Last news in Fakti

13 Август, 2020 14:39 4 743 16

Колко от чистия месечен доход отива за наем

  • германия-
  • жилища-
  • наем-
  • заплата-
  • дял

В Германия този процент е 40%

Колко от чистия месечен доход отива за наем - 1
Снимка: Shutterstock

Желаещите да живеят под наем в Мюнхен или Берлин ще трябва да отделят минимум 40% от месечния си доход за това. Проблемът е, че това се отнася не само за големите градове, но и за по-малките, като например Майнц, Фрайбург и Рощок, където минимум 35% от месечната заплата отиват за покриване на наема.

Изследването обхваща градове с население над 100 000 жители. Месечният наем плюс комуналните разходи за жилище с разгъната застроена площ между 80 и 120 кв.м са съпоставени със средния чист доход на 4-членно семейство. Подобен апартамент в Берлин може да се наеме срещу 1290 EUR, а в баварската столица - срещу 1710 EUR.

В редица германски градове също така се наблюдава недостиг на социални жилища, макар през 2019 г. в страната да са построени най-много жилища за последните 20 години. В 11 от големите германски градове при един работещ в домакинството той ще трябва да плаща над 35% от месечния си доход за квартира. Тук влизат градове като Хамбург - 36% от месечния доход, Франкфурт на Майн - 37%, Берлин - 42% и Мюнхен - 42%. Поради ниски доходи семейство от по-малък град, като например Хайделберг, Фрайбург, Рощок, ще трябва да отделя близо 38% от месечния си доход за наем.

Най-достъпни са жилищата в област Рур. месечният наем е около 20% от заплатата.
По отношение на професиите, които плащат най-малко наем, то това са хората с академична специалност. В Мюнхен те дават 33% от месечния си доход за рента на апартамент, а в Берлин - 31%. за Франфурт и Хамбург този процент е 27%, а за Щутгарт - 26%.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ххх

    9 4 Отговор
    Сутрин ставам, бъркам в шкафа, взимам пачка, плащам в крачка!

    Коментиран от #2

  • 2 Емил

    4 14 Отговор

    До коментар #1 от "Ххх":

    Да не би да си в Русия или Венесуела - само там трябват ежедневно пачки! В културните държави с пачка се изкарва месец!

    Коментиран от #3

  • 3 Ххх

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Еми не знам ти кажи за какво са тези пачки ?
  • 4 Пежо

    11 1 Отговор
    По-скоро е интересно колко месечни наема струва средно едно жилище,и защо не купуват с ипотека,като у нас?По глупави,или по-умни са от българите?
  • 5 Факт

    15 8 Отговор
    Тия дето са навън с ниски заплати само се фукат с едно БМВ а не казват че живеят като мишки. Заплата от 1200 лева тук се равнява на стандарт от 2500€ в Германия. А кажете ми колко от гурбетчиите изкарвате по 2500 и повече евро на месец?

    Коментиран от #8, #10, #12

  • 6 Haha

    7 5 Отговор
    Ей факт! Ако и приятелката ти прибира още 2к ойро, а в бг бачка като теб ченге или охрана някаде за 1000.....След 2г. ще сме си осигурили пенсия от лошата Германия, а ти ще чакаш мутрата-селяк като теб да ти вдигне пенсията.... Тръгнал да се сравнява с немците...
  • 7 кюлчета от евро с пищоф отгоре

    4 2 Отговор
    Питайте мис Бикини - бойковата Борислава , колко пари от дохода си отделя за къщата в Барселона ! Или получава дял от кюлчетата и еврото от шкафчето , за да е послушна и мълчалива ? Питайте я де , неоткриваема ли е ?

    Коментиран от #13

  • 8 Фуха

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    лейчица разсъждаваща некакси.
  • 9 незнайко

    3 1 Отговор
    НАПИШЕТЕ СТАТИСТИКА ЗА БЪЛГАРИЯ ! Какво ме интересува немците колко плащат ???
  • 10 незнайко

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    Много точно изказване, БРАВО ! Всеки който съм питал къде си харчи парите и къде ходи на "зъболекар" отговаря БЪЛГАРИЯ . Защо не си харчат парите там ???
  • 11 Гост

    0 0 Отговор
    В България наемът на гарсониера е 300лв в някой от големите градове, без столицата. Това е 50% от минималната. А наем на тристаен е 400лв, което си е 60% от минималната.
  • 12 Софиянец

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    Попътувал съм, малко и от опит съм видял, че само във Франция цените на храната са по-високи отколкото в България. Една от основните причини е ДДС-то от 20% върху храната у нас.

    Предполагам, че в Германия храната е по-евтина. Ако греша някой да ме поправаи. В Германия не съм бил, но съм бил във Велиликобртания и Холандия и там храната е по-евтина отколкот у нас.

    Бил съм в Турция, Гърция, Румъния, Северна Македония, Чехия ... също е по-евтино.

    Коментиран от #14, #16

  • 13 Софиянец

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "кюлчета от евро с пищоф отгоре":

    "Мис Бикини ...колко пари от дохода си отделя за къщата в Барселона !"

    Нищо не отделя от дохода си, само си сваля бикините.
  • 14 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Софиянец":

    Живял съм във Франция през 2007г. Храната в магазините и хипермаркетите беше по-евтина отколкото в България.
  • 15 Жорката

    1 0 Отговор
    Хубаво е да има наематели! Особено наематели, на които им харесва да бъдат такива - мазохисти.
    Добре е някой да работи за да ти плаща.
  • 16 бубонен мармот

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Софиянец":

    По-евтина е. Споделям за преди 3 години, когато бях там. За 3 години не вярвам да ги е настъпила такава инфлация, че да е станала по-скъпа от нашата. Говорим за пазаруване от големи вериги на нормална храна, не някакви бутикови био изпълнения. Шоколадче 100 гр. Линдт не на промоция - 1.5 евро (цената е отпечатана фабрично на самата опаковка). Тук същия шоколад го виждам за 6 лева...