Last news in Fakti

11 Септември, 2020 16:13 9 450 17

Нов вид апартаменти решават жилищната криза

  • испания-
  • барселона-
  • жилища-
  • проект-
  • стартъп

Барселона намери изход от проблема

Авторът на нов стартъп в Барселона - Haibu 4.0, смята че е намерил изход от жилищната криза в испанския град. Той представя проект, който принципно създава нов тип жилища за населението за сметка на реновирането на стари сгради. Апартаментите се наричат "пчелни пити", заради тяхната големина - дължина от 2.2 метра и ширина от 1.2 метра. В жилището има легло, маса и място за съхранение на вещите. Наемът е едва 200 EUR на месец. Самата сграда ще е със статут на общежитие.

Ръководителят на проекта Марк Олив разказва, че компанията му е подала заявка в общинския съвет на Барселона за издаване на разрешително за строителството на новия вид жилищна сграда още през юли. От там обаче са отговори, че не могат да издадат такова, тъй като "малките размери на жилищата не отговарят на изискванията за големина посочена в закона". В нормативните актове е записано, че човек не може да живее на площ под 5 кв.м.

Олив обаче е оптимист и смята, че проектът ще бъде реализиран с или без разрешението на общината. Той дава като пример Япония, където такъв тип жилища вече са реалност и са алтернатива за хора, които търсят достъпни имоти за живеене. В новия проект обаче апартаментите са предназначени за жителите на Барселона, а не за милионите туристи, които посещават ежегодно испанския град. "Целта е да помогнем на местното население да спести пари, за да могат те да се преместят след половин или една година в обикновено жилище", допълва Олив.

Да наемат жилище в "пчелните пити" ще могат само хора на възраст между 25 и 45 години, които не са подсъдими или осъждани. Също така месечният им доход не трябва да е под 450 EUR. Също така кандидатите трябва да докажат, че живеят в Барселона постоянно минимум 10 години.

В случай, че одобрените и живеещи вече в тези "пчелни пити" лица не спазват разписаните правила, те могат да бъдат изселвани.

По думите на автора на стартъп-а до момента те са получили над 800 заявки за 38-те свободни жилища.

Нов вид апартаменти решават жилищната криза

Нов вид апартаменти решават жилищната криза


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Присмехулник

    67 0 Отговор
    Нека да поживеят кострукторите в тези ...пчелни пити поне една година и да се види реакцията им после

    Коментиран от #6

  • 2 анонимен

    63 0 Отговор
    Гробовете са по-големи
  • 3 Некой друг

    57 0 Отговор
    A кенефа под леглото ли е, че то е ясно душ нема?
  • 4 чичо Пешо

    38 0 Отговор
    УжассссссссссссТ! :-(
  • 5 сектант

    44 0 Отговор
    и после на село било зле
  • 6 бл.134 в Зап. парк

    13 10 Отговор

    До коментар #1 от "Присмехулник":

    Забрана бабичките и старците да купуват повече от 2 апартамента и ще решите жилищната криза .
  • 7 Пламен

    38 2 Отговор
    Това е бъдещето - роби на капитализма.
  • 8 etrtht

    8 29 Отговор
    По-добре стая метър на два в Барселона, отколкото тристаен в Обеля или някое подобно гето. Там купона е 24/7, в тая хралупа ще влизаш само колкото мааалко да поизтрезееш и ако има нещо да удариш.
    През другото време на плажа или по кръчмите! Както се вижда желаещи има бол.

    Коментиран от #11

  • 9 321

    35 0 Отговор
    Тоя много хитър ингилиз бе. Отдава два квадратни метра за 200 евро. Или по 100 евро на квадратен метър. Тоест, от жилище 50 квадрата иска да вади по 5000 евра. Скоро гледах, някакви търсеха жилище в приличен квартал на Барселона и намериха доста голямо тристайно за 1800 евро. Освен това наглия ингилиз не знае ли, че в Барселона няма жилищни проблеми, защото имат прекрасно развит градски транспорт с железница, който те кара от близките градчета и селца до центъра за 20 минути, а там наемите са 4-5 пъти по-ниски. На всичкото отгоре англето е малко дискриминаторче, защото щяло да определя възраст на наемателите. Ало, Испания е все още в Европа, за разлика от проветривия остров. Да ходи в Лондон да прави пчелни теснотии.
  • 10 Разум

    12 0 Отговор
    Пак повтарям за основен проблем в България с НИ.
    Пoтърceтe нa гуугъл hоusе fоr sаlе hоllywооd, dаlаs, miаmi и т.н. и щe видитe, чe вceки имoт e пoкaзaн c aдрeca нa кoйтo e! Кoи знaят кaк ce прoдaвa имoт нaй-бързo и изгoднo, Aмeрикaнцитe или ниe, кoитo криeм aдрeca, кaтo, чe ли e cтрoгo ceкрeтнa прoдaжбaтa и никoй нe трябвa дa знae зa нeя. Aгeнциитe зa Н.И. ca пaрoдии в Бългaрия.
  • 11 Довиждане!

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "etrtht":

    И не се връщай!

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Брокер

    3 2 Отговор
    Не разбрахте ли ,че в БГ е рай
  • 15 ттт

    1 0 Отговор
    И като завали дъжд, свие студ или настане жега, какво ще правиш в тази пчелна пита" За една седмица ще ти омекнат костите.
  • 16 лошо

    1 1 Отговор
    Това е погубно за обикновенния човек!!!!
    Това, което вдига стандарта на живот, са регулациите.
    Според пазарния принцип, хората, които живеят в по-евтини жилища (независимо дали са малки, нареудобни...) са по-конкуретно способни от осталатите. Също така в дългосрочен план, работодалитете биха намалили заплатите на работниците си, защото самите работници ще могат да оцеляват с по-малко средства (заради по-ниския намем).
    За щастие, регулаторите имат добър разум... за сега.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.