Last news in Fakti

28 Август, 2020 14:26 4 709 3

Собственици предпочитат да отдават под наем, а не да продават

  • франция-
  • имоти-
  • имотижилища-
  • наем-
  • собственици

Наемните нива във Франция започнаха да спадат

Собственици предпочитат да отдават под наем, а не да продават - 1
Снимка: Shutterstock

Собствениците на жилища във Франция смениха стратегията. Вместо да продадат имота си и след това да купят друг, те предпочитат да го отдадат под наем и да отидат да живеят на друго място също под наем. При това все повече собственици предпочитат дълготрайното наемане, вместо краткотрайното. Последното носи повече, но несигурни приходи.

В условия на криза и несигурност все повече собственици, и най-вече представителите на средната класа, не бързат да продават имотите си. „Продавачите си дават време, за да оценят по-добре ситуацията на пазара“, казва президентът на Fnaim Жан-Марк Торольон. Най-силно това се наблюдава на пазара в Париж. „Отсъствието на туристи по време на кризата върна на пазара на дългосрочни наеми много жилища, които се търгуваха чрез Airbnb“, казва Жан-Франсоа Морино от BNP Paribas Real Estate. Доказателство за тази тенденция е двойният скок в предлагането на жилища в сайта Lagenceblue.fr. През лятото на миналата година техният брой е бил 224, а днес – 438. Сред част от предлаганите жилища има и такива, които преди са били отдавани на студенти, но поради началото на епидемията последните са ги освободили.

Друга тенденция е, че все повече собственици предпочитат да отдадат имотите си дългосрочно, отколкото чрез онлайн платформи като Airbnb, въпреки че от последните доходността е в пъти по-висока. „Класическото отдаване под наем преуспя. Днес това е печелившия сегмент от гледна точка на инвестиция в недвижими имоти“, казва Торольон.

Наемните нива отчитат спад. По-високото предлагане ще е добра новина за студентите, които преди началото на учебната година търсят жилище и се надяват да намерят нещо по-евтино. През второто тримесечие цената на годишна база е паднала с 5% - от 38.5 EUR/кв.м на 36.56 EUR/кв.м. „Много от собствениците предпочитат да понижат наемите, за да могат да ги отдадат по-бързо и да избегнат дългия им предстой на пазара и съществения спад на доходността, който се очаква да бъде през цялата 2020 г. Мислим, че спадът е временен и наемните нива ще се повишат, когато се върнат чуждестранните наематели“, казва Алексис Албан, заместник-генерален директор на Lodgis.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сеирджия

    3 1 Отговор
    Няма на кого.
  • 2 ббххххххх

    7 5 Отговор
    Аз като чуждестараннен наемател в България мога да твърдя ,че тук криза няма вместо да поевтиняват монопола вдига цените това е .После като чуеш някои да казва ,че му стоят еи тека имотите се чудиш да му се смееш ли или да му удариш един шамар .
  • 3 Лора Пепова

    1 1 Отговор
    Няма как добър имот в България да ти го продават за без пари. По добре е под наем или да стои заключен. Както е на запад. Сега е криза както е била и преди .Живеем в перманентна криза. Съвсем нормално е хората с добри имоти да не продават на сул.ю и пул.ю.