29 Май, 2020 19:03 4 090 0

По-малко продажби на стари жилища

  • финландия-
  • жилища-
  • вторичен пазар-
  • цени-
  • сделки

Във Финландия понижението е 35%

По-малко продажби на стари жилища - 1
Снимка: Shutterstock

С 35% са се понижили продажбите на жилища от вторичния пазар във Финландия през април тази година спрямо същия месец на миналата, отчитат от Националния статистически институт на страната. За сметка на това миналия месец цените на този тип имоти в района на Хелзинки отчитат ръст от 2% на годишна база. В останалите части на страната се регистрира поевтиняване. На месечна база (бел. ред. април спрямо март) цените не отчитат промяна. В Хелзинки средната стойност на квадратен метър при старите жилища е 4800 EUR.

Най-силен ръст на годишна база се отчита в Турку – 3.6%. В Хелзинки цените отчитат ръст от 2.5%. Извън пределите на столицата стойността на квадратен метър жилищна площ се е обезценила с 2.2%.

През април тази година търсенето на стари жилища отчита значителен ръст в сравнение със същия период на 2019-а и на фона на съществен спад през март 2020-а, сочи анализ на Savings Bank Group. „На пазара се наблюдава дефицит на нови предложения, които да задоволят нарастващото търсене. Това вече доведе до забавяне в темпа на продажбите и в близко бъдеще може да доведе до негативен цикъл на пазара на жилища. Когато на пазара не се появяват нови имоти за продажба, все по-голям процент от клиентите не успяват да си намерят нов дом и решават да отложат покупката. Хората решават да обявят за продажба жилището си едва, когато намерят ново. Поради това сделките се отлагат, а продажбите – намалява”, казва Юк Рантанен, генерален директор на мрежата от агенции за недвижими имоти SP-Koti.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА