1 Юни, 2020 11:43 4 269 11

Най-зелените градове

  • най-зелен град-
  • класация-
  • европа

В ТОП 3 влизат Виена, Мюнхен и Берлин

Най-зелените градове - 1
Снимка: Shutterstock

Канадско-американската консултантска компания Resonance изследва 50-те най-посещавани града на планетата (по данни на TripAdvisor), за да направи класацията на най-зелените градове. Всяко от населените места е оценявано по 9 критерия: дял на зелените площи, дял на потребление на енергия от възобновяеми източници, използване на градски транспорт до работното място, ниво на замърсеност на въздуха, потребление на вода на глава от населението, достъпност до пешеходно преминаване, система за компостиране, брой на фермерските пазари.

Виена печели съревнованието благодарение на многобройните си зелени паркове, някои от които са създадени още през XIX в. Австрийската столица е и призната за „ориентир на градския транспорт в Европа“ – на практика половината от жителите на града са си купили едногодишна карта за градския транспорт и я ползват ежедневно.

Съвременната транзитна транспортна система на Мюнхен нарежда баварската столица на второ място в класацията. Наскоро градската управа инвестира значителни средства в развитието на електрическия градски транспорт. Не е учудващо, че градът може да се похвали с един от най-високите показатели по отношение чистотата на въздуха на Стария континент.

„Бронзовият“ медал е за Берлин. Експертите го наричат „град създаден за пешеходци“. Местната управа се грижи за опазване на околната среда, като използва най-малко вода в Европа и избирайки в повечето случаи градския транспорт, когато става дума за разходка.

ТОП 10 на най-зелените градове в Европа

N град държава
1 Виена Австрия
2 Мюнхен Германия
3 Берлин Германия
4 Мадрид Испания
5 Сао Пауло Бразилия
6 Манчестър Великобритания
7 Лисабон Португалия
8 Сингапур
9 Амстердам Нидерландия
10 Вашингтон САЩ


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянеца

    25 2 Отговор
    И София беше зелена преди герберастите да изрежат кестените и обезлесат парковете!
  • 2 гост

    12 1 Отговор
    Значи застанеш ли до пътя където преминаващите коли са изкормени дизеляци 8 от 10 коли, то каквото и дърво да има до теб ти пак инхалираш канцерогените. Има огромна ралика между изправен дизел и неизправен такъв. Ето, един съсед има х5, чисто, направо не се усеща дали е запалено или не, като моята бензинка, докато другия съсед има два дизела и запали ли е смрад, пушек и задуха. Бил съм в европейски градове с двойни 4-лентови пътни артерии през града и подобна задуха не съм усещал. В София е същото, смрад, гадост, всеки реве, че бил беден, ама с кола. Навремето бащите ни като са били бедни са ползвали градски транспорт или са карали мотопеди, сега всеки цървул, от млад до стар, усеща като морално задължение да има поне една кола и то по възможност дизел, да харчи 5л, а дали трови или не, не му пука, защото никой не проверява. Ако вкарат едни реални ГТП повече от половината коли ще отидат за скрап, за каквото са били предназначени в Европа.
  • 3 Селяндур

    6 0 Отговор
    Каспичан е по - зелен от Ню Йорк

    Коментиран от #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ПЕНКО

    1 2 Отговор
    - ЗЕЛЕНИ ГРАДОВЕ ПО СВЕТА !?!? МОЯТ ГРАД ПЕРНИК Е МЕЖДУ ТРИ ПЛАНИНИ И ЕДНО БИЛО И Е В ПОЛИТЕ ИМ -С НАЙ- ЧИСТАТА РЕКА /И С ПЕСЕН ЗА НЕЯ -" НА БРЕГА НА БИСТРА СТРУМА " !!! ОБАЧЕ СЕМИТСКОТО "ЗЕЛЕНО"ОТ САЩ НЕ Е МНОГО !!!!!!!!!!
  • 6 Един там

    5 0 Отговор
    Мюнхен, че е зелен, зелен е. Има наистина много паркове. За чистотата на въздуха не съм съгласен обаче. Мръсен е и то доста. Движението в града е ужасяващо натоварено, непрекъснати и постоядни задръствания. Много камиони и бусове се движат за които еко нормите явно не са толкова строги и си димят, като парни локомотиви. Живея близо до оживена улица и когат забърсвам терасата на няколко дена парцалъ става черен от дизеловите сажди и ФПЧ. Миналата година в Германия имаше класация за най-мръсните градове и на второ място беше точно Мюнхен. Как обаче се е класирал в света на второ място по чистота си нямам идея. Класацията е измама според мен. Вървете в Швейцария да видите зелени и чисти градове! Каква Германия, каква Виена, какви 5 лв.?
  • 7 Баш Батка

    6 0 Отговор
    А България води класацията по изсичане. Ще стане като Марс!
  • 8 До авторите на класацията

    3 0 Отговор
    Благодаря Ви за Сао Паоло! Има ли начин и Рио де Жанейро да преместите в Европа, че много ми се ходи там, а сега ми е далече?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ехооо

    0 0 Отговор
    Забравихте Слънчев бряг. Не е град официално, но там зеленината е в изобилие. Хотелите са на голямо отстояние и е пълно с паркове и детски площадки.