21 Октомври, 2020 09:21 21 825 38

Сега е времето да продадете жилището си, ако не може да обслужвате кредита си

  • гергана тенекеджиева-
  • жилища-
  • пазар-
  • цени-
  • наем-
  • пандемия-
  • избори

Купувачите спаднаха с 20% това лято

Сега е времето да продадете жилището си, ако не може да обслужвате кредита си - 1
Снимка: М. Богданова ©

Въпреки голямата карантина, предшествана от принудителна почивка, клиентите използваха максимално лятото за покупка на жилище. През юли и август тази година активните купувачи бяха с 20% по-малко спрямо същите месеци на предходната. Повечето отлагаха огледите. "Не мога да кажа, че тенденцията с къщите се запази в онзи обем, който беше в началото на пандемията, но със сигурност е нещо, за което хората продължават да мислят. Тези, които в началото се ориентираха бързо към къщи, но не реализираха сделка, се опасяваха че няма да получат това, което градът им дава. По-скоро къща търсят тези, които вече имат жилище или тенденция да имат вила, както едно време", каза в интервю за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на "Адрес недвижими имоти".

Госпожо Тенекеджиева, има 12% ръст в новоотпуснатите кредити. На какво се дължи това?

Това, че в началото на годината всичко беше нормално и пазарът беше много активен пазар, след което последва забавяне. Кредитирането, обаче се случва малко по-бавно във времето. През март доста от хората стопираха и задържаха покупките и съответно банките културно ги изчакаха. Не мога да кажа, че има нещо като бум на сделките. Още повече, че е намалял процентът на клиентите с кредити.

В началото на годината клиентите с кредит бях основната покупателна група. После се получи едно изчакване, но сделките се случиха.

Сегментирането по райони го няма. Как си го обяснявате?

Липсата на ново строителство е една от причините. Ръст има в райони, в които се наблюдава бум в строителството последните 3-4 години, в които сега хората, купили за инвестиции, го обновяват и го продават. По-често вече има сделки на завършени жилища или направени и завършени, което при всички положения е по-скъпо, отколкото на етап на строеж или на старо строителство.

Продължавам да застъпвам тезата, че през последната година, както и сега, ако някъде се наблюдава ръст, той е на базата на това, че все повече хора са готови да дадат пари за завършено жилище, Продавачите разбират това и прибягват до извършването на ремонт. Масово огледи се извършват на такива с отлични локации или са ремонтирани.

Какво се случи с инвеститорите, които в навечерието на пандемията активно строяха?

Има строежи, които са започнати и си продължиха, въпреки пандемията. За тях е по-важно да усетят пазара и да видят дали ще излязат на тази печалба, която са планирали, дали въобще ще реализират сградата, както са я планирали.

Какво се случи с наемите?

Сега ще е интересно какво ще се случи като се има предвид, че се завръщат ученици и студенти. Това, което забелязахме, че след втората половина на лятото броят на наемателите започна да расте. Преди това се бяха стопили с над 50%. Липсата на наемател коригира цената при всички случаи. Наемодателите са изключително голям брой на пазара и това води до корекции на наемите.

По морето краткосрочното наемане на апартамент не претърпя кой знае какъв срив, защото много често хората предпочитаха да отидат в жилище, в което няма да срещат други хора, отколкото в хотел. Специално по курортните градове хората гледаха да се отделят и няма някой, който да е минал от краткосрочно към дългосрочно отдаване под наем. По-скоро е имало обратната тенденция - има жилище за отдаване дългосрочно и собственикът се е опитал да изкара някой лев, отдавайки го на краткосрочен принцип. В София това не е точно така, може би защото туристите ги няма.

Наемите как ще се движат до края на годината?

Сега ще се усети дали ще има недостиг на наемодатели. Ако има недостиг на жилища, които да се наемат от сегашните желаещи, може да се получи корекция в цената, макар в общия случай да беше отчетен спад от 20%-30%. В момента предлагането е по-силно.

През текущата година повечето купувачи са от групата на тези, които придобиват жилище за собствени нужди, а не с цел инвестиция. какъв е Вашият съвет към тях?

Най-вече да обърнат внимание на качеството. Не мисля, обаче, че ще търсят имот само за собствено ползване. От началото на пандемията висок остава процентът на тези, които купуват имот със собствени средства плюс малък кредит.

Усещането на българина е, че винаги, когато иска и спрямо ситуацията, разбира се, може да се продаде имота. Дори и в най-голямата криза 2010 г. имаше 18 000 сделки. Т.е. винаги може да се очаква, че собственикът може да си вземе парите, когато са му нужни.

С цените какво ще се случи до края на годината?

Не остана много време и не очаквам някакви сериозни сътресения. Много голям е изборът от сгради на пазара. Сегашните купувачи предпочитат да намерят някаква причина да живеят на мястото, където са избрали да купят жилище.

2021 г. кое ще окаже повече влияние върху пазара на имоти, респективно върху цените - пандемията или изборите?

Това, което наблюдавам е, че тук в София политическият фактор се усеща. Кредитополучателите не знаят как да действат, тъй като не знаят какво ще се случи след като се смени правителството. Смяната обаче е по етажите на властта и администрацията, но усещането у хората е, че едва ли не ще сменят собствениците на банките.

По отношение на коронавируса, мисля че хората у нас вече са спокойни, въпреки стресовите резултати. Страхът като че ли повече е от това да не ни затворят. Защото ако втори път човек остане без работа, то това вече би било фатално.

Минаха шестте месеца, през които имахме гратисен период по отношение на кредитите. Предстои период на напасване, в който хората ще видят дали ще могат да си позволят плащане на кредит, въпреки че са им дадени шестте месеца. И тук би повлияло върху цената излизането на повече имоти на пазара. Може да има вълна на рефинансиране.

Надявам се хората да си взели поуката от кризата преди 10 години. Ако виждат, че сега им е трудно и че през следващите 2-3 месеца няма да се случи нещо и да започне да се покриват вноски, по-добре да се реагира сега - да се продаде жилището и да се излезе под наем и в момента, в който човека се почувства по-стабилен финансово пак може да пристъпи към сделка. Това е идеята на покупката на жилище - да се чувстваш спокоен и да имаш собствен дом, но в момента, в който ти стане напрегнато да знаеш как да излезеш от тази инвестиция.

Въпросът е да се реагира навреме, за да може да се вземе максимума, тъй като тогава това не се случи. Тогава се хвърлиха пари на вятъра по частни съдебни изпълнители, лихви и други неща, т.е. кредитополучателите губят много повече, отколкото да направят компромис и да продадат, и да купят съответно по-малко жилище или да излязат под наем.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пенсионер

    83 32 Отговор
    Сега е времето да свалим грабителското, антибългарско правителство

    Коментиран от #3, #12, #18

  • 2 Джони

    83 8 Отговор
    Брокерите писнаха. Ше трябва да продаваме, за да ги храним

    Коментиран от #32

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Умен

    64 5 Отговор
    "Мнoгo гoлям e избoрът oт cгрaди нa пaзaрa. Ceгaшнитe купувaчи прeдпoчитaт дa нaмeрят някaквa причинa дa живeят нa мяcтoтo, къдeтo ca избрaли дa купят жилищe."
    Тая ако разбираше от икономика и имоти трябваше да каже, че цените ще тръгнат надолу. По нейни приказки има голямо предлагане и купувачите едва ли не насила купуват т.е. слабо търсене.

    Коментиран от #7

  • 5 Това ви очаква

    77 10 Отговор
    Вас-" умните,надарените", който реално живеете на кредит.Все сте АиТ спецове,по фирми,офиси,клъстери- млъстери.Мислехте че сте хванали Господ за шлифера.Е,сега ще хапете дръжката на теслата.Вече имам живи примери! Той със 4 бона: тя също.Банкерчето с удоволствие им снесе 80 х еврака.И давайй- ипотека.Идва коронката- той аут от" Аутосорсинга" .Тя- на съкратено работно време.Теслата в действие.Само за три месеца,се побъркаха.Банкерче не дава " револвиране" ниски доходи.И иска цялата сума накуп.С лихвите. Или продава скоростно ( евтино) или при ЧСИ,който ги чака с премрежени от желание очи.А при него е още по " дебело".

    Коментиран от #16, #22, #25, #36

  • 6 Гост

    47 2 Отговор
    Времвто ще покаже. Просто хората ,които нямат кеш изчакват за да са ситурни за доходите си и ,че ще могат да обслужват кредитите.А тези ,които купуват за инвестиция дебнат добри цени и локация разбира се.Съветът ми е всеки да си преценя правелно до къде са му възможностите и да не ги надскача.Отделно да се гледа много добре къкво и къде се купува.
  • 7 Еее

    53 9 Отговор

    До коментар #4 от "Умен":

    Отиваме към повторно заключване и срив на пазара след оставка на правителството.
  • 8 Еерр

    59 3 Отговор
    Догодина няма да има никакви купувачи.😃
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ГГ1989

    37 44 Отговор
    Всичко в тоя живот е преходно, а ако слушаш хората само можеш да си навредиш!

    Купих си апартамент в добър квартал с кредит - еее, ти си луд, толкова пари...

    2 години по-късно цените са 25% нагоре, търсенето си го има, а предлагане продължава да няма и апартамента ми е с 30 хиляди евро отгоре, въпреки короната и въпреки икономиката.

    -Еее добре брат, извади късмет, добре го взе тоя апартамент тука!

    Това е в БГ-то, всеки е спец, особено до твойте пари, а когато идва до действие само се говори! Затова и ББ, Шиши и ко тука са милиардери, защото не ги е страх да действат!

    Коментиран от #23, #26

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ГОСТ 1

    22 30 Отговор

    До коментар #1 от "Пенсионер":

    Ти явно си фен на Корнела,Радев или на тяхните сателити,щом искаш да сваляш правителството бе пенсионере.Осъзнай се и не пиши глупости.
  • 13 Най добре е човек да събира пари

    23 7 Отговор
    Докъто има да купи жилище кеш а през това време да живее във фургон или каравана за да не дава наеми другото е обирджииство....когато има жилище тогава ще живее и ше прави деца другото е ледост освен ако не вземаш 10 бона евро заплата и го платиш кокошарника за 1--2 години
  • 14 fatki

    23 6 Отговор
    Сега е времето които нямат заеми да не продават. Защото няма платежоспособни в България.
  • 15 ГДБОП

    17 7 Отговор
    Айде, продавайте - половин година такива закъсали като вас чакам! Ще ви го закупя на 50-60%!
  • 16 NEMESIS

    34 4 Отговор

    До коментар #5 от "Това ви очаква":

    Шапка ти свалям, баце - не можеше да се каже по-добре! Това е истината! Балонът започна да се пръска!
  • 17 МАФИЯ

    63 4 Отговор
    Имотния пазар е мафия. Обявите са с лъжливи разпределения, заблуждаващи снимки, лошо направени снимки, неистински гледки от терасите и размери начертани на коляно. На един такъв му казах да си оправи драсканицата а той ми вика - проявявате ли интерес към имота. Нагли, долни и безцеремонни. Пари и само пари. Няма да им ги дам. Ще се научат като тия с чадърите да намалят цените на половина. Улицата пълна с кофи, смрад, кучета и никви тротоари а само коли и ще ми иска 45 000 евро за гарсионерка с коридор 1 на 1 метра. Я да го д.....ат
  • 18 Дадада

    14 29 Отговор

    До коментар #1 от "Пенсионер":

    Гледай си пенсията и не пиши глупости ,помисли за децата и внуците си че заради вас сме на това дередже защото пускате червени бюлетини без да знаете даже за кого гласувате
  • 19 fatki

    11 13 Отговор
    Жилището не ти е кило банани. Това е капитал и пазарът на такъв капитал няма нищо общо със пазара на гнили банани. Като мине пандемията ще се види кой кум кой сват.
  • 20 Попов

    38 5 Отговор
    за бога братя не купувайте, идва страшна криза !!!
  • 21 Брокерите

    34 10 Отговор
    долу! Не вярвайте на супер наглите ГЕРБ брокери, които ви продават коптори за надути еврови цени. Човекът беше писал правилно по-горе - това е мафия! Долу брокерската мафия! Супер алчни кръвопийци в държава с ниски доходи, застаряващо и намаляващо население! Цените не трябва да са повече от 700-800 Евро за тия мизерни кимизарници!
  • 22 Мария Тънасова

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Това ви очаква":

    ++++++++++++++++
  • 23 един

    23 2 Отговор

    До коментар #10 от "ГГ1989":

    С кредит...и спираме до тук. Парите, които ще налееш на банката дали няма да са доста повече от 30%? И в условията на криза, сигурен ли си, че ще си изплатиш кредите?

    Коментиран от #24

  • 24 Хах

    19 3 Отговор

    До коментар #23 от "един":

    Е, то в България кога не е било криза 😀
  • 25 Ит среден

    13 11 Отговор

    До коментар #5 от "Това ви очаква":

    От няколко месеца си работя от вкъщи.Така е решила фирмата.Работа има страшно много.А работата е пари. Покраи тия пандемии не си харча парите братче. Изощо не знам какво бълнувате точно. Но ще ви кажа че при нас проблем няма.Дори напротив. Всичко живо се пренесе да живее в интернет.А там бачкаме ''АиТ'' дето ни викаш. " Аутосорсинга" дето му викаш. Еми отказал съм от началото на годината работа за 1/4 от тия 80к еврака. Съответно нали разбираш че не съм спирал да работя по по доходоносни поръчки.Иначе изобщо не ми и минава през акъла да пазарувам апартаменти на тези цени. Този пазар е за хората дето нямат възможност да изкарват. И чакат на готово от банката. Тези хора ги плашат точно с нас. Ама ние за да я работим тая работа се предполага че трябва да имаме и акъл. А човек с акъл не пазарува когато цената е в Пик

    Коментиран от #27

  • 26 Всичкоепреходно

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "ГГ1989":

    Колко години остават?
  • 27 Умен

    13 2 Отговор

    До коментар #25 от "Ит среден":

    Къв акъл бе братче. Познавам ИТ-та дето бяха тройкаджии в училище, познавам и такива дето бяха тестъри преди това в Джонсън. Познавам и ИТ-та дето са шефове на ИТ-та и казват, че за нищо не стават. С 3-6 месечен курс и си мислите, че сте хванали оня за шлифера. Като станете на по 40-45 и почнат да ви подменят с по-млади друга песен ще запеете. Човека е разказал реален пример и аз ти давам реални примери. Земи свий байраците малко.

    Коментиран от #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Умен

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "fatki":

    Викаш имот в голямата ябълка и в испания са лоши щом им е паднала цената. Абе изобщо мислите ли като пишете?!
  • 30 прибери перките

    4 4 Отговор

    До коментар #27 от "Умен":

    Добре бе разбирач защо не станеш едно Ит и ти вместо да си в такова мизерно състояние. Аз имам колеги дето са на по 40 и са започнали сега да го работято това. Нали разбираш че теб като те подритват на 40 не значи че имаш акъл. Значи само еднинствено че не можеш да се развиваш. Което от друга страна значи че това с което си се занимавал преди да те ритнат.Дори не си го и разбирал добре.

    Коментиран от #34

  • 31 Имотния

    4 5 Отговор
    Как разбрахте че имотите са в ПИК при положение че никой не е наясно с темпа на инфлацията в България/реалната/На фона на предвидените грандове и печатане на пари в световен мащаб да не се окаже след 3-4год че в момента доста имоти са подценени.Истината е че по-голямата част от хората просто нямат възможност за покупка на имот и все някой им е виновен .. Цени от типа 500-600евро в София няма да има ..

    Коментиран от #35

  • 32 Shag

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Джони":

    То да продадем ама кой ще купи се пита.
  • 33 Последните дни

    6 0 Отговор
    ЛЮДЕ МОИ ИЗЛЕЗТЕ ОТ ГРАДОВЕТЕ ЗА ДА НЕ СПОДЕЛЯТЕ НАКАЗАНИЯТА ИМ !!!
  • 34 Умен

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "прибери перките":

    Колко грешни изводи от един коментар. Ще купувам апартамент с кеш, бил съм в "мизерно състояние". Коледният ми бонус е 4-5 цифрена сума. И ако имаше акъл щеше да вденеш, че не може всички да сме ИТ. Просто ме е яд, че сте едни надувки без покритие. Правите се на много умни а сте били тройкаджии, завършили някво висше някъде си с преписване по всяка вероятности, започнали първа работа за некадърници. ИТ в момента е най-силно надцененият пазар, който гравитира около този на имотите(не знам преди него ли сте или веднага след него). Готови сте да оплюете професионалисти, които цял живот са се трудили само в една област а вие с 3-6 месечен курс сте тръгнали да му давате акъл. Не знам смешни ли сте или просто жалки!?

    Коментиран от #37

  • 35 Умен

    5 0 Отговор

    До коментар #31 от "Имотния":

    Аха пак световната инфлация. Браво. А едни далеч по-умни икономически образовани хора предвиждат спад в цените с 9% в Испания, чиято инфраструктура, социална политика и климат са много по-благоприятни.
  • 36 АНОНИМЕН

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Това ви очаква":

    Това го играхме през 2008-2009 години! И още 2-3 години след!!
  • 37 АНОНИМЕН

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Умен":

    И в коя област се трудиш?

    Коментиран от #38

  • 38 Умен

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "АНОНИМЕН":

    В машиностроенето.