрямо всеки друг германски град, включително и Берлин. На второ място по-поскъпване е финансовия център на ФРГ – Франкфурт на Майн. Там средната наемна цена на квадратен метър е 14 EUR/кв.м, а за разглеждания период увеличението е 5%. В Хамбург увеличението е 4%, а в Дюселдорф – 5%. В Щутгарт поскъпването е до 13 EUR/кв.м, или с 3%.

„Огромният разрив между силното търсене и малкото предлагане не успя да бъде стопен дори от пандемията с коронавируса. В момента запитванията се върнаха на нива отпреди карантината. Строителството обаче все още не може да се върне на докризисните темпове. Поради това и ръстът в наемните нива ще продължи”, казва Кай-Николас Циглер, генерален директор на Immowelt.

На места наемните нива отчитат и спад. На първо място това е столицата Берлин, където наемите вече се търгуват с близо 5% по-ниско, при средномесечна цена от 10 EUR/кв.м. Във Висбаден и Мюнстер също се отчита спад от около 3%.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Играч

    4 0 Отговор
    Блажени са вярващите
  • 2 Именно

    13 0 Отговор
    Поне пишете в коя Държава/Град става дума като пишете за наеми и имоти, за да знаят повечето хора дали ги интересува или не!
  • 3 Умен

    0 0 Отговор
    Стакмистика. Сравняват първите тримесечия на тази и миналата година. Короната официално дойде в края на тримесечието. По-интересно е какво ще покаже сравнението на второто тримесечие.
  • 4 Ю Кортес

    1 0 Отговор
    В Мюнхен в що годе добър не емигрантски квартал наемите са над 20 евро метъра.
    Заплата 2000 бруто,1140 чисто плаща нормално жилище.