Last news in Fakti

26 Октомври, 2020 08:25 9 864 35

Известна българска спортистка е жертва на имотна измама

  • нешка робева-
  • имотна измама-
  • мездра-
  • къща-
  • схема

Нешка Робева случайно разбира, че къщата ѝ е продадена

Известна българска спортистка е жертва на имотна измама - 1
Снимка: БГНЕС

В разследване Нова телевизия разказва една история, която ще опровергае всички, които смятат, че след като веднъж са построили къща, то завинаги ще остане тяхна. Ще опровергае и онези, които смятат, че могат да се разделят с имота си само, ако го продадат. И ще ви покаже как понякога, ако познаваш добре закона, то не въпреки, а благодарение на него, можеш да вземеш чуждото.

Тази история започва още през 80-те години на миналия век. Тогава семейството на Лилия Воденичарска получава право на строеж върху държавна земя, намираща се в местността Драгакин камък в село Оселна, община Мездра.

По същото време започва и строежът на съседната къща, чиито собственици са Нешка Робева и съпругът ѝ. "Всичките ми награди бяха вложени в къщата. Живели сме там по седмица-две, не сме били за постоянно", разказа тя.

Преди три години в селото плъзва слух, че двете къщи са продадени. Никой в Оселна не поставя това под съмнение, защото през последните години нито Нешка Робева, нито съседката ѝ Лили са идвали в селото. Истината обаче е друга. Според потърпевшите става въпрос за добре подготвен сценарий, част от схема за придобиване на имоти. За случилото се разбират случайно.

Мой колега отива в Мездра, помолих го да мине и да види къщата. Като се върна ми каза "Госпожо, много ще ви изненадам, но някой живее във вилата". Показа ми и снимки, каза Робева.

На 17 юни 2017 г. Нешка Робева ми звънна по телефона и ми каза, че имотите са ни били прехвърлени на различни лица. Самият кмет на селото беше много изненадан, заяви Лилия.

Г-жа Робева ми звъня лятото преди 3-4 години и ме попита кой стопанисва имота и ѝ казах, че се носи мълва, че са го продали, каза кметът на Оселна Росен Николов.

В този момент и кметът, и хората в селото знаят, че новият собственик е Цветан Кръстев - човекът, пуснал слуха за продажбата. Лили твърди, че никога не го е виждала. А Робева, че са се срещали веднъж преди много години.

След като двете жени разбират окончателно, че са изгубили имотите си, започват съдебен процес. Тогава научават какво точно се е случило, за да попаднат къщите им в чужди ръце.

През 2009 година бащата и лелята на Цветан опитват да си възстановят земя в село Оселна. По документи тя се намира в местността Ковачева падина. Въпреки това според Общинската служба по земеделие в Мездра семейството на Цветан успява да докаже, че земята им е именно тази, върху която са построени двете къщи. Въпреки че отново по документи, те се намират в местността Драгакин камък.

Във всички карти съществува местността Ковачева падина, а Драгакин камък няма никъде. Последните карти, които съществуват в архива, са от 1999-2000 г. Ако имате къща на място, което след години трябва да се върне на друг човек, той по документи има само земя. А ако се докаже, че това е законната къща, трябва да се осигури достъп, поясни Петьо Мазнев, началник на Общинска служба по земеделие в Мездра.

Освен че не осигуряват достъп на Нешка Робева и Лили, не уведомяват и никого, че земята вече е тяхна. А само няколко месеца по-късно решават да придобият и постройките. През 2010 г. бащата и лелята на Цветан - Димитър и Мица Кръстеви се сдобиват с документ, с който констатират правото на собственост на недвижим имот. Правят го с вратичка в закона.

През 2010 година Димитър и Мица продават имотите и земята на Цветан срещу малко повече от 7 000 лева.

Идваха и искаха да платят данъците на вилите. Тогава се усъмних, че има измама, защото те са на Нешка, Аглика и Лили. И аз тогава ги питах къде е акта. Мъжът стана и си тръгна, не даде обяснение.

През 2014 година собственикът отново се сменя. Цветан и съпругата му продават имотите на Мая Стойкова срещу близо 8 000 лева.

Опитаха да ме сплашат, че тази жена е милионерка,че имала сериозни връзки в София, разказа Нешка Робева.

От Търговския регистър става ясно, че Цветан и Мая имат обща фирма. Основната ѝ дейност е свързана с производство и търговия със селскостопанска продукция.

През цялото това време нито Нешка Робева, нито Лилия разбират за промените в собствеността. Междувременно продължават и да плащат данъци за вече чуждите имоти.

Двете страни показват всички документи в съда, който трябва да реши чии са къщите. Книжата обаче са недостатъчни. И ако през 2010 година семейството на Цветан е използвало свидетели, за да докаже, че имотите са техни, то в съда от такива имат нужда и Робева, и Лили.

След 3-годишна съдебна сага, преди няколко седмици, съдът излезе с решение, но само за имота на Робева, а Лилия още чака. Според решението имотът е на Нешка Робева и тя е измамена.

Много ми е интересно този човек ще бъде ли съден? Той трябва да бъде вкаран в затвора. Ако човек открадне хляб ще го вкарат, но ако вземеш имот ще те направят герой, така ли, пита тя.

Така приключва тази история, с която доказахме, че понякога и известните попадат в капана, че на пръв поглед примерните хора невинаги са за пример.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ерекция Кочева

    13 91 Отговор
    Нешка е комунист,лошо нема!
    👩‍⚖️🐷👩‍⚖️🐷👩‍⚖️🐷👩‍⚖️🐷👩‍⚖️🐷👩‍⚖️
  • 2 КОТарАК

    12 2 Отговор
    тая тв на продажба ли е още?
  • 3 Само

    78 1 Отговор
    България може да се случи. Не жаха да направят един единен регистър на имотите.
    Но вината не е наша, вината е на Путин или на американците или на западнодноевропейските джендъри но не е наша.

    Коментиран от #12

  • 4 Само в

    35 1 Отговор
    Бългaрия мoжe дa ce cлучи. Нe можaхa дa нaпрaвят eдин eдинeн рeгиcтър нa имoтитe.
    Нo винaтa нe e нaшa, винaтa e нa Путин или нa aмeрикaнцитe или нa зaпaднoднoeврoпeйcкитe джeндъри нo нe e нaшa.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 бумеранг

    21 26 Отговор
    Тези мушенгии ги направиха комунистите, като взеха на хората земите за ТКЗС та. Взеха и вилите в Морската градина на Варна и в Костенец. В Костенец направиха курорт ''Г. Димитров''. Сега същите тези комунисти реват, че са ги измамили.
  • 7 Дълбоко Виждащ

    48 1 Отговор
    Не мога да разбера!При положение ,че имаш Нотариален акт,или акт 16 за определен недвижим имот,как се продава имот без твое знание....Щом казвате,вероятно може!Нали при изповядване на сделка-Нотара иска всякакви документи за Минали притежатели на имота,имотите си имат история и тя стои в Архив и ВИЕ Купувача трябва да набавите!Всеки случай да посегнеш на чужда къща без да си я Закупил от собственика и да е оформена покупко продажбата не само е престъпление към човешкия закон,но слагаш и клеймо на семето си ,а това е най-страшно!Лично аз смятам,че такива трябва да се УБИВАТ с човешки закон!
  • 8 Извинете

    13 23 Отговор
    Не прочетох до края дългата статия, но разбрах че 3-4 години изобщо не ходили и пратили някой "да погледнел". Ей това е цялото стопанисване на българите. Като не ходиш - продаваш, даваш под наем, даваш на близки хора да ползват, плащаш някой да коси, да наглежда имота, развиваш дейност, туризъм....всичко е до манталитет на собствениците

    Коментиран от #13

  • 9 незнайко

    26 1 Отговор
    През 2005 година се прави замерване на имотите и вписване в регистрите ! Тогава Нешка и Лилия не са ходили и така са ги измамили ! Моето място от 2500 кв/м последно стана 1700 кв/м като реших да го продам . По 200 квадрата бяха "отишли" в тримата съседа и 200 беше присвоила държавата за оширяване на пътя ! С много мъка, ходене и доказване общината ми платиха присвоените 200 кв/м. За присвоеното от съседите ми казаха да се съдя с тях !!! Пих студена вода и продадах тези 1700 кв/м.

    Коментиран от #21, #30

  • 10 В Монтанския феодален окръг, взеха и

    28 0 Отговор
    Ч С И продаде дърводелско предприятие собственост на Софийска фирма, притежавала предприятието 15 год, плащали му данъците, закупено от Ликвидиционния съвет, Платено до стотинка!!! ОПГ, Общински кмет, (БИВШ) БИВШИ МИЛИЦИОНЕРИ, АРХИТЕКТ, ЧСИ МАЯ ИВАНОВА, НОТАРИУС ПО СДЕЛКАТА ИСКРА ФИДОСОВА. ВСИЧКО УЗАКОНЕТО ПРЕЗ МОНТАНСКИТЕ СЪДИЛИЩА!!! ПРАВОСЪДИЕ ЛИ???? Община ГДамяново!!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пенсионер

    26 3 Отговор

    До коментар #3 от "Само":

    Вината си е баш наша! Управлява ни престъпна шайка с лобиски закони под Каскет дълги години!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 месара

    3 11 Отговор
    просълзих се ! някой друг ?

    Коментиран от #29

  • 15 Вчера дадох един пример по повод

    7 2 Отговор
    CoviD-статистиката, но струва ми се, че е подходящ и за тази статия. Пример: " Днес бяха проверени 2000 човека. 100 от тях се оказаха крадци на коли, 76 бяха крадците в търговски обекти, 15 обират в градския транспорт, 342 бяха крадците на праскови и още 257 - крадци на сърца. В зависимост от сезона тези, които крадат праскови, се преориентират към обири на коли, а някои крадат едновременно и праскови, и кола, за да транспортират прасковите. Останалата част от общо 2000 проверени души крадат нещо, ама не е ясно какво. Колко крадци има В БЪЛГАРИЯ, ако приемем, че на територията ѝ живеят 6 млн. души. И по колко крадеца се падат на 100 души.". ;) Примерът е случаен. В никакъв случай не стигматизирам заразените като криминално проявени или нещо подобно.
  • 16 До 7-ми

    16 0 Отговор
    С констативен нотариален акт. Твърдиш че имота не се ползва 10 години и че ти го ползваш и се грижиш за него-доказва се със свидетели, отиваш при нотариус и готово

    Коментиран от #33

  • 17 За земи по селата

    1 7 Отговор
    Не трябва н. Акт със скица си ги продаваш и готово.

    Коментиран от #27

  • 18 Инспектор Мадуро

    14 2 Отговор
    И понеже е известна и разпърдя случая съдът и върна имота, а на съседката и все още не е.

    Коментиран от #19

  • 19 Аз за пръв път чувам

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "Инспектор Мадуро":

    за нейния случай. Доколкото разбирам от статията, съдът ВЕЧЕ е взел решение.

    Коментиран от #26

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Сара

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "незнайко":

    Съседите Ви са изроди,щом могат да грабят чужд имот,използвайки момента,че не сте там.Не е виновна държавата,хората са лоши.
  • 22 Диамантената ръка

    4 5 Отговор
    А Нешка последните 10г. вясвала ли се е там. Хубаво е някой да й обясни какво е придобиване на имот по давност.

    Коментиран от #28

  • 23 гост

    4 1 Отговор
    Върнали на Нешка, а на другата жена дали ще върнат? Защото тя не е известнаи ще духа супата .Пак няма закони за всички....Хайдушка държава!!!
  • 24 Вуй

    1 1 Отговор
    При Нешка нема грешка
  • 25 Тоя наглец, да го съдят за

    3 0 Отговор
    Имотна измама и самоуправство, на ход е съдебната система, как ще се разреши случая, да видим
  • 26 Но не може да влезе

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Аз за пръв път чувам":

    Във владение, оня си разполага, егати законите, щом позволяват такъв казус, затова трябва промяна на конституцията , частната собственост да е неприкосновена само, ако е придобита по законен начин
  • 27 Там случая не е за продажба на земя,

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "За земи по селата":

    А земята владее постройката, национализирана земя, даже нот.акт на тоя му пише друга местност, абе поредица от измами.Не бива закона това да го позволява да се случи, по веригата все някъде трябва да се прекъсне.Не била ходила, че ако е в чужбина или болна, като се върнеш може имота да не е твой някой дс си го е харесал, защо закона позволява подобна сага
  • 28 Едно е срок по давност,

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Диамантената ръка":

    Друго е да водиш свидетели да лъжат че си строил, да вадиш н.акт, друг да плаща данъци, поредица от измами
  • 29 То, ако те огрее същото,

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "месара":

    Ще се нахилиш от яд
  • 30 Това са фирмите по земеразделяне,

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "незнайко":

    В планинските райони, където има "синори"-ясни граници, пак я връщат в идеални/както им посочат/, а не в реални граници. Закон, приет в идеални граници, да се облагодетелствап риближени на комисията. Знаеш къде ти е наследствена гора, а ти връщат друго място засадена с млади дръвчета, непродаваемо, а твоята я взима някой наглец, уредил се.БЕЗЗАКОНИЕ, нечитави закони, позволяват тълкуване, и според случая/подкуп/ се разрешават
  • 31 Антонн

    6 0 Отговор
    Това са безумни закони,трябва незабавно да се променят.
    Как може с кошаревски свидетели да придобиеш имот по давност,няма такова нещо най-малкото трябва да се уведомяват собствениците че има промяна в собственоста.Това е частен имот може да не го ползвам с години,никой няма право да го присвоява безплатно.
  • 32 Гиис

    3 0 Отговор
    Е то явно и предишния кмет е леко замесен. Все пак как се връща земя с две къщи ей така. Кой нотариус е изповядал тази сделка?
  • 33 Вирус

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "До 7-ми":

    Това е т.н.обстоятствена проверка- трима свидетели и готово.Освен това законите в БГ не задължават нотариусите да проверяват историята на имота - те работят само по представените документи за собственост.
  • 34 Вирус

    1 0 Отговор
    Има и още по-разбойнически законен начин да придобиеш имот - чл.70 от закона за собствеността ти дава възможност да подпишеш предварителен договор за даден имот с човек който дори ве е собственик.Ако докажеш че не си знаел че той не е собственик ще те обявят за добро местен владелец на този имот без истинският собственик да разбере.
  • 35 Мартин

    2 0 Отговор
    Те за 4-5 милиарда лева откраднати от Цветан Василев в КТБ нищо не направиха, пък какво остава за имотна измама...