Last news in Fakti

8 Август, 2020 11:11 12 801 49

В Германия: четвърт век при мама и татко. А в България?

  • дом-
  • къща-
  • живот-
  • родители-
  • деца

Синовете остават по-дълго у дома от дъщерите

В Германия: четвърт век при мама и татко. А в България? - 1
Снимка: Shutterstock

В Германия изобщо не е рядкост на 25 години още да живееш с родителите си. По данни на Федералната статистическа служба, такъв е случаят при 34 процента от 25-годишните мъже, за дъщерите този показател е 21 на сто. С напредването на възрастта разликата се увеличава още повече - при 30-годишните 13 процента от неженените мъже още живеят в родния си дом, докато при жените това са само 5 на сто.

"Жените са по-гъвкави, по-самостоятелни и по-самоуверени"

Изследователят на проблемите на младежта Клаус Хурелман вижда в този факт доказателство, че „при мъжете еманципацията куца“. Това се потвърждава и от други проучвания, посочва експертът. „Младите жени имат по-висок образователен успех. Те са по-гъвкави по отношение на житейските обстоятелства, по-самостоятелни и по-самоуверени и затова по-рано се отделят от родителите си“, казва Хурелман. По данни от 2019, синовете напускат родителите си средно на 24,4 години, дъщерите - на 22,9.

В Европа най-рано напускат родителите си децата в скандинавските страни. В Швеция те се отделят на 17,8 години, в Дания - на 21,1, а във Финландия - на 21,8 години.

Къде е България?

По-различно е в южноевропейските и източноевропейските страни. Най-късно се отделят от родителите си децата в Хърватия - на 31,8 години. Следват Словакия (30,9), Италия (30,1) и България (30). Причината за това, според Федералната статистическа служба, е в „различните финансови и културни рамкови условия“. А Евростат открива връзка и с младежката безработица в съответните страни. Но едно важи навсякъде: дъщерите се изнасят по-рано от синовете. Единственото изключение е Люксембург.

В Германия има и още една разлика: в селските райони делът на 20-25-годишните, които живеят при родителите си, е далеч по-голям, отколкото в градовете.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В България

    105 5 Отговор
    Мама и тати живеят при баба
    Аз и семейството ми живеем при мама и тати
  • 2 СЛАВИЯ

    33 29 Отговор
    ФАКТИ ПРОДАЖНИ ГЕРБЕРЧЕТА НИЩО НЕ СТАВА ОТ ВАС САМО ГЛУПОСТИ ПИШЕТЕ ТОЛУПИ МИСИРКИ ЛИ СТАНАХТЕ ТОВА НЕ Е ОБИДА
  • 3 Ми те

    61 31 Отговор
    Дъщерите не ги свърта. Те не ценят да са мъдри и сами. Те ходят да търсят богаташи и да бъдат магистралки за пари. Чкат се правят услуги и печелят пари. А сина не може да бъде самостоятелен защото той няма никаква подкрепа от социалните услуги. И затова че феминизъм. Крвите не могат да бъдат равни с един добър скромен пестелив мъж.
  • 4 Учудвам се

    122 3 Отговор
    При наеми от 500 лева и минимална заплата от 620, се учудвам, че годините са 30 при нас.

    Коментиран от #14

  • 5 хахахаха

    69 14 Отговор
    по-голяма глупост небях чел ...”жените са по-гъвкави по-самостоятелни и по-уверени”... а на никой не му идва на акъла че жените много по-лесно се сдобиват със мъж за семеен живот от колкото мъжете и затова идва и разликата в годините ? или просто защото повечето като надуят корема и няма на каде ще се женим само да завършим училище...

    Коментиран от #23

  • 6 и какво от това

    79 6 Отговор
    И какво като живея при мама и татко, къщата ни е два етажа, един за мен един за тях, самостоятелен съм, работя, дори не чакам мама да ми готви и пере. Защо да се заробвам с кредит, като освен това нямам нито брат нито сестра?

    Коментиран от #40, #48

  • 7 Тук в бг

    47 19 Отговор
    Мъжете се отделят от родителите си чак когато станат на 50г и родителите са на ония свет. И тогава сина няма да знае какво да прави и как да си плаща сметките защото е сам с 500лв заплата. И разходите му са пет пъти повече от неговата заплата. И банките идват взимат му апартамента и той остава на улицата отново сам. Никой няма да го погледне. Никой няма да му обърне внимание. И накрая той ще се обеси в някоя гора и чак тогава някой ще го забележе. Имали сме много такива статии. Задайте си въпроса защо така става? Ми защото човекът който цял живот е живял с родителите си не е имал опит специалният живот. Не е научен как да се държи и общува. Да завърже едно маце. Родителите му постоянно са го репресирали. И така. Няма личен живот. Работи но там едва ли го харесват. Тъжен живот. То все едно не е бил част от човечеството. Все едно не е човек а извънземен паднал от Марс. Ужас.

    Коментиран от #21, #42, #45

  • 8 danke

    38 5 Отговор
    Arbeit macht frei, роби по рождение, с по 2 кредита на 20 - за учене и жилище. Роби на банките до последния дъх.

    Коментиран от #9, #16

  • 9 бл.134 в Зап. парк

    32 6 Отговор

    До коментар #8 от "danke":

    Тия локуми ги сервирайте на кака ви Лагард и кака ви Меркел с техните количествени облекчения .Не 25 години , ако изобщо има млади , ами 250 ще живеят при техните - 100 хил. евро панел в София и 1 милион в Берлин ? как да се изнесеш ?

    Коментиран от #11, #26

  • 10 Ми системата

    18 4 Отговор
    Е устроена по такъв начин да бъдеш роб. Значи да бъдеш финансово зависим. А за финансово независимите те си живуркат с крадени пари и хич не им дреме на патлака. Значи незнам какво трябва да се направи. Роби има това е ясно. Но тея които не са роби са правят на богове. Незнам хората искат да сменят цялото правителство. А може би да сменят цялата система. Все пак ако беше богат без да знаят от къде са ти парите ти си престъпник. Защо криеш? Значи не си чист. И все някой ще те поръча и убие.
  • 11 гост

    12 6 Отговор

    До коментар #9 от "бл.134 в Зап. парк":

    Оправданието е като задника - всеки си го има
  • 12 Децатата при мама до пенсия

    6 6 Отговор
    Иначе на жените са им по гъвкави от по рано
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бесен Язовец

    20 3 Отговор

    До коментар #4 от "Учудвам се":

    Така е, в Клошария е така 500 (250€)лв им се струват много пари обаче разправят, че били капиталисти.
  • 15 Живота е прекрасен

    13 17 Отговор
    Живея при баба на пъпа на града ,пере ми ,готви ми ! Оправих всички женени в службата ...деца да раждат сиганите че държавата се грижи за тях Аз имам куче ...на село :)
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Глупости

    21 7 Отговор
    Точно в Германия децата напускат родителите си на 18години. А тук живеят с мама цял живот.

    Коментиран от #25

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хаджиментов

    42 3 Отговор
    Сами не могат да се оправят! Съвременното общество е подложено на безпрецедентна експлоатация. Преди 100 години, например, в САЩ е работел само мъжа, а са имал и дом и са отглеждали по 8-10 деца. Само с неговата заплата. В Европа също.
    Сега с напредването на технологиите, с повишаване на ефективността на труда, с всички нови машини, автоматизирани линии, роботи и т.н., вместо нещата да се облекчават, накараха и жените да работят и вече едвам свързват двата края, като преко сили отглеждат 1, рядко 2 деца.
    Ясно е, че огромните пари отиват в мултинационалните компании и в няколко десетки свръхбогати семейства.
    Ясно е, че така не може да продължава и дали случайно сега избухна коронавируса и се засилва контрола над хората? Случайно ли е, че иманно сега, когато икономиките едвам кретат тези свръхбогаташи регистрират десетки и стотици милиарди печалби.
    Ясно е, че ще има още много събития, катастрофи, политически вълнения и какво ли още не, за да отвлича хората от тези въпроси.
  • 20 Дълбоко Виждащ

    17 2 Отговор
    Рядкост е!Те децата до 20г се отделят,отиват да учат в друг град друга страна!Много малко са Деца които остават при родителите си!Родителите естественно им помагат докато си стъпят на краката с Каквото могат,а там има доста добре действаща социална система!В момента бг-не е държава затова не я сравнявайте с други държави!

    Коментиран от #24

  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "Тук в бг":

    Добра автобиография....
  • 22 Дълбоко гърло

    2 4 Отговор
    И се оправяш сам ...
  • 23 С.В.

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "хахахаха":

    О,не е глупост. Това показва че сте по прости щом жените ви карат да се жените за тях. Ако изобщо искат. Познавам много и млади и по зрели жени които за забременяват и след това си гледат децата самички и изобщо не им пука че нямат мъж на хартийка.
  • 24 С.В.

    15 11 Отговор

    До коментар #20 от "Дълбоко Виждащ":

    Не уважаеми. В България също има начин децата да се отделят от родителите си. Само че трябва да учат и бачкат а те са мързеливи та чак ги боли. Това го казвам от опит,така че все някой е виновен че не възпитаваме децата да станат хора. Те само искат,абсолютни консуматори. На пръсти се броят другите,отговорните деца коитоучат и работят. Да естествено е даде помага но на какво ви прилича 3поколения да живеят на едно място. Че 70,80 г.на тези деца и техните деца не им ли стигнаха да си осигурят жилище и да остават възрастните хора да си изживеят спокойно старините. Не съм предубедена,мойте деца отдавна са поели отговорност за живота си,говоря по принцип. И всяко следващо поколение става все по зле. Отглеждаме си невъзпитани,агресивни,жестоки деца и разчитате че те ще ви помагат като имате нужда. Не се надявайте,българските деца да лигави и безотговорни.

    Коментиран от #29, #35

  • 25 С.В.

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Глупости":

    Значи пак хората са виновни за всички беди,болести и природни бедствия.
  • 26 С.В.

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "бл.134 в Зап. парк":

    Не си потребен на никой умнико.
  • 27 С.В

    1 1 Отговор
    Че кой те кара да се изнесеш в Германия ,там просто ритат за такива като теб.
  • 28 🍩🍧🍫

    1 7 Отговор
    Специално в сайта четат жените, които още живеят с мама и тати и лепят минусчета, без да подозират, че са малцинство
  • 29 Бля-бля-бля

    17 1 Отговор

    До коментар #24 от "С.В.":

    Лесно се пишат такива неща, като имаш пари или си с дъщери. А ако си бедно момче, все тая дали работиш като вол, нарочно никъде няма да ти дадат шанс. Да живеят маминото деца!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Хм...

    0 1 Отговор
    Коментар #8 използва израз, често срещан върху портите на конц. лагери. Въпреки това, коментарът беше първо изтрит и после възстановен. Интересно заключения могат да се направят....
  • 33 Социолог

    8 11 Отговор
    90% от протестиращите са от модела мама и тати живеят при баба, а ние живеем с мама и тати...с една дума тулупи
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Дълбоко Виждащ

    7 3 Отговор

    До коментар #24 от "С.В.":

    Не мога да се съглася с Вас!За мен не са виновни Младите а системата след 89г е насочена към старателен Геноцид над Българското население от англосаксонците!Целта на планът ран е в бг да останат около 30% от коренното население като това са хора и фамилии в изпълнителната власт техни слуги!Ще ви дам и Пример,,,,,да го наречем случаен,уверявам Ви не е Измислен!Било време когато хората разкрили далаверите на дяволът в бг и решили масово да не Гласуват!Замислил се дяволът как пак да ги подчини и хоп Извадил от ръкава си-Царят,,,,Зарадвали се хората и забравили за дяволът а той пак почнал да ги,,,,по старому!Имало един човек,който виждал нещата в Тяхното семе,,,,!Той имал две деца-Ясно съзнавал,че бъдещето им в царството на бюроклатите е да превиват цял живот гръб и да завършат животът си прегърбени от участа на Всеки Кадърен човек Имал Вроденото чувство за Чест,което не би го Направило -Слуга на Недосегаеми,като Бойко борисов да кажем!Той го виждал но Можел Ли Да наложи Директно Волята СИ-Не естественно!Подготвил Ги доста Добре за Животът!Синът му бил по Голям,а дъщеря му била с 5г по малка!Когато дъщеря му кандидатствала след 7клас,синът му кандидатствал в Университет,,,Там те получили 1урок!Във бг вси сме ,,,Равни но някой са по равни по Рождение!Дъщеря му Кандидатствала навсякъде включая и в Училище за древни езици!Навсякъде получила Отлични Оценки,но в Училището за Древни езици,,,Добър 4 и нещо по Български език!Погледнал списъкът бащата и понеже наблюдав
  • 36 Дълбоко Виждащ

    1 1 Отговор
    Не мога да се съглася с Вас!За мен не са виновни Младите а системата след 89г е насочена към старателен Геноцид над Българското население от англосаксонците!Целта на планът ран е в бг да останат около 30% от коренното население като това са хора и фамилии в изпълнителната власт техни слуги!Ще ви дам и Пример,,,,,да го наречем случаен,уверявам Ви не е Измислен!Било време когато хората разкрили далаверите на дяволът в бг и решили масово да не Гласуват!Замислил се дяволът как пак да ги подчини и хоп Извадил от ръкава си-Царят,,,,Зарадвали се хората и забравили за дяволът а той пак почнал да ги,,,,по старому!Имало един човек,който виждал нещата в Тяхното семе,,,,!Той имал две деца-Ясно съзнавал,че бъдещето им в царството на бюроклатите е да превиват цял живот гръб и да завършат животът си прегърбени от участа на Всеки Кадърен човек Имал Вроденото чувство за Чест,което не би го Направило -Слуга на Недосегаеми,като Бойко борисов да кажем!Той го виждал но Можел Ли Да наложи Директно Волята СИ-Не естественно!Подготвил Ги доста Добре за Животът!Синът му бил по Голям,а дъщеря му била с 5г по малка!Когато дъщеря му кандидатствала след 7клас,синът му кандидатствал в Университет,,,Там те получили 1урок!Във бг вси сме ,,,Равни но някой са по равни по Рождение!Дъщеря му Кандидатствала навсякъде включая и в Училище за древни езици!Навсякъде получила Отлични Оценки,но в Училището за Древни езици,,,Добър 4 и нещо по Български език!Погледнал списъкът бащата и понеже наблюдав
  • 37 Дълбоко Виждащ

    2 1 Отговор
    !Навсякъде получила Отлични Оценки,но в Училището за Древни езици,,,Добър 4 и нещо по Български език!Погледнал списъкът бащата и понеже наблюдавал общественният живот отблизо без да протяга ръка към дявола,забелязал От горе до долу,,,,отрочета на журналисти бг!Насочил Щерка си към Немската Гимназия-Тази дет е в центъра до централа ДПС-Ще попитате Защо?Тя 10г ходила на АЛИАНС Френски!Огледал вси гимназии -Английски 1,2ра и Френската навсякъде имало близо до Тях Кафенета,,,,,Затова Избрали Немската 1ва и сградата-Сграда и Кафенета Няма!Човекът нямал нищо против кафенета,но знаел че в Кафенетата често има и ,,,,!Та дошло време за висше!От немската държат изпит И Имат важна тапия за Знание на немски!Докато чакала отговор от Университети в Германия той накарал Дъщеря си да кандидатства в бг-Медицина!Тя му ОТКАЗАЛА И Обяснила Защо!Баща ми-казала тя Медицината в бг е с Връзки!!!Тогава Баща И без да показва видимо чувство-Бил Неземно Доволен!Навсякъде в Софийски -2ри резултат нова специалност Тогава-Микробиология !Дошли Писма от Германия тя Избрала Фрайбург,завършила Медицина с 1!Имало само 3 единици във випускът!Но не само това зарадвало Баща И!Когато напускали голямата зала,дъщеря му отишла до шведска маса имало отвън направила сандвич и го занесла на един човек който още стоял в залата и имал вид на бездомник! Стажувала в Берлин,Станала Хабилитиран Анестезиолог и заработила там- Където Хората Уважават Можещия и Знаещият!Затова в бг аз Казвам-Няма Държава ЗА ВС
  • 38 Дълбоко Виждащ

    3 0 Отговор
    Затова в бг аз Казвам-Няма Държава ЗА ВСЕКИ БЪЛГАРИН!
  • 39 Аз пък

    12 0 Отговор
    Съм на пеесе и още живея с тате и сека вечер си цъкаме по триста грама сливовица и си ми е ок
  • 40 !!!!!!!!!!

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "и какво от това":

    Защото трябва да пълниш гушите на банкери, трябва да си с кредити до гуша...иначе на кого да пробутват новонапечатаните си трилиони фалшиви пари...

    Коментиран от #47

  • 41 гост

    14 0 Отговор
    Ха-ха, жените се продават докато са млади, нито са по-гъвкави, нито по-самоуверени, а ги взимат по-млади. Да сте чували жена да наеме жилище и да работи докато мъжа й си ходи на тренировки и обикаля по молове?
  • 42 гост

    4 6 Отговор

    До коментар #7 от "Тук в бг":

    Ама това всеки сам си го избира. Навремето аз се изнесох на 18г. и само съм гостувал на нашите, докато брат ми ичака да стигне до към 40г, за да се изнесе. Основно караниците с нашите бяха, че не искат брат ми да се изнесе, мама готви и пере, тати плаща сметките и поддържа жилището, а той си взима 500лв заплата и обикаля само по кафета, коли и това е. На мен един наем не ми платиха нашите, не можех да си позволя дори скапана кола, камо ли да ходя по кафета, защото исках да се изуча, после да работя и да събера опит. Родителите не искаха и да чуят да подтикнат брат ми да се изнесе, по-скоро мен гонеха да си ходя, а аз бях със жена, деца, но мамин-златин си живуркаше както той си знае и даже го хвалеха, че се справял добре, понеже си плащал сметката за телефона. Въпросът е на кого какво позволяваш, гледаш го коли, мотори, кафенца, а той всичко изкарано го дава за бензин и това му е смисъла на живота.
  • 43 Иванчо

    3 2 Отговор
    Големи глупости пишат в тия бг. медий. Много ми е забавно да ги чета, но още по-забавно ми еда чета коментарите. Ха, ха, ха.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 тъпо, много тъпо

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Тук в бг":

    Глупостите, които си написал не казват нищо полезно. Само показват, че си имал лошия късмет да водиш много жалък живот, че родителите ти са те репресирали, че не успяваш да научиш нищо от тях, вероятно сте имали скапани взаимоотношения. Сигурно изпитваш ужас от вероятността да се наложи някой ден ти да се погрижиш за тях. Тази възможност ти изглежда адски несправедлива и неистово си търсиш оправдание да я отхвърлиш. Жалко за теб, но не всички са като вас. Има и нормални хора. Постарай се да не бъдеш като родителите си. Постарай се да изградиш нормални отношения с децата си за да не станат жалки страхливи егоисти като теб. Няма по-голямо щастие в живота от това да имаш "свои хора" и да им се радваш. Светът тогава изглежда различен - слънцето грее по-ярко, вятърът гали, въздухът ухае, имаш мноооого приятели... И в резултат си настроен да радваш не само "твоите хора", но и да се раздаваш за всички други. Жалко, много жалко за всеки, който не може да постигне това най-естествено човешко право.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 тъпо, много тъпо

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "!!!!!!!!!!":

    Много точно!
  • 48 тъпо, много тъпо

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "и какво от това":

    Късметлия си, че имаш тази възможност. Завиждам ти. Аз се омъжих в друг град и цял живот ми тежеше, че нямахме аз и децата ми достатъчно пълноценно общуване с баба им и дядо им. Те са вече покойници, но угризенията ми не изчезват
  • 49 куку

    0 0 Отговор
    В България ни държите на ниски заплати и ни побърквате със селските си религии и затова младите не могат да се отделят и живеят като съвременни и нормални хора...