Last news in Fakti

15 Юни, 2020 09:21 1 198

Обществените сгради

  • leed-
  • breeam-
  • ytong-
  • строителство-
  • технологии

Какво е важно да знаем преди старта

Обществените сгради - 1
Прага, Чехия, сграда сертифицирана по LEED

Сградите имат изключителна важна роля в енергийната ефективност - те са потребители на 40% от консумираната енергия, от които 75% за отопление и охлаждане и само 25% за топла вода, електричество и уреди. Причината е една – недостатъчно добри външни зидове и лоша изолация.

Чрез влагане на правилните материали сградите могат да имат значителен принос в борбата с изменението на климата и консумирането на енергия.

При строителството на обществени сгради по цял свят се следват няколко изключително важни правила – сградата да привлича посетители, да е иновативна със своята визия, дизайн и технология, както и да е качествена откъм използваните материали.

Следването на цели при проектирането винаги е било приоритет – независимо дали те са социални, икономически или екологични. И при избора на материал за изграждането на една сграда е повече от необходимо да се съобразяваме с горните гледни точки.

Обществените сгради
Виена, Австрия, сграда с GREENpass Gold

Обществените сгради

Хората винаги са оценявали една сграда по нейната обвивка – фасадата, тъй като тя е лицето пред социума, но ние като архитекти знаем, че сградата е съвкупност от множество елементи – стени, изолации, инсталации! И за да се случи завършен строеж, трябва да обърнем внимание на всеки един елемент поотделно и да изберем най-качествения и най-подходящия за дадената задача. А всеки елемент може да бъде изграден от различни материали, които задължително трябва да носят със себе си определени качествени характеристики - прецизност на размерите, по-малко строителни отпадъци, по-малко довършителни работи, влагоустойчивост, съвместимост с други материали.

Изискванията към строителните материали и наличието на сертификати като LEED и BREEAM са гаранция и сигурна защита, че вложеният материал ще се изплати в дългосрочен план.

Бизнесите, които държат на качествено строително изпълнение на своите сгради, трябва да обърнат внимание на някои основни качества на продуктите, които ползват.

Сградите имат изключителна важна роля в енергийната ефективност - те са потребители на 40% от консумираната енергия, от които 75% за отопление и охлаждане и само 25% за топла вода, електричество и уреди. Причината е една – недостатъчно добри външни зидове и лоша изолация.

Чрез влагане на правилните материали сградите могат да имат значителен принос в борбата с изменението на климата и консумирането на енергия.Обществените сгради
Брюксел, Белгия, сграда сертифицирана по BREEAM

А според един от последните доклади, свързан със замърсяването, строителните отпадъци са в топ 5 на замърсителите. Продуктите на YTONG са препоръчителни, защото имат нисък разход на суровини, рециклируеми са и намаляват разходите за целия жизнен цикъл на сградата. YTONG се произвежда по екологична, безотпадна и енергоспестяваща технология, която гарантира грижата за здравeто на хората и опазването на околната среда. Блоковете на YTONG са за предпочитане, защото притежават декларация за въздействие върху околната среда (екологична декларация), издадена от немския институт IBU – Institut Bauen und Umwelt e.V.

Бизнесите, които са пряко или косвено свързани със строителството на хотeли е нужно да обърнат изключително внимание на шумоизолацията в техните сгради поради една единствена причина – “негово величество Клиентът” . Представете си, че летите от САЩ до България, полетът е 13+ часа и пристигате в София по обяд, чекирате се в хотела, а в съседната стая се чисти или се гледа телевизия. Спането и почивката са мираж! Хотелът ще загуби своя клиент поради липсата на инвестиция в шумоизолиращи материали. Достатъчно е да се помисли за това още по време на строителството.

Обществените сгради
Прага, Чехия, сграда сертифицирана по BREEAM

YTONG е материал с ниско обемно тегло, но поради клетъчната му структура стените изградени с него имат индекс на изолация от въздушен шум по-висок от масивни стени от други материали със същата повърхнинна маса. Това го прави перфектният избор, когато проектираме хотел и искаме да достигнем максимален индекс на шумоизолация от въздушен шум!

Инвеститорът среща потребителя – какво трябва да знае, за да отговори на нуждите му?

Строителните предприемачи най-често строят сгради с цел продажба на краен клиент и по-рядко, за да ги експлоатират директно. В такива случаи знаем, че освен оптимизирането на разходите е важно всяка сграда според предназначението ѝ да отговаря и на конкретни очаквания на потребителя.

В днешно време потребителите и крайните клиенти имат високи изисквания към крайния продукт и искат сигурна инвестиция.

По-висока стойност за собствениците и обитателите имат “по-умните” сгради, които използват технологии, оптимизиращи експлоатационните характеристики. Търсят се сгради, които подобряват качеството на обитаване вътре в тях – топлинно, визуално и акустично.

За да обобщим тези очаквания, това са задължителните за 21 век шумоизолация, топлоизолация и пожарозащита.

Очаквайте скоро новото ми предизвикателство.

автор:
Арх. Павел Янев

All in STUDIO



Свързани новини