13 Август, 2020 18:37 8 151 11

За пръв път в света строят такъв тунел (ВИДЕО)

  • норвегия-
  • тунел-
  • кораби

Той е за кораби и ще се намира в Норвегия

Първият в света морски корабоплавателен тунел ще се намира в Норвегия. Ще бъде изграден при най-тясната част на планинския полуостров Стад и ще свърже два фиорда. Районът е известен със силните си ветрове и трудното плаване, което кара корабите да чакат с дни в очакване на по-благоприятни метеорологични условия. С новото съоръжение това чакане ще бъде избегнато.

Норвегия още преди години одобри плана за реализирането на проекта Stad Ship Tunnel. Парите в размер на 300 млн. USD за неговото изграждане бяха отпуснати от правителството на страна през 2019 г. забавянето на "първата копка" обаче дойде от брожения на еколози, което наложи извършването на външна оценка върху околната среда. Плановете са до края на 2020-а да приключи процедурата по обезщетение на собствениците на земи и археологическите проучвания.

Дължината на бъдещия тунел ще е 1.7 км, а височината 37 метра. Ще е широк 27 метра. На ден през него ще могат да преминават до 100 кораба.

Самото изграждане също е доста трудно - ще бъдат извозени с баржи над 3 млрд. куб.м скална маса. Строителството ще отнеме 4 години.

Движението в тунела ще еднопосочно и ще се променя на всеки един час.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 456

    66 5 Отговор
    И пак ще е по-евтин от "магистралите" на Баце
  • 2 Мин пред

    34 1 Отговор
    600 милиона лева ще струват новите над 13 км от автомагистрала „Струма”, в отсечката между Кресна и Крупник. Както се вижда на душата е много по-трудно да се строи от колкото в морето, който не вярва да провери в България и Автомагистрала Струма, там цените са космически, но пък далаверата е гарантирана.

    Коментиран от #3, #6

  • 3 Делфийския оракул

    17 2 Отговор

    До коментар #2 от "Мин пред":

    Има още стаи, които са празни и трябва да се напълнят, с пачки по 500 евро, преди оставката.
    Колко, по 600 милиона се откраднаха , с ГЕРБ , НАЧЕЛО НА ПРОЕКТИТЕ?
  • 4 Гост

    7 1 Отговор
    Това тук ще струва 900 мил. В Евро. Бедните ни строители как ли ще се справят и с тези пари. Веднага ще до актуват за няколко милиарда. Що не идат на гости завинаги на Пиринстрой
  • 5 Мимчят

    13 2 Отговор
    Сравнено с нашите магистрали,тук излиза,че се строи без пари и то воден тунел.Направо няма никаква корупция.Учудващо,ако беше тук сигурно ще струваше 20 милиарда...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Чичо

    8 1 Отговор
    То и затова Баце строи. Щото "да се вземат едни пари".
    кой му пука за какво ти е.
  • 8 Б.Б.

    6 0 Отговор
    За тези пари може да се построи тунелЧЕ само в пясъчник на някоя детска площадка.
  • 9 Бббббб

    3 1 Отговор
    Или да направи тоалетни по магистрала Тракия, които да изчезнат след година.
  • 10 1234578

    0 1 Отговор
    Абсолютна глупост, норвежците се чудат за какво да си харчат парите, които извират от земята им/от петрола и природния газ/. Докато го построят, морското ниво заради климатичното затоляна може да се повиши с 10-20 м., доти повече и тунела ще стане неизползваем, дори може да стане и подводен.
  • 11 WHY CHANNEL

    0 0 Отговор
    In the end, I was able to find the source of this number of visits! Thank you for sharing my material on your website! You have no idea how surprised I was, but also happy to be able to watch my material on the website of such a large portal. Thank you, you are amazing!


    В конце концов, мне удалось найти источник такого количества посещений! Спасибо, что поделились моими материалами на своем сайте! Вы не представляете, как я был удивлен, но также счастлив, что смог посмотреть мой материал на сайте такого большого портала. Спасибо, ты потрясающий!