Last news in Fakti

20 Септември, 2020 08:34 3 035 2

50 сгради в центъра на София са в лошо състояние

  • сгради-
  • софия

Най-притеснителен е случаят с къщата на Гешов на Попа, твърди кметът на район "Средец" Трайчо Трайков

50 сгради в центъра на София са в лошо състояние - 1
Снимка: БГНЕС - архив

Преди повече от десетилетие под руините на сграда в центъра на София две млади момичета загубиха живота си, припомни БНТ. Делото "Алабин" започна 10 години след инцидента, а последната присъда беше оправдателна на втора инстанция през февруари тази година. На 19 септември 2006 г. сграда в центъра на София се срутва върху автомобили, попаднали в задръстване. В един от тях пътуват две момичета. Умират на място.

14 години след трагичния инцидент на мястото все още се виждат части от падналата сграда.

В центъра на София има много стари сгради, част от тях са и паметници на културата. В столичния район "Средец" има около 400 такива. Кметът на района е категоричен, че около 50 са в незадоволително състояние, а 3 от тях имат нужда от спешно обезопасяване.

"Най-притеснителен за мен е случаят с къщата на Гешов на Попа, която е собственост на частен инвеститор и досега всички опити основно на СО, но ние като район се опитваме да съдействаме в този процес на главния архитект, на СО да убедят собствениците да я възстановят, не срещат успех. И не рядко заради споровете между собственици и община, които понякога продължават с години, животът на емблематичните сгради бавно изтича" заяви Трайчо Трайков, кмет на район "Средец"

"Над 40 сгради, които бяха неподдържани в лошо състояние, при обследването се установява, че не могат да бъдат възстановени, се издава заповед за тяхното премахване. За последните 10 години може би 45 сгради, които са паметници на културата са възстановени, разбира се много други стари сгради са предприети действия, те също са възстановени и са в много добро състояние", каза за БНТ Савина Савова, кмет на район "Възраждане".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    0 0 Отговор
    Добро утро тролче, рано си станал и вече почна с призивите? Не се напъвай, почивен ден е, нема го ентусиазма у хората.