14 Август, 2020 17:05 4 449 5

Безплатен наем за първите 50 дни

  • манхатън-
  • сащ-
  • жилище-
  • наем-
  • тенденции

Исторически максимум при свободните жилища в Манхатън

Безплатен наем за първите 50 дни - 1
Снимка: Shutterstock

Несъмнено пандемията в резултат на коронавируса повлия на пазара на наем на жилища, като много от хората, които останаха без работа бяха принудени да освободят наетите апартаменти и да се върнат по родните си места. Докога ще продължи това не е ясно. Факт е обаче, че процентът на свободните жилища в големите градове расте и ще продължи да се увеличава докато бъде ясно кога точно ще приключи пандемията.

Ярък пример за пряката връзка между коронавируса и наемите е Манхатън. Там беше отчетен нов исторически рекорд от 13 117 свободни жилища и спад при сключените нови сделки от 23%, а в някои части той достигна дори 39%. Юли беше и месецът, в който беше регистриран и най-големият спад в наемните нива за последното десетилетие - 10%.

Проблемът пред наемодателите е голям и се увеличава с всеки изминал ден. Това принуждава собствениците да мислят алтернативни варианти за привличане на клиенти. Те вече предлагат 50 дни безплатен наем при подписването на договор. Средният месечен наем при новите договори в момента е 3320 USD, което е най-ниското ниво за последните 9 години.

Очакванията на посредниците бяха, че стотиците хиляди напуснали градовете през март и април ще се върнат през юли и август, тъй като тогава започва подготовката за новата учебна година. Юли обаче беше слаб, а август не се очертава да е по-добър.

Що се отнася до Манхатън, но средният наем при жилищата с две спални е 4620 USD, което е понижение от 10% на годишна база. В цената влиза допълнително почистване, ваучери за пазаруване в големи магазини за обзавеждане, поемане на брокерските комисионни. Всички тези бонуси са с цел по-бързото сключване на сделка.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чакам

    11 1 Отговор
    В София над 20% от жилищата са свободни, а хората ги държат за "инвестиция". Само че това е инвестиция ако има кой да живее в тях и има търсене. Тоест трябва да има ликвидност, а това не винаги е така. В същото време строителите продължават да строят с добри темпове. След 20 години в София ще живеят 100 000 души по-малко от сега. Освен ако не поканим сирийците и афганистанците не виждам кой ще напълни тези жилища и междувременно каквото още се построи.
  • 2 Седларов

    7 1 Отговор
    Най-добре при мама, хубави мекички прави.
  • 3 Сеирджия

    8 0 Отговор
    Няма сделки и софиянци ги е я, че не продадоха на време. Гадничко е, ама...
  • 4 Пепи

    2 4 Отговор
    Иска ви се и на чакащия и на сейрджията да ви дават жилища в центъра на София по 100лв на месец, ама...... то сънищата са хубаво нещо. Не знам как София ще стане с 100 000 по малко, като на практика всяка година се увеличават със 100 000. Разбира се че жилището е инвестиция, за последните 5 години цените са се повишили с около 50-60% в зависимост от района. ако имаш 2 деца по добре си купи още едно или 2 жилища ако имаш пари, щото ако ти седят в банката лихвата е един четвъртит, а банката си прави бизнеса с твоите пари, като отпуска кредити с лихви между 17 и 25%. Иначе и аз казвам на селяните, че не е нужно да идват в София и после да ревът колко е хубаво на село, само че те продължават да идват, а като краен резултат ние бягаме на село и си купуваме къща с двор без пари, а апартаментите отдаваме под наем на балъците, които искат да се нашибат в големия град и с парите от наема си живеем преспокойно някъде на село, пък който не го мързи да копае, съвсем евтин и екологичен му излиза живота. 1 декар храни цяло семейство със екологични зеленчуци, а чистият въздух на село не може да се сравни с пушека в гадна София.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.