21 Август, 2020 13:21 4 073 2

Лихвите по ипотечните заеми удариха дъното

  • чехия-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит-
  • лихва-
  • банка

Цената на заема в Чехия вече е 2.15%

Лихвите по ипотечните заеми удариха дъното - 1
Снимка: Shutterstock

През юли 2020 г. лихвите по ипотечните заеми в Чехия паднаха до 2.15% спрямо юни, когато бяха 2.21%. Процентът отчита спад за четвърти пореден месец, сочат данните на Националния статистически институт на страната. Анализатори припомнят, че по-ниски ставки не е имало от ноември 2017 г. Не са налице и очевидни причини за промяна на тази тенденция в следващите месеци, което означава, че участниците на пазара могат да станат свидетели и на още по-изгодни условия за получаване на ипотечен заем.

През юли търговските банки са отпуснали жилищни заеми в размер на 828 млн. EUR. Спрямо юни сумата се е увеличила с 25 млн. EUR, а на годишна база ръстът е 230 млн. EUR.

Не само паричният обем, но и броят на отпуснатите заеми бележи ръст. През юли тази година са издадени 7867 кредита. Това е с 1252 повече спрямо юли 2019 г. Този факт изненада пазара, като се има предвид че по традиция летните месеци са по-слаби за покупки, респективно за вземане на кредит.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тролл2

    8 0 Отговор
    И пак няма желаещи.
  • 2 123

    6 0 Отговор
    не и в бг