Last news in Fakti

1 Ноември, 2012 13:59 11 121 19

Празни магазини покрай метрото

  • магазин-
  • мол-
  • търговци-
  • наем-
  • метро
Празни магазини покрай метрото - 1
Надпис върху вратата на магазин на бул. „Витоша”, който се отдава под наем. (Сн: М. Богданова ©)

Броят на моловете продължава да се увеличава. След като през миналата година нито един търговски център не беше открит, през тази предстои да отвори врати един (в края на годината) и още три през 2013-а. Несъмнено това се отразява на пазара на отдаване под наем на магазини и най-вече на тези, които се намират по търговските улици. Доказателство за това, че интересът към търговските улици намалява, е че въпреки откриването на втория метродиаметър, се наблюдава силно предлагане на магазини в района на най-голямата търговска зона – бул. „Витоша”.

Към момента офертите са около 50, сочи справка в сайта за недвижими имоти imot.bg. Преобладаващата част от тях са в районна от бул. „Патриарх Евтимий” до Съдебната палата. Там са и най-скъпите помещения, които се отдават под наем. Магазин в близост до новата спирка на метростанцията при НДК с площ от 420 кв.м се отдава под наем срещу 8500 EUR. В близост се предлага и друг имот с големина 164 кв.м и наем 4500 EUR. Най-евтиният магазин, който може да бъде нает, се намира в близост до входа на Южния парк. Големината му е 27 кв.м, а месечният наем – 450 EUR. Помещението е с 3 метра лице на булеварда.

Основната причина, според анализатори, търговци да предпочитат моловете, е че колкото повече се увеличава техният брой, толкова повече се понижават наемните нива. В момента в София има действащи четири търговски центъра и за по-малко от година се планира техният брой да се увеличи двойно, което несъмнено ще се отрази върху наемите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SSSR

    1 0 Отговор
    Наемите са ужасно надценени .В момента съм готов за 3 магазина в София с по 1 магазинер . Имам продукция и искам да се увеличат местата за предлагане . Сегашните ми обекти вървят добре . НООООО. плащам наеми от 150 лв до 300 лв . Бая се пазарих докато ги наема . Сега съм готов да плащам по 200 лв - повече ше ме вкарат . Търся от месец но никаде не искат да свалят . Вече се замислям дали да не рискувам и за парите на 3-4 магазина в бг наема в Италия примерно или другаде в ЕС .Намерих в Милано магазини /супер ,без забележки/ за 500 до 1000 евро .Говорих с познати там и ми казаха ,че районите са добри . В сайта на ЕС намерих линк за онлайн услуги на общината за направа на документи за изнасяне на дейноста там . Ше се консултирам със адвокат и счетоводство и май това ше ми е отговора срещу лакомията на рентиерите тук.
  • 2 --------

    1 2 Отговор
    Ще се набуташ в Милано,колега...по-евтино е в Хонг-Конг...,,на главната"...
  • 3 realist

    11 1 Отговор
    много алчна пасмина са това нашенските собственици. Искат за нещо което са купили на безценица преди 10-ина и повече години да вземат стотици хиляди евра или да получават такъв наем от него, че да лежат цял ден и да смъркат цяла нощ ... е няма как да стане в бедна държава с беден народ. Или ще коригират цените или глад и непродаваеми/неотдаваеми обекти.
  • 4 хъш

    9 1 Отговор
    Напълно си прав да инвестираш на запад. Цените на имотите с съответно на наемите са много по близки до доходите на населението, което позволява висока покупателна способност на клиентите. Стига сме оставяли строителната мафиа в Бг. да налага ненормално високи цени за нещастни строежи. Хората в България масово работят за 300 евро на месец (при 900 евро средна цена на кв.м. в София това прави три месечни заплати за един квадрат. За сравнение в Западна Европа съотношението е една средна месечна заплата за един квадрат реална жилищна площ, без общите части, в хубав квартал в столицата). Лихвите са в пъти по високи от лихвите в Европа (около 2,7%) На запад наема на 60 кв.м. апартамент в столицата е около 1000 евро на месец, а цената му около 100000 евро. В България ако купиш имоти за 100 хил евро не можеш да им вземеш повече от 400 евро месечен наем. Така че малко английски и смело на запад.
  • 5 --------

    1 0 Отговор
    За тези 20год. собствениците на магазини дадоха своя изключителен принос за унищожаването на дребния бизнес.Те направиха всичко възможно да изгонят своите наематели...и пазара ги наказа жестоко.Те сами си оплетоха въжето на което се обесиха.Повечето са невероятно прости и алчни хора,които нямат никаква идея как се изкарват пари и се плаща наем на магазин.Най-алчни са бивши и настоящи държавни служители.Когато кажат думата ,,частник" пяна им излиза от устата.Но както се казва,дойде горския,построи няколко мола и приказката свърши.С лош край за алчния!

    Коментиран от #8

  • 6 ТРОШАЧА

    1 1 Отговор
    БГ СТРАНАТА НА ПОТЪНАЛИТЕ МЕЧТИ...
  • 7 Ильо войвода

    1 0 Отговор
    Много магазини ще станат гаражи.
  • 8 Знаеш ли колко

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "--------":

    много си прав , № 5 ???
    какво очакваш от прости хора - израсли при комунизма-алчни,злобни,завиждащи????
    -----
    Те смятаха , че като имат магазин трябва да им направиш с..рка-за за Разговарят с теб...
    Думата "частна фирма" означаваше едно - още една офца за стригане
    ----
    Алчността има един финал - в калта
  • 9 Самотният бегач

    1 0 Отговор
    До колегата SSSR от първия пост: стоя пред същата дилема, имам абсолютно същите мисли, като втори вариант освен Милано е Франкфурт и околностите му. Би ли помогнал с информация - как ги търсиш помещенията и второ -кой е тоя сайт на ЕС? Ще се радвам, ако помогнеш със съвет!
  • 10 в..г..з...

    1 3 Отговор
    Глупоста и чалгата е завладяла България.
    По добре е умните дето се изхвърляте с коментарите си да замълчите,а се огледайте какво сте постигнали лично вие,без да обвинявате другите и да чакате от държавата ли ,от небето ли-сами си знаете.
    Попаднали сте в едно ново робство,дето му викат демокрация
    и от където измъкване няма,защото бедняците се мразят помежду си,а феодалите си строят молове,дворци и т.н.т.....
    Хващайте се за работа и дано успеете да си купите поне по едно жилище или магазин няма значение.
  • 11 какъв запад, какви пет лева

    1 1 Отговор
    И какво ще продавате на запад дето вече китайците и тук не го предлагат??? И като гледате паницата на хазяина, вие колко данъци платихте освен оня символичен десятък, ако въобще и него.
    А защо мислите, че на запад като се продава нещо по-скъпо и вас ще ви пуснат да продавате или да подбивате цените. И като си платите западните данъци и западните заплати на персонала, колко пара ще ви остане. НЕПОДГОТВЕНИ СТЕ!!!
  • 12 Самотният бегач

    1 0 Отговор
    Пак съм аз - не мога да говаря за всички, но ние плащаме толкова данъци всеки месец, че ако го напиша няма да повярвате. И не е въпрос какво толкова предлагаме, че да ги изненадаме западняците. А въпроса е в това, че наемите там са малко по-високи от София, но пък определено надценките са по-големи, особено в нашия бранш. Заплатите са по-високи вярно, но съм се интересувал какви програми за подпомагане има за малкия бизнес, реални фондове с реални пари...И най-важното, няма го тоя рекет - да ти прверяват нещата през ден, и не говоря за касовите апарати свързани към НАП, а за табелки, за етикети, за работно време, за отпуски за 1 година напред. Последния хит на бюрокрацията знаеш ли какъв е - да обикалят с микрометри и да измерват дебелината на торбичките...
  • 13 Ники

    1 1 Отговор
    "За сравнение в Западна Европа съотношението е една средна месечна заплата за един квадрат реална жилищна площ, без общите части, в хубав квартал в столицата)."
    Да бе. Къде го видя това?
  • 14 Ники

    1 1 Отговор
    "..., че ако го напиша няма да повярвате."
    Напиши, може пък да повярваме. Мой приятел държи кафе в провинциален град в Англия. Казва че плаща 11000 паунда на месец фиксирани разходи, демек "преди да почне работа". Не запомних подробности но освен наем имаше и куп други.
    Цените на къщите в УК са безумни.
    Апартаментите са рядкост но ако са свестни цените им са като на къщите. Наемите - също.
    Данъчните в известен смисъл са по-лабави, т.е. не те карат да имаш касов апарат вързан постоянно с централен сървър както е в БГ или в Германия. Не знам как е в Милано но поне от към наеми, цени на енергия и други Европа е мнооого зле. САЩ ми се виждат логичния избор.
  • 15 ссср

    1 0 Отговор
    до самотния : дано сайта нямат нищо против за сподеяне на връзки http://europa.eu/youreurope/business/expanding-business/opening-branch/index_bg.htm
    http://ec.europa.eu/internal_market/eu-go/index_bg.htm
    а това е сайт за имоти - http://www.casa.it/vendita
  • 16 ссср

    1 0 Отговор
    Ники , мойте стоки са ръчноизработени и са по качествени от тея в ЕС и УСА или поне на това ниво .Мечтата ми е УСА ,но е само мечта . Цената на която продавам тук е 3 пъти по малка от тая в Италия . Суровините са една цена има ги и тук и там.
  • 17 Самотният бегач

    1 0 Отговор
    Колега СССР, мерси за линковете. Ники, нашите разходи са горе долу 2 пъти повече от на приятеля ти в Англия, вярно става въпрос за наемите на няколко магазина в София и страната, ддс-то, осигуровките, без заплатите... Мислел съм и за УСА, но веднага съм се отказвал от мисълта - далече е, други визи, манталитет. Докато в Милано можеш да пътуваш с Уизеър за 40лв ако си купиш билет за 2-3 месеца напред. За купуване на магазини тук - все още не е изгодно при тези цени...
  • 18 Калоферчо

    1 0 Отговор
    Вярно много магазини ще станат на гаражи,но собствениците им са го предвидили това нещо и едва ли ще станат по бедни а напротив.А тези космополитни вериги от огромни магазини също няма да докукат защото хората в момента ходят в тях заради новото.След 5-6години като им омръзне и като разберат,че и тук ги надцакват яко с калпави стоки ще спрат да влизат и в тях.Виждате през седмицата в хипермаркетите не влиза почти никой а единствено се оживява малко в събота и неделя и то повечето хора са излезли на разходка.
  • 19 varna

    1 0 Отговор
    не само покрай метрото те навсякъде магазините в българия са като музеи, пардон и в музеите има повече хора.
    а за тези дето си мечтаят за чужбина трябва да знаят, че дрехи и обувки тук са по евтини от бг и по качествени, но успех все пак, нека се пробват.