Last news in Fakti

17 Септември, 2020 09:21 5 293 5

Земя за строеж: никога не е било толкова скъпо

  • германия-
  • цена-
  • земя

Цените на парцелите за строеж в Германия достигнаха рекордно ниво

Земя за строеж: никога не е било толкова скъпо - 1
Снимка: Shutterstock

"Не само цените на жилищата и къщите са се покачили рекордно. И парцелите за строеж никога не са били по-скъпи." Това обяви Федералната статистическа служба. Според изчисленията на експертите ѝ, през 2019 година един квадратен метър земя в Германия е струвал средно 190 евро. Преди десет години парцелите за строеж са се продавали средно за 122 евро за квадратен метър.

Особено скъпи са били парцелите в Берлин и Хамбург. Там 1 кв. м. е струвал средно съответно 1328 евро и 1158 евро. Най-изгодно е било в източногерманските провинции Тюрингия, Саксония-Анхалт и Мекленбург-Предна Померания. В тези три провинции 1 кв. м. земя се е продавал средно за малко под 60 евро.

Според експертите от Федералната статистическа служба, цените се влияят от големината на населените места. В градчета с по-малко от 2000 жители цените за 1 кв. м. земя са били средно около 66 евро. Същевременно в 14-те най-големи германски града с над 500 000 жители парцелите за строеж са се продавали средно 17 пъти по-скъпо: за 1128 евро за 1 квадратен метър.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гневен 😡

    8 1 Отговор
    Но това е безобразие❗ Оставка, Меркел, Оставка🏴
  • 2 Те цените

    14 0 Отговор
    Са като у Банкя бре.
  • 3 коло

    15 0 Отговор
    Те в България са по скъпи, продават курници за толкова, особенно покрай морето...златни кенефи
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 МКостов

    9 0 Отговор
    Ами,това е също част от играта.Цените на имотите и земята скача от няколко години.Целта?Когато отново спрат работа хората заради Куров 19,повечето имат кредити.Не могат да ги обслужват и рано или късно банките(разбирай евреите) ти прибират имота.Ти с високите вече цени,не можеш и на село да си купиш...И се гръмваш-буквално и преносно!Така,от няколко страни и начина ще се отърват от повечето.