Last news in Fakti

27 Септември, 2020 20:17 11 853 16

Тук животът става все по-труден

  • калифорния-
  • сащ-
  • жилища-
  • наем-
  • имоти

60% от жителите на Калифорния харчат над 2/3 от приходите си за наем

Тук животът става все по-труден - 1
Снимка: Shutterstock

"Положението с бездомниците в Калифорния беше много тежко и преди кризата с коронавируса. Но пандемията изостри още повече този проблем", казва Пол Ланктот от правозащитната организация LA Tenants Union, която представлява интересите на наемателите на жилища. От началото на кризата с коронавируса жителите на Калифорния все по-трудно се справят с месечните си плащания за наем, ток и т.н., уточнява той.

В Калифорния плащането на наема може да бъде забавяно с до шест месеца, а принудителните опразвания на жилища на тази основа са забранени. Но проблемът е, че наемите се трупат, а те все пак не се опрощават, казва Ланктот. "Има хора, които от шест месеца не са си плащали наема. Абсурдно е да се смята, че след половин година те ще намерят пари, за да си уредят забавените плащания плюс актуалния наем, особено ако останем в плен на пандемията", казва той.

Кои са най-засегнатите?

Пол Ланктот разказва още, че около 60% от калифорнийците харчели за наем повече от 2/3 от месечния си доход. Животът в този щат е много скъп, особено в големите метрополии като Лос Анджелис и Сан Франциско, където наемът за една стая може да достигне и 1500 долара.

Най-тежко засегнати от това са тъмнокожите или латиноамериканците, става ясно от съвместно изследване на радио NPR и Харвардския университет. Представителите на тези две общности в САЩ са сред най-нископлатените групи в обществото, често нямат постоянна работа и са застрашени от безработица.

Точно тези хора сега са особено затруднени да плащат наемите и ипотеките си, казва професорът от Харвард Дейвид Уилямс. "Средностатистически погледнато, на всеки долар, с който разполага едно бяло американско домакинство, отговарят 10 цента в едно домакинство на тъмнокожи, а в това на латиноамериканци - 12 цента. Ето защо не е чудно, че тези хора имат най-много проблеми в сегашната пандемия", добавя той.

Последици и за наемодателите

Принудителните опразвания на жилища може и да са забранени, но ги има, твърдят правозащитниците от LA Tenants Union. Това се отнася най-вече за хора, които пребивават нелегално в САЩ или такива, които не говорят добре английски. Те не знаят какви права имат и са склонни да се подчинят и да се изнесат от жилището, казва Ланктот. По думите му обаче проблемът е още по-комплексен, защото сегашната ситуация засяга и много от частните наемодатели. Според брокерката на недвижими имоти - германката Марли Темпъл, която от дълги години живее в Лос Анджелис, някои собственици на жилища срещат трудности да плащат ипотеката си. Тя познавала наемодатели, които признават, че са склонни да държат жилищата си празни, вместо да пускат наематели в тях, които не си плащат наема и които не могат да изхвърлят на улицата.

Рекордно високи наеми

Последиците от всичко това са видими: все повече жилища стоят празни, а високите наеми в Южна Калифорния бият всякакви рекорди. Кризата, породена от сегашната пандемия, доведе дотам, че наемодателите преценяват вече много щателно кандидат-наемателите, а някои дори изискват предплащане на наема за шест месеца напред. "От април насам наемите изобщо не са поевтинели, а еднофамилни къщи се намират изключително трудно, тъй като търсенето е огромно", казва Марли Темпъл. Тя добавя, че и преди пандемията кризата с бездомниците и жилищната криза са били сред най-сериозните проблеми на Калифорния. "Сега обаче е още по-тежко", добавя Темпъл.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мед ми капе от сърцето

    58 9 Отговор
    А соросоидите нареждат че живота в Русия бил труден.

    Коментиран от #7, #12, #13

  • 2 Икономика на растежа

    18 19 Отговор
    Калифорния е петата икономика в света. Там се произвеждат и нашите изтребители ф16 блок 70/72.

    Коментиран от #4

  • 3 Един

    76 5 Отговор
    Оня ден имаше изследване на Федералния им резерв, че 40% от американците нямат спестени и 400 долара! Браво! Близо половината жители на "най-богата" държава нямат пари колкото българска пенсионерка!
    А в същото време им искат по 250-300000 $ за смешните им къщи от гипскартон и талашит!

    Коментиран от #9

  • 4 Нашите

    29 5 Отговор

    До коментар #2 от "Икономика на растежа":

    изстребители са Миг 29,други няма!
  • 5 Анонимен

    31 2 Отговор
    Калифорния с бодри крачки се придвижва към създаване на социалистически рай . Ако такова нещо може да съществува . Типично мислене - за да не остават на улицата тези които не плащат наемите - да забраним да ги гонят . Резултат - никой не иска да дава жилища под наем и цените скачат до небето . Съответно бедните хора няма къде да живеят , но формално интереса им е защитен
  • 6 КОПУВАЙТЕ ОЩЕ

    41 4 Отговор
    Ф16. ..ДА ОПРАВЯТЕ ИКОНОМИКАТА НА АМЕРИКА. ....И ГИ ПАРКИРАЙТЕ В ХАНГАРИТЕ ДА РЪЖСЯСНАТ. ...ТОЗИ КОЙТО Е ПОДПИСАЛ ДА ПЛАТИ ТОЛКОВА МИЛЯРДА ДОЛАРА ЗА ЛАМАРИНА ЕДИН ДЕН ТРЯБВА ДА ГО ЗАКАРАТ В СЪДА. ...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Алфа Чакал

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "Един":

    Ако това е вярно ти предизвика радост и успокоение в 90 процента от хората който го четат.
  • 10 Name

    11 6 Отговор
    Елате в БГ тогава да живеете, тук всичко е цъфнало и вързало ха-ха-ха !!!!!

    Коментиран от #11

  • 11 whoever

    29 3 Отговор

    До коментар #10 от "Name":

    Влез в произволен американски форум и прочети как си разменят рецепти за спагети с ориз и 10-годишно месо от консерва, как питат как да си извадят сами зъб и пр. (да не говорим за бунтовете и престрелките в последните 2 месеца) и тогава ще разбереш, че средният българин всъщност живее по-добре от средния американец.

    Коментиран от #16

  • 12 читател

    8 11 Отговор

    До коментар #1 от "Мед ми капе от сърцето":

    Навалицата е за САЩ.В Русия никой неотива.
  • 13 ушанка

    6 8 Отговор

    До коментар #1 от "Мед ми капе от сърцето":

    А бе що нема опашка за руски визи и студентски бригади няма ПЪК ЖЕЛАЕЩИ ДА ХОДЯТ ТАМ ХИЧ

    Коментиран от #15

  • 14 kjl

    9 1 Отговор
    Калифорния - 40 милиона население, 5 милиона безработни, 4 милиона получават купони за храна, 560 милиарда дългове, средно по 14 000 долара дълг на глава на населението.
  • 15 Цветонато Цвък

    12 4 Отговор

    До коментар #13 от "ушанка":

    Нещо пак лъжете сороснята. За Русия има много желаещи, но не всеки може и го пускат. Ти конкретно с руски на ниво "Хачу обут мойми караками с маратонками!", в Русия само цимент можеш да бъркаш, за което най-вероятно нямаш и физика.
    Русия си има достатъчно население, не я мисли. Там и в детската градина лелката има здравна застраховка и квартира. Точно обратното е в Калифорния, Вашингтон, Илийнойс, Дистрикт Колумбия, Ню Йорк и в ред други щати. Един доход от две работи стига за наем и режийни. Не да лъжете и да мажете а косичките да си скубкате в ефир истината за невъзможният живот в САЩ не можете да я скриете.
    Легенди от сорта работили охрана и си купили камион, па след две години теглили два милиона кредит, а сега мутимилионери станали партийци при Цецо ги пишете на баба Гина, и на нея и се вижда невероятно.
    Проблемите навсякъде на Запад са колосални. И даже "голяма война" няма как да им помогне, и на папуасите в Нова Гвинея им е ясно, че от западняшкото "военно превъзходство" няма и помен.
    Голямата война и западняците ги няма - "краят на историята", каква ирония а?
    Ходи сега намирай работа на 70 милиона бездомници и три пъти по-толкова гастербайтери в ЕС. Но понеже се ползва разликата във валутния курс за промиване на мозъчета - 1800 долара по еди колко си, леле колко изкарвали били. В реалността тези пари за нищо не стигат, а високата цена на западните валути с идеята да изкупуват евтино, им утрепа производството. Което доведе до обострянето, з
  • 16 пейо

    6 4 Отговор

    До коментар #11 от "whoever":

    Така е . Тук само се мармори, че държавата ти е длъжна да ти дава. Там ако не се спасяваш сам няма кой да ти помогне. Няма дори и в болницата да те пуснат като видят, че не си осигурен. Държавата ни е социална и затова страдаме от беззаконие.