Last news in Fakti

13 Август, 2020 19:49 5 948 9

Поскъпване от 98% за 10 години

  • лисабон-
  • португалия-
  • имоти-
  • цени-
  • жилища

Лисабон се конкурира с Берлин по темп на поскъпване при жилищата

Поскъпване от 98% за 10 години - 1
Снимка: Shutterstock

В периода 2014-2019 гг. пазарът на жилища в Лисабон отчете значителен подем. Силната икономика, появата на повече туроператори и политиката за привличане на чуждестранни инвеститори подгряха активността на предприемачите и поддържаха стабилен ръст на цените. Като резултат в периода от 2014 г. до 2016 г. в португалската столица се наблюдаваше бум в строителството, като основно то беше съсредоточено върху проекти за реновиране на сгради в историческия център. Днес, броят сгради за реконструкция е по-малък и оттогава строителните темпове се забавят, но все още изпреварват средните за страната показатели.

За последното десетилетие цените на луксозните имоти в Лисабон са се увеличили с 98%. Така португалската столица се оказа на второ място, след Берлин от европейските градове по ръст на цените. За германския увеличението е 127%. В сравнение с други мегаполиси, в Лисабон се наблюдава добро съотношение между цена и качество. Средната цена на квадратен метър е 8400 EUR, което е с 80% по-малко спрямо цените в Хонг Конг и със 65% спрямо Ню Йорк.

Санто Антонио е най-скъпия квартал на Лисабон, където средната цена е 11 200 EUR. Следва Мизерикордиа - 11 200 EUR.

Лисабон е португалския град с най-много чуждестранни инвестиции в недвижими имоти на стойност над 500 000 EUR и в следствие на това вложение получаването на гражданство. От 2012 г. досега Португалия е издала 8389 "Златни визи".

Лисабон, наред с много други европейски градове, пострада от пандемията. Въпреки това прогнозите за съкращаване на икономиката не са толкова песимистични, както на други места. Очаква се БВП на глава от населението да се съкрати до 9%, което е по-малко от Барселона - 10% и Париж - 11%, но повече от Лондон - 8% и Берлин - 5%. В краткосрочен план анализатори очакват умерен ръст на цените при луксозните жилищни имоти в Лисабон.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1951

    15 4 Отговор
    Тия ценоразписи в Лисабон, защо ги свеждате до масовата информация?
    Мен и още няколко милиона българи, това не ни интересува. Може би, ако пратите тия сводки в Мин. Съвет или в Банкя, там може някой да се заинтерсува. За нас пишете колко е страшна китайската кашлица и как яко ще се мре.
  • 2 бл.134 в Зап. парк

    5 3 Отговор
    Браво ,на ЕЦБ , Драги ,Лагард ..... 10 години финасов разврат .Пенсионерите , ограбиха бъдещето на децата си , ако ги имат .Сега , ще се спасяваме с още хартия ...и после в средните векове - Европа , ще стане Африка .
  • 3 Мариан

    5 0 Отговор
    Ама сложете снимка от Лисабон, че тази е от Порто и се заблудих :O
  • 4 Гост3

    2 3 Отговор
    Що,при управлението на комунистите през 90-те инфлацията за 10 години беше 1000%
  • 5 Кинори

    2 0 Отговор
    Актуална и полезна информация за 0.00007% от българите.
  • 6 Чоки

    2 1 Отговор
    Много пишете за ситуацията на имотните пазари по света. Напишете нещичко и за прекалено надутите цени на имотите в България и за хауса който цари на имотния пазар тук.

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 2х2

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Чоки":

    Цените на имотите са реални, "такива каквито са към конкретния момент от време". Цената е това, което купувачът е готов да плати! Себестойността е косвено понятие. Себестойността на нещо може да е и по-висока от цената! Но при имотите това няма как да се случи. Цената на имотите в следващите години ще расте, въпросът е дали с едноцифров или двуцифрен процент. Напечатаха се трилиони долари, евра, юоани, йени. Инфлацията в световен мащаб ще е огромна. А поскъпването на сигурните убежища /злато, имоти/ винаги надхвърля инфлацията.
    Това че цената на теб не ти харесва, няма никакво значение. Плащаш си наема и си свиркаш. Важното е наемът да ти харесва.

    Учи, чети образовай се! Знанието е пари!

    Коментиран от #9

  • 9 Собственик

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "2х2":

    Хубaвo e дa имa нaeмaтeли! Ocoбeнo нaeмaтeли, нa кoитo им хaрecвa дa бъдaт тaкивa - мaзoхиcти. Ти явнo cи oт тях.



    Дoбрe e някoй дa рaбoти зa дa ти плaщa.