27 Октомври, 2020 13:29 11 085 18

Изненадата на българския имотен пазар

  • логистика-
  • пазар-
  • наем-
  • строителство-
  • тенденции

Логистичните центрове набират скорост

Изненадата на българския имотен пазар - 1
Снимка: М. Богданова ©

Редица изненади се наблюдават на пазара на недвижими имоти от началото на пандемията - като се започне от факта, че цените на жилищата не само, че не спаднаха, но отчитаха и ръст до изпразването на офис площите и редицата отстъпки, до които наемодателите на тези имоти бяха принудени да прибегнат. Един от сегментите, който се развиваше трудно през последните години, дори и преди кризата от 2008 г., сега набира скорост, а именно логистичния. Първата промяна в сегмента е, че вече подобни площи се строят не само за лично ползване, но и за отдаване под наем. В района на София в етап на изграждане са 241 000 кв.м. "Различното от предишни пъти, когато основна част от строителната продукция беше за собствено ползване, е че сега имаме висок процент за отдаване под наем. Наемните нива се движат в диапазона между 4.2-4.4 EUR. В района на летището цените са по-високи", казва Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели“ в Cushman & Wakefield Forton.

Интересът към този тип площи е продиктуван от потребителското поведение, което се промени в резултат на пандемията от коронавируса, а именно от сектори като бързооборотни стоки, мебели и стоки за дома и онлайн търговията.

През третото тримесечие на текущата година са завършени 32 456 кв.м площи, както за собствени нужди, така и за отдаване под наем, което е значително над средните стойности за последните 10 години.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хa ха

    39 15 Отговор
    Ще паднат цените на имотите. Като няма кой да ги купува, ще паднат!

    Коментиран от #7, #8

  • 2 ЕКСПЕРТ ИМОТИ

    20 17 Отговор
    Тенденцията е да се търсят все повече частни имоти, жилища за работа от дома. Работата в офис потъна под водата.Все повече се търсят къщи на село близо до голям град с удобни комуникации или жилища в добре уредени квартали за живеене и работа. Айтитата знаят за какво говорим. Дивите селяци чакат да паднат на коча м.дете.

    Коментиран от #3, #6, #11

  • 3 Ханджията

    30 4 Отговор

    До коментар #2 от "ЕКСПЕРТ ИМОТИ":

    Всеки нормален успял човек избира имот около града да си е цар на къщата и двора, а не да му наблъска съседа 10 наемателя и да дъни чалга, да пекат риба и чибапчита и да се бият посред нощите с бутилки ракия! Дори затворените комплекси в чудо се видяха с това отдаване под наем на куцо и сакато да си правят рождени дни и празненства за сметка на всички живущи.
  • 4 гладни брокери

    37 4 Отговор
    много гладни брокери има смешници са големи
  • 5 Еее

    29 3 Отговор
    То се вижда в уебсайтовете за имоти,от години стоят едни и същи предложения и никой не купува.Този месец почнаха някои да се усещат и намалиха леко цените но не достатъчно за да се осъществи зделка.
  • 6 Умен

    23 5 Отговор

    До коментар #2 от "ЕКСПЕРТ ИМОТИ":

    Хайде сега експерте кажи кои са добре уредените райони за живеене в София, защото аз не знам такъв.
  • 7 НИКОГА НЯМА ДА ПАДНАТ

    9 13 Отговор

    До коментар #1 от "хa ха":

    ГОСПОД Е НАПРАВИЛ МИЛЯРДИ ХОРА. ..НО НЯМА ДОСТАТЪЧНО ЗЕМЯ И ЖИЛИЩА ЗА ТЯХ. .

    Коментиран от #12

  • 8 непознат

    11 18 Отговор

    До коментар #1 от "хa ха":

    Ще паднат друг път.Някой от чакане се начекал.Имотите никога не падат,да знаеш.А луксозният сегмен върви та се пука.Баровци бол.

    Коментиран от #18

  • 9 Той

    33 4 Отговор
    За мен е пълна загадка как може нормален човек да даде над 100000 евро за да се навре в общежитие пък било то и шаренко(ново строителство).
  • 10 Гост

    24 3 Отговор
    Ръст на цените на имотите? хахахаха къде бе? На обява ли? Така може. Ама никой не купува, нали? хахахаха
  • 11 Гост

    30 1 Отговор

    До коментар #2 от "ЕКСПЕРТ ИМОТИ":

    Къщите в близките села почнаха да не се търсят чак толкова, колкото се търсеха преди. Индустриалните зони в покрайнините на града ги осмърдяха и тях. А новите пътища почнаха да минават направо пред прозорците на къщите на хората. Близките села станаха пренаселени, шумни и опасни. Хорта почнаха да бягат и от тях. Като изключим София, градовете опустяха пропорционално на опустялата ни държава. Хората бягат не просто от града и селото. Те бягат от страната. А на тяхно място идват бежанци или нови родове електорат, който не се води никъде по документи. Цели села са превзети от орки. Гъмжи от тях, а по статистика водят селото със 100 души.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 жител от МЛ

    3 5 Отговор
    София, юг, Манастирски ливади на границата с кв. Борово имат оптимална локация и са без конкуренция. Имотите тук са с умерени цени, около два пъти по- ниски от Центъра.
    Доскоро празните жилища постепенно се изкупиха. Панелки няма. Лошото е, че новото строителство трудно достига до акт.16 по всевъзможни причини...Затова харесате ли си имот гледайте най- напред това.
  • 15 Ганя

    6 2 Отговор
    В Манастирски ливади улиците са кошмарно тесни,няма места за паркиране и е АД
  • 16 мечо

    0 4 Отговор
    Многу чужденси идват да живеиат в България,инфласиата расте,затова цените ште се качвад нагоре
  • 17 pipi

    1 2 Отговор
    хора 80 000 евра са един мерцедес на 1 година смешна сума .
    колко да станат по 2000 евра апртаментите ли ?
  • 18 Познат

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "непознат":

    Прав си няма къщи и апартаменти за продан на пазара след 5-6год ще има свободни апартаменти и къщи на морето също вече за 100 хил дават два от чужденци не можеш да се вредиш