Last news in Fakti

24 Август, 2020 09:21 14 451 18

Поскъпването при жилищата продължава

  • швеция-
  • жилища-
  • цени-
  • недвижими имоти

Ръст на цените и в трите големи шведски града

Поскъпването при жилищата продължава - 1
Снимка: Shutterstock

Само за първите две седмици на август цените на имотите в Стокхолм отчитат ръст от 0.7%, а в Гьотеборг - 0.3%. За цяла Швеция поскъпването е 2%, сочат данните на специализираната компания Valueguard.

През юли жилищата поскъпнаха с 1.8%, а частните къщи - с 2.1%. Ръст на цените се отчита във всички три най-големи шведски града. Шведският имотен пазар пропусна традиционното лятно затишие, независимо от прогнозите на икономисти за понижен интерес от страна на потенциални купувачи и продавачи към каквато и да е активност на пазара на недвижими имоти заради пандемията от коронавируса.

Традиционно лятото е слаб сезон за продажба на жилища и къщи в Швеция, но през юли на текущата година собствениците са си сменили 25% повече имота, спрямо същия месец на 2019-а. в Стокхолм ръстът е още по-голя - 60%.

"Пазарът на недвижими имоти по традиция не може да устои на такъв натиск, подобен на пандемията от коронавируса, и именно поради това мнозина са учудени от развилата се ситуация на него. Сега всичко зависи от данните за безработицата", казва икономистът от банка SBAB Клаудиа Вьорман.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 св гъзис бг иконата

    13 0 Отговор
    много сомалийски братя са прехвърлиха в тоя край - малко студено ама иначи ранят дубре
  • 2 Купувач

    30 0 Отговор
    Прави впечатление, че напоследък често ни го напомняте!
    Това ни показва, че пазара се е свил, поскъпване няма, а изтича информация, че намалелите на брой сделки се сключват на цени от 7 до 15% по евтино в сравнение с цените януари, февруари, март!

    Коментиран от #18

  • 3 Galya

    26 1 Отговор
    ПОСКЪПВАНЕ НЯМА ИСКА ВИ СЕ НА ВАС НА БРОКЕРИТЕ КАК НЕ ВИ ЗАБРАНЯВАТ СЪС ЗАКОН. ДА НЕ СЕ РАБОТИ РАЗИ ДЛЪЖНОСТ НЕ СЕ НАЯДОХТЕ ЛЪЖЦИ
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Дан

    14 0 Отговор
    От кога я търся тази информация имате ли данни и за Куала Лампура?!
  • 6 Реалността

    3 14 Отговор
    Който има нужда и най-вече пари купува, кде по-евтино, къде по-скъпо но има достатъчно движение и тук и там, който няма пари кибичи и коментира.

    Коментиран от #14

  • 7 gregor

    9 0 Отговор
    каква е тази кампания последните месеци да се тръби, че пазара на имоти върви напред въпреки, че сделки няма,сега пък се дава информация и за друга държава
  • 8 Чоки

    10 0 Отговор
    Напоследък ни атакуват масирано с подобни статии, дано някой заблуден купувач да се излъже да купи имот сега, въпреки нереално високите цени в момента у нас. В света пазарите на имоти чувствително се свиват, цените стремглаво се движат надолу и като цяло нещата не вървят на добре. Само в болните мозъци на някой продавачи в България нещата сега и в бъдеще изглеждат в розово. Реално ако имаш време и възможност да изчакаш, ще купиш твоя имот на промоция в рамките 30-50%надолу.
  • 9 Гост

    2 1 Отговор
    Почна се ,колко е скъпо у нас и некачествено се строи ха-ха
  • 10 Тиквенян

    4 2 Отговор
    Цените поскъпват само според брокерите или такива, които имат по 10 апартамента и треперят имуществото им да не се обезцени.
    Колкото повече такива статии изкачат, толкова по-сигурно е че истината е точно обратната и скоро всички по веригата ще изгърмят.
    Ако искате да се заробите за цял живот и да плащате нещо ,което струва между 10 - 30% по-евтино теглете кредит и отивайте да купувате панелка в Люлин за 1300 евро квадрат.

    Коментиран от #12

  • 11 Pepе

    6 1 Отговор
    Е колко по скъпо. Май брокерите ни заминават за Швеция. В България ще паднат. Цените имам предвид.
  • 12 Бивш гражданин

    2 5 Отговор

    До коментар #10 от "Тиквенян":

    Най добре стой си на село,там цените падат и покрива на колибата ти да падне отгоре ти
  • 13 Софиянчето

    1 4 Отговор
    Стойте си на село провинцялисти,там цените не се дигат

    Коментиран от #15

  • 14 клошар

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Реалността":

    Прав си , ще чакат цял живот цените да паднат! За това ти слагат минуси защото ги е яд и завиждат!
  • 15 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Софиянчето":

    Зависи къде е селото!
  • 16 Разочаровахте ме ФАКТИ

    2 0 Отговор
    Некоректно и подвеждащо заглавие. Като вожда започнахте с манипулации и вие. Бъдете коректни, иначе ще изгубите доверието на читателите.
    ПОСКЪПВАНЕТО ПРИ ЖИЛИЩАТА В ШВЕЦИЯ ПРОДЪЛЖАВА. Не е трудно да се напие така. След тази статия с това заглавие, аз лично си направих извода, че в България пазара се е свил , цените съответно са паднали , а вие се опитвате да ни манипулирате.
  • 17 чета селските тарикати

    0 1 Отговор
    под линията, ама като отворя имот бг не намирам нито един свестен апартамент в центъра на София, за цени не пиша. Предложенията са само за М Луиза и около нея. Иначе никой не купувал ХАХАХАХАХААХАХАХАХА
  • 18 продавач

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Купувач":

    Преди месец продадох чисто нов двустаен апартамент с парко място на цена за която сега мога да си купя същият но без парко място. Отново с акт 16 говорим и чисто нова сграда... Вие ще кажете дали има спад в цените, аз лично отчитам като грешка, че го продадох тогава с намалена цена, а не изчаках до септември за да изкарам печалба. ( на 0 съм общо взето от покупка и продажба)