Last news in Fakti

25 Септември, 2020 18:30 5 426 4

Поскъпване от 110% за 10 години

  • залцбург-
  • австрия-
  • жилища-
  • къщи-
  • цени

Пандемията не се отрази негативно на пазара на недвижими имоти в Залцбург

Поскъпване от 110% за 10 години - 1
Снимка: Shutterstock

В един от най-приказните австрийски градове - Залцбург, цените на жилищата за последното десетилетие са се повишили със 110%. Тенденцията на поскъпване ще продължи, категорични са брокери. Тя е характерна не само за този град, но и за цяла Австрия. За изминалата година в страната имотите са отчели ценови ръст от 8%, сочат данните на Централната банка.

Наличието на огромен брой туристи и студенти са двете причини за стабилното поскъпване на жилищата, купувачите често търсят реновирани апартамент в центъра на града, който се намира под закрилата на ЮНЕСКО, а също така и къщи на брега на езерото в Залцкамергут.

При спирането на пазара за шест седмици в резултат на пандемията от коронавирус в средата на март "наблюдавахме отлагането на преговори и сделки, но пълно спиране нямаше", казва Марк Хюсхес, лицензиран партньор на Engel & Völkers в Залцбург.

Независимо от факта, че половината от жителите на града са наематели, хората се пренасочиха към крайградските зони "с малки частни къщи с малки градини", допълва Хюсхес. Става дума за хора, които до пандемията са инвестирали в градски жилища.

По време на летния пик на пандемията цените на недвижимите имоти в първокласните райони на Залцбург се повишиха със 7%-8%, споделя Марлис Мур, собственик и изпълнителен директор на компанията Marlies Muhr Real Estate. "Ръстът е в резултат на страховете на хората да не изгубят спестените средства заради ръст на инфлацията", допълва тя.

В Залцбург се наблюдава ограничено предлагане на на пазара, в резултат на ограничаване на новото строителство и стремеж да се запазят зелените територии. Мур разказва, че в резултат на карантираната хората са станали по-разумни и предпочитат да си купят имот, разположен в близост до езеро, вместо да стоят затворени в жилище. Някои клиенти дори купуват подобни имоти онлайн без да са извършили реален оглед. За ръст в продажбите спомагат и ниските лихви по ипотечните заеми.

В Залцбург и Виена цените на квадратен метър жилищна площ варират между 5000 и 7000 EUR. В Инсбруг и Брегенц те са с около 5% по-високи.

В луксозния сегмент цените на имотите в Залцбург започват от 750 000 EUR и достигат до 15 млн. EUR. Нова двуетажна тухлена къща с гараж в добър район може да се купи срещу 3 млн. EUR. Нов мезонет с градина на покрива струва около 20 000 EUR/кв.м. А за имот с изглед към крепостта Хоензалцбург - старинен замък над историческия център на града, цената е с 25% повече.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Eleonora

    6 1 Отговор
    "...на брега на езерото в Залцкамергут"- на кое от всичките езера в Залцкаммергут? Там са 76 езера....И според това кое езеро е, цените на имотите доста варират...
  • 2 Дълбоко Виждащ

    11 3 Отговор
    Залцбург-Хладен и Влажен неприятен за постоянно живеене град!Имат много хубави и красиви гробища...Заграден е от високите върхове на Алпите и е перманентен хладилник!Да е жива и здрава сестра ми и племенника ми щом казвате би трябвало да са милионери !
  • 3 В.В.П.

    6 1 Отговор
    Благодаря..Полезна информация.Ше си купя два имота в Брегенц..
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.