24 Септември, 2020 15:16 2 265 3

Ръст от 10% само за три месеца

  • португалия-
  • жилища-
  • цени

Икономиката на Португалия продължава да се съкращава

Ръст от 10% само за три месеца - 1
Снимка: Shutterstock

С 10% са се повишили цените на жилищата в Португалия през второто тримесечие на текущата година спрямо същия период на миналата на фона на растящото търсене и ниските лихви по ипотечното кредитиране. Спрямо първото тримесечие на текущата година се отчита лек спад от 0.3%, сочат данните на GPG.

Нещо повече, строителната активност през 2020 г. отчита лек спад, основно заради пандемията от коронавируса. През първата половина на текущата година броят на издадените разрешителни за строеж на жилища в Португалия се понижи с 4.1% спрямо предходната година, до 11 259 единици и то след ръст от 18.4% през 2019-а и 43.5% през 2018-а, сочат данните на Националния статистически институт INE.

Доходността от отдаване под наем в Лисабон е добра - 5.45%. Жилище в португалската столица струва средно 3830 EUR/кв.м. За покупката на апартамент от 120 кв.м в центъра на града са необходими около 300 000 EUR, а наемът на месец за аналогичен имот е 1578 EUR.

По данни на INE, икономиката на Португалия през второто тримесечие се е съкратила до 13.9%, което е малко повече спрямо предходното тримесечие. Тогава понижението е било 3.8%. Това е най-силният тримесечен спад откакто се води подобна статистика. Очакванията са, че през 2020 г. икономиката на Португалия ще се съкрати до 9.8%. Основната причина е пандемията от коронавируса.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брокер с мерак

    8 0 Отговор
    У Софето как са цените? Има ли ръст? В такъв икономически колос като България не очакваме спад, нали?
  • 2 Перо

    3 1 Отговор
    Дали довечера ще има шушляци
  • 3 Тенкю

    7 0 Отговор
    Точно бях разтревожен - трябва ми мезонет в Португалия, а инфо йок. А да попитам има ли инфо за фарьорските острови и Нубия?