29 Октомври, 2020 15:05 12 552 23

Изненадите на пазара на жилищно кредитиране

  • тихомир тошев-
  • кредит център-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит-
  • банки-
  • прогноза

Младите купуват по-скъпи имоти

Изненадите на пазара на жилищно кредитиране - 1
Снимка: М. Богданова ©

Ситуацията през последната половин година промени редица сектори от икономиката. Пазарът на ипотечно кредитиране, обаче остана стабилен, а това до голяма степен доведе до ръст в цените на жилищата. Освен, че за първото полугодие се отчита с 12% повече сделки с ипотечни заеми, по-младите клиенти се насочиха към придобиването на по-скъпи от първоначално обявения бюджет за нов дом. Какво друго се случи от март досега на пазара на ипотечно кредитиране отговаря управителят на "КредитЦентър" Тихомир Тошев в интервю за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg.


Господин Тошев, в една нетипична ситуация, в каквато сме през последната половин година, какво нетипично се случи на пазара на жилищно кредитиране?

Това, което забелязваме е, че при кредитирането няма спад, а 12% ръст от началото нИзненадите на пазара на жилищно кредитиране

а годината до края на юли на текущата година спрямо същия период на 2019 г. При нас също ръста е аналогичен на този, който посочва БНБ. Хората които бяха планирали да си купят жилище с кредит се върнаха на пазара и купуват.

Кога се върнаха?

Веднага след вдигането на извънредното положение. При нас раздвижване то дори започна след Великден. Тогава видяхме как постепенно се повишава активността, а след вдигане на извънредното положение, след 13 май, много бързо, в рамките на около месец, върнахме активността отпреди кризата с коронавируса, което беше изненадващо, защото не очаквах толкова бързо хората да възстановят интереса си и да се върнат на пазара. Явно свикнахме с вируса и клиентите, планирали да се върнат на пазара и да купят с кредит, го направиха.

Какво беше поведението на банките?

Големият плюс беше, че банките имаха много малко рестрикрикции по време след извънредното положение. Малко повишиха процента на самоучастие. Някои банки си запазих 85% финансиране, но повечето за този период искаха 20% самоучастие и 80% финансиране. Лихвите не се промениха. Финансирането дори на Акт 14 продължи. Някои банки преминаха на финансиране само след Акт 15.

Всъщност нямаше рестрикции, а и банките, които въведоха малки ограничения, през юни ги отмениха. Така, че банковият пазар като условия и лихви се запази.

Може ли да се каже, че ръстът при покупката на жилище с ипотечен кредит се дължи и на факта, че хората искат да запазят спестяванията си, купувайки имот с по-голямо самоучастие, но и вземат част от сумата като кредит?

Със сигурност има ръст на интереса към покупка и заради това, че хората искат, като имат спестени по-голямата сума от пари, да ги инвестират в нещо стабилно и недвижимите имоти им е най-познатото. Основно обаче пазарът се движеше от хора, които бяха планирали да живеят в собствен дом, а не придобиват имот с цел инвестиция.

Трябва да отбележим, че хората, работещи в засегнатите сектори, почти изчезнаха и още ги няма, защото въпреки отварянето през лятото на хотелите и ресторантите, служителите ги няма.

От кои сектори кредитоискателите са най-активни?

IT, енергетика, хранително-вкусова промишленост, държавната и общинска администрации.

Как се промениха нагласите и изискванията на клиентите?

През периода на пандемия хората вдигнаха малко нивото на луксозност на имотите, които търсят. Не купуват само луксозни имоти, но много млади семейства придобиха малко по-хубави жилища в по-хубави квартали, отколкото бяха планирали първоначално. Може би защото видяха, че техните сектори и доходи не са засегнати, видяха, че в началото имаше малко сътресение на пазара на имоти, видяха по-голям избор на имоти и почти всичките ни клиенти купиха по-добър имот. Примерно, бяха си определили бюджет до 150 000 EUR, а си взеха имоти за 180 000-190 000 EUR.

Повиши се и интересът към покупка на къщи около София. Как се промени политиката на банките при отпускането на ипотечен кредит за къщи?

Преди банките финансираха къщите в големите градове както апартаменти, но сега се отчита ръст в търсенето на къщи до 30 км от големия град. Включително финансирахме къщи в села, които не ги бяхме и чували. Банките в по-малките населени места свалят с около 5% финансирането. Искат 20%-25% самоучастие, като някои банки разшириха и казаха, че ще финансират като в града. Банките реагираха на това търсене и предложиха добри опции за хората, които искат да купят къща.

Рефинансирането как се движеше през последните месеци?

Част от хората в засегнатите сектори се възползваха от тази възможност, а именно 6 месеца да не плащат вноските или да плащат само лихвата. Други преструктурираха целия кредит. Удължиха срока, погасиха предсрочно част от кредита. Така че там също имаше движение.

Ще има ли промоции през тази есен?

Очаквам да има. Не е задължително това винаги да е лихвата. Най-вероятно ще има други облекчения - малко по-висок процент финансиране, застраховката да се поеме от банката, но ще ги има есенните промоции, тъй като всички банки на пазара са активни и искат да кредитират в момента. Ще има конкурентен и активен край на годината. Вероятно някои банки с по-слаби обеми тази година, ще дадат отстъпки и в лихвата. Виждаме, че запитванията за ипотечни кредити нарастват. Най-вероятно цялата година ще я завършим с между 10% и 15% ръст спрямо 2019-а.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 235658

    61 13 Отговор
    hahaha днес май яко се плаща за новини за имотите, яко огладняха тия брокери, но както е тръгнало най малко 30% на долу през лятото.
  • 2 СМЕХ

    46 3 Отговор
    СМЕХ

    Коментиран от #20

  • 3 скалъпено

    59 7 Отговор
    Моля повече да не се публикуват непроверени и неподплатени с реални данни, новини на тема имотния пазар у нас!!!
    "Приговрили 150к , а пък си харесали за 200к", може ама са единици или някой купил на любовницата, или по-скоро друг път, защото сега няма нормален, които да иска да си вложи парите, дори за инвестиция, при сегашните нива на цените. Първо яко надолу цените и тогава вижте дали българина нямал пари за харчене. В София в момента жилищния фонд с празни, необитаеми жилища е огромен и това не са кредити, а спестовни касички. Само , че няма кой , уважаващ себе си човек да им ги купи на сегашните нива на обявените цени. Затова едните стискат и си мислят , че ще продадат на печалба и тук-там някой не устискал смъкне и прави cash-out , а другите са по наеми, защото кредитите изобщо не са ниски и добавяйки несигурността от обстановката, никой не иска да си вкарва главата в торбата сам - демек да се заробва с ипотека.
  • 4 MHM

    59 4 Отговор
    За малко да взема и да ви повярвам.
  • 5 Умен

    47 3 Отговор
    Народа остава без работа, тия имало "ръст в кредитирането". А защо имаше мораториум върху кредитите? Защо не го питахте тоя въпрос? По негови приказки излиза, че е бил излишен. Защо мораториума падна чак октомври месец а не веднага след карантината? В коя дупка се е бил наврял а не е давал интевюта колко е излишен тоя мораториум?
  • 6 Jack Bauer

    8 32 Отговор
    Това е нормално, хората знаят че заем се изплаща, а наем не.
  • 7 Гост

    44 3 Отговор
    Господин Тошев и аз наблюдавам имотния пазар в България и наблюдавам търговските ни банки как са натрупали страшно много имоти без да имат шанс скоро да ги реализират на пазара,ака че спрете с глупостите
  • 8 Вуте

    35 1 Отговор
    някой скоро ще реве ама много ще реве
  • 9 мадафакаДонкеле

    12 15 Отговор
    С това печатане на пари в сащ и европа, хеджирането чрез инвестиция в имот е предпочитано за доста хора, съответно цените не ми се струва, че ще паднат осезамео. (Изключение правят супер надценените имоти, примерно панел с цена на м2 над 1500-1600евра)

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Умен

    17 6 Отговор

    До коментар #9 от "мадафакаДонкеле":

    Абе няма да си го набиете в главата, че няма да има "световна инфлация".
  • 11 Мечката бик

    18 2 Отговор

    До коментар #9 от "мадафакаДонкеле":

    А като търсенето се свие? А като има дефлация? Ще пиеш студена вода и то от бидона.
  • 12 ???

    24 3 Отговор
    Повишено търсене,200000 евро за 2 кутийки?!Ние не сме най- големите умници,но не сме и чак толкова прости.
  • 13 Метгонтан

    19 2 Отговор
    Хора купувайте че ще се свършат ЯпартамЯнтитИ . Колкото сте по млади , толкова по скъпи купувайте . Ето например ако сте на 20г и вземете кредит за 300 000 , ще го плащате вие , децата ви и внуците ви , нещо което след 2г няма да струва и пукната пара тъй като бг ще бъде неутрална територия междуизточния и западния фронт на конфликта Турция - Франция - Русия преди започването на 3св.война през януари 2025
  • 14 Асан от Факултето

    19 3 Отговор
    Накрая циганите ще се заселят за без пари в тия апартаменти !!! Кой циганин купа, тегли кредити, ипотеки !! Вигж те как е по селата влизат в къщите и не питат !!!
  • 15 Обама

    15 1 Отговор
    Всеки ден по две три такива статии, дано някой се излъже да купи безбожноскъпите имоти в момента с квадратури надути с30-40% над реалната жилищна площ.
  • 16 Брокер на имоти

    12 0 Отговор
    Май колегите ми намериха ниша за изкарване на допълнителни пари. Ще вземам и аз да пиша статии за състояние на тоя пазар. Подготвил съм по няколко чернови, противоречиви, ама кой те пита, нали носят кинти и на мен, и на чорбаджията на сайта. Амин! :-))
  • 17 Гост

    13 1 Отговор
    И сега какво следва. Всеки ,който иска да купува да се втурва,че няма да има свободно жилище после.ХаХа.Това че ипотечното кредитиране е без промяна не означава,че ситуацията в икономиката не са се променили.Ще искам този същият експерт февруари да излезе пак с данни как се движи пазара. Колко сделки има и колко са кредитите.Който има кеш винаги може да купи стига да го устройва цената.Останалото е блъф.
  • 18 Перко Наумов

    14 2 Отговор
    Чакайте ме, обувам едни гащи, нахлузвам обувките и тичам на спринт за един Хапартамент, че гусин Тошев каза, че свършвали..мое да е 100 хил.евра, но аз и 300 ще дам, щото гусин Тошев ми е ногУ симпатичен. Гусин Тошев на какви копюри да ги приготвя, кажете как вие удобно?
  • 19 който разбира

    5 15 Отговор
    ....всеки пише и плюва по брокерите, "мишки", "огладнели", "наблюдавал имотния пазар"...всички са разбирачи, но само ние които разбираме знаем колко пари вадим!!! А вие си пишете каквото искате и коментирайте за каквото искате, накрая истината за нас е друга, а вие вярвайте че сме "мишки"....
  • 20 Отговор

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "СМЕХ":

    Пилците се броят на есен
  • 21 Bogo

    4 6 Отговор
    не че нещо ама тези дни следях два имота в софето и в един голям град - продадоха се за два дена. верно че цената не беше голяма - 800-900евра кв.м. който има пари в излишък ги влага в имот щото парите се обезценяват .

    Коментиран от #22

  • 22 edinbg

    11 1 Отговор

    До коментар #21 от "Bogo":

    Дори и така да е, колко според тебе са хората, които ще имат излишни 60-100к евра, че да ги влагат в имот? Скоро ще свършат, а другите дето в навечерието на криза, теглят такива суми за ипотечни кредити, не са наред в глават.
  • 23 ЕЕЕ

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: IT, енергетика, хранително-вкусова промишленост, държавната и общинска администрации.

    повече струва ли си да се чете....