Last news in Fakti

25 Септември, 2020 16:57 2 803 7

Повишават качеството на строителство

  • строителство-
  • промени-
  • закон-
  • наредба-
  • предложения

Солидарна отговорност за всички участници в строителния процес

Повишават качеството на строителство - 1
Снимка: М. Богданова ©

Промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), както и Наредбите за въвеждане в експлоатация на строежите и тази за условията и реда за задължително застраховане в проектирането и строителството предлага главният архитект на София. По отношение на основния закон се предлага да бъде въведена солидарна отговорност, която да се носи от участниците в строителството - строителят, проектантът, консултантът, физическото лице, упражняващо технически контрол за част "Конструктивна", техническият ръководител и доставчикът на машини, съоръжения и технологично оборудване при проявили се скрити дефекти след приемане и въвеждане в експлоатация на обекта.

Също така носене на отговорност от лицето, упражняващо строителен надзор по отношение на своевременното установяване на наличието на явни дефекти при извършване на проверка относно спазване на изискванията към строежите към момента на съставяне на актове и протоколи за приемане или установяване на извършените работи.

Предлага се и въвеждане на задължителна допълнителна застраховка, която да се сключва между публичния възложител и останалите участници в строителството и ще покрива отговорността от неизпълнение на сключения договор за конкретен обект, както и имуществените вреди върху строежа, материалите, строителната механизация и оборудването на строителната площадка, настъпили през срока на строителството, независимо чия собственост са те и от кого са заплатени.

Измененията в Наредба № 2 за въвеждане в експлоатация на строежите в Република България касаят установяване на специален ред и процедура за реализиране на отговорността за скрити дефекти, уреждане на основание за спиране на гаранционните срокове за времето на отстраняване на дефекта и възобновяването им след приемането на работата.

В Наредбата за условията и реда за задължително застраховане в проектирането и строителството се предлагат начини за уреждане на минималното застрахователно покритие на допълнителната задължителна застраховка, сключвана между публичния възложител и останалите участници в строителството, определяне на минималните застрахователни суми за всеки конкретен участник в строителството, съобразно прогнозната стойност на съответния обект и въвеждане на задължение за удължаване на валидността на допълнителната застраховка до изтичане на най-дългия гаранционен срок за съответния обект.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сър

    28 3 Отговор
    Какъв контрол бе ахахха, днес ги гледам, Калъ 'Мемед строи новата кооперация срещу нас. Няма нито един бял човек, никой не говори български език. Колоните криви, види се от 20 метра. И хората по София се блъскат за 30 годишни загробващи заеми, за да си купят една техническа дупка дето не става за живеене.
  • 2 И така

    19 0 Отговор
    Аре ве.Ми то и без това сега ги има.Значи открихте топлата вода.Едни чиновници за да вземат по големи бонуси си приписват откриването на топлата вода.Едни и същи неща само се наслагват едно върху друго и после като дойде ред за спазването им се чудят кое кое е и какво означава.
  • 3 Съмяващ се

    2 0 Отговор
    Повишават качеството на цената, а на строителството се вижда след 10-15 години...
  • 4 Брокер

    0 1 Отговор
    Спокойно,има жилища за всички
  • 5 стар архитект

    0 1 Отговор
    Племеникът на Мамата Цура БКП-баджак да повиши първо качеството на проектирането и архитектурата без селска първенющина с опасни небостъргачи! Този ТеКеЗеСарски екземпляр, пристигнал от с. Червен брег, Плеенско, е поредния пример за партийния непотизъм, съчетан с отрицателен чиновнически кадрови подбор!
  • 6 Йойо

    0 0 Отговор
    Да ама не,между съседни апартаменти слагат тухла 12 см,и после се чува адски много от съседите.Кой лъжете вие,повишаване на качеството.Искате луди пари качество 0, спестявате от всичко,и плоча 10-12 см.албански стоеж.Стига лъжете хората.
  • 7 Плам

    0 0 Отговор
    Повишавате единствено ЦЕНАТА,лъжци.