9 Юли, 2020 14:58 5 730 5

Най-големият проект в историята на съседите (ВИДЕО)

  • гърция-
  • атина-
  • небостъргач-
  • проект-
  • летище

Атина ще има цял квартал с небостъргачи

С цял квартал от небостъргачи ще се сдобие Атина. Инвестицията е на стойност близо 8 млрд. EUR и се смята за най-голямата в най-новата история на гръцката столица. Сградите ще бъдат разположени на бившето атинско летище. Проектът, който се реализира от компанията Lamda Development, включва изграждането на високи сгради, обществени паркове, луксозни резиденции, хотели, спортни съоръжения, ексклузивни магазини. На територията на комплекса, който ще бъде разположен на парцел от 620 хектара, ще има и марина за яхти, както и казино.

Държавата вече даде разрешение за строеж на 6 небостъргача, всеки с височина над 200 метра. Проектът включва жилищна сграда в района в близост до марината, още една жилищна кула по крайбрежната алея.

Вдъхновението на дизайнера на проекта е дошло от архитектурното минало на Гърция, като например древногръцкият храм Партенон. Сградите ще бъдат готови след 3.5 години, а реализирането на проекта ще осигури 80 000 крайно необходими за този регион работни места.

Проектът и масовото застрояване на района предизвика реакция на опозицията и група граждани, тъй като високите сгради ще променят визията на Атина завинаги. Съществуват и аргументи, че небостъргачите просто няма да се впишат във визията на гръцката столица, заради нейното историческо минало.

Към момента в Атина има 25 небостъргача, чиято височина е между 33 и 103 метра. Има обаче само един истински небостъргач, който е 103 метра – Атинската кула, построена през 1968 г. никоя от многоетажните жилищни сгради в гръцката столица не надвишава 27 метра височина.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гг1989

    8 2 Отговор
    И кой ще инвестира да си купи жилище като след 6 месеца ще влезем в най-лошата криза в историята?
  • 3 ПЕНКО

    6 9 Отговор
    КОЙ МАЛОУМНЯК БИ ЖИВЯЛ В АТИНА !?!?!? ТАМ ПОЛЗВАТ :"ЧЕТНИ И НЕЧЕТНИ " -ЗА ДА НЕ СЕ УДУШАТ- ВЗАИМНО !?!?!? САМО КИТАЙСКА АДМИНИСТРАЦИЯ МОЖЕ ДА СЕ ПУПИ -СЛЕД КАТО СЕ ПРЕБОРИ ЗА "ПИРЕЯ" И + !!!!!!!!!!!!!
  • 4 Петко

    6 3 Отговор
    Егати тия нямаха ли няколко стотин милиарда дълг към Евросъюза или се бъркам?
  • 5 незнайко

    6 3 Отговор
    Боже господи 27 метра небостъргач !!! В нашите градове всички панелки по над 10 етажа са небостъргачи !!!