30 Октомври, 2020 09:21 22 921 25

Как да си намалите данъка на жилището

  • данък-
  • ремонт-
  • деклариране

Ремонтирате го легално и си пестите пари

Как да си намалите данъка на жилището - 1
Снимка: Shutterstock

В случай, че ремонтирате дома си и за това получите фактура, може да намалите данъка, който плащате с до 200 лв. Промяната е залегнала в предложенията за промени в Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), приети на първо четене със 7 въздържали се и без нито един „против“ от Комисията по бюджет и финанси към НС.

Данъчното облекчение е предвидено за собствените, а не за наемателите на жилище. Условието е ремонтът да бъде извършен от българска фирма, която да издаде фактура. В случай, че за даден имот собствениците са няколко, то всеки от тях може да ползва облекчението. Общата сума обаче не трябва да надвишава 2000 лв. Данъкът е 10%, т.е. на собственика могат да бъдат върнати до 200 лв. Собственик, който има повече от един имот, може да използва облекчението само за едно жилище. Също така апартаментът трябва да се ползва по предназначение, т.е. не трябва да е офис.

Друг начин, по който собствениците могат да намалят данъка си върху имот е като си подадат е-декларация. Това ще им намали налога с 5%. Срокът за деклариране и внасяне на годишния данък ще е от 1 март до края на юни.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 111111

    53 4 Отговор
    Защо в Закона за ДДС се правят промени в Закона за местните данъци и такси? Отново тюрлюгювеч!
  • 2 pipi

    86 6 Отговор
    Поредната недомислица в стил "С трици маймуни". Ще вземе някой фактура за 2000 лв. с ДДС - 2400 и ще плати 400 лв ДДС, за да получи 200 лв. отстъпка в данъка като ФЛ.
    На това му казвам данъчен анти-стимул!
    А и кой прави ремонт за 2000 лв... не знам. Може би само пенсионерите, които обаче рядко подават данъчни декларации.

    Коментиран от #5

  • 3 Загрижен

    70 6 Отговор
    +1. Но не си прав, че е недомислица. Съвсем умишлено е. Просто, някъде в европейското законодателство фигурира, че трябва да го имаме и готово. Ама на хартия... На това му се вика прах в очите на хората или поредната несвършена работа на хилядите калинки на престъпника от Банкя!
  • 4 Перо

    43 4 Отговор
    Отново само теоритични постановки,от непосветени чиновници,на бюро. Никоя строителна фирма не се занимава с дребни ремонти на къщи и апартаменти за да издава фактури и фискални касови бележки. Те търсят държавни или големи частни фирми за солидно строителство и ремонти за стотици хиляди лв. Сега работят само частни майстори в малките ремонти с работници цигани или други закъсали го непрофесионални бачкатори,от провинцията. Никой не се занимава с документи или банкови разплащания.Даже и собственика не иска,защото само един проект на козирка над врата,балкон или тераса струва 400 лв. Всичко е Кеш енд Кери!
  • 5 Сух

    28 1 Отговор

    До коментар #2 от "pipi":

    Да поправя сметката, +10% корпоративен данък= обща сума от 2600 лв. Тоест 600кинта назад..

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Смях

    39 2 Отговор
    И как спестяваш пари като платиш 2000 лв да си върнеш 200? Пълни глупости
  • 8 Пенсионер 200

    10 2 Отговор
    Боко, ти си знаеш!
  • 9 Фак' офф

    19 0 Отговор
    Това са пълни глупости!
  • 10 Faith No More

    23 3 Отговор
    Как да намалим данъка на къща и бутик в Барселона ? Като ги продадем и спестим парите от данъци ли ? Питайте момата с бикините и ВождА от Банкя , те знаят най-добре !
  • 11 Има данъци

    9 0 Отговор
    И данъци, сметката е направена без кръчмар, некой ше се хване за закона..!
  • 12 Перо

    13 0 Отговор
    В Барселона полицията е направила калкулацията за “спестените” данъци. Чакат м.март 2021 г.
  • 13 Предизборна пропаганда!

    27 0 Отговор
    Не вярвайте! От 3 години няма никой в апартамента, но данъка си е данък, защото жилището било основно?! Да, нямам вила! НО - аз за данъка нямам претенции - ще го платя! Данък сгради е 60 - 70 лева, а такса смет е 100 лева. А трябва да я платя! От В и К и от енергото може да се види, че няма потребление от 3 години! А тази година като декларираш подобрения в имота, ще ти завишат данъка после! Това са предизборни балони - НЕ вярвайте!
  • 14 GG1989

    19 3 Отговор
    Да ви го... смешните политици!!!

    Като си купих апартамента, заради ипотечния кредит си направих сам ремонта, а за плочки и т.н. бащата помогна.

    По какъв начин може да си спестя данъка тогава,а? Пак закон за мутри и метреси, които имат 100 бона ремонти и 10 бона данък на именията!

    Коментиран от #16

  • 15 Мир

    22 2 Отговор
    Според вас редно ли е да се плаща данък защото баща ти е построил дом и после за това трябва да плащаш на държавата данък или ти успяваш да купиш жилище и да плащаш. Според мен трябва да се плаща само ток, вода и за смет . За нещата които ти предоставят е редно да плащаш ,за това че имаш дом, не е редно.

    Коментиран от #22

  • 16 Ох, всички бяхме тъй!

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "GG1989":

    В апартамента се работеше на принципа направи си сам! От доп.преградни стени през тапети и ламперии до гипс и фаянс! Тъй беше! Жилищата бяха пошуфабрикати! А на някои предприятия предоставяха недовършени жилища. Естествено и цените бяха редуцирани и жил бяха недостатъчни.
  • 17 Шаран БГ

    7 1 Отговор
    Българските граждани са длъжни да плащат всички данъци и такси. Те трябва да плащат данък дори за това, че дишат въздуха под връх Бузлуджа !! На когото не му харесва .....да ходи да диша въздуха на Перинеите, Вогезите или Шварцвалд - ясно !?!?
    Нищо не разбрах от написаното - тъп шаран съм от блатото, наречено РБ. Т.е. това се отнася само за апартаментите , само у София. Ако някой артисал сиромах в Алфатар , Силистренска губерния си направи ремонт на къщата , САМ, до 1999.99 лева, с колко процента ще му се намали данък-сгради ??? Или като седма категория хора това не важи за него ??

    Коментиран от #24

  • 18 жироскоп

    11 1 Отговор
    Питайте тези от кликата-шайка-хунта ! Те знаят най-добре как , кога , защо , къде и как ! Гарантирано от ТИКВАТА ли ?
  • 19 не е вярно

    9 0 Отговор
    Притежавам две жилища с еднаква квадратура. Едното е 51-годишно, другото е 2-годишно. Старото е стара технология, без изолации, без дограми, знаете как беше строителството през 60-те. Новото е с всички екстри. Познайте кое е с по-висок данък. Да, новото. И то два пъти.

    Коментиран от #23

  • 20 Непознат

    3 0 Отговор
    Хитреци, много добре са го помислили, защото хиляди са бригадите, които правят ремонти, но не са регистрирали фирми и не плащат нищо, но много искат. Не вярвам това да сработи. Мисля, че промяната трябваше да е направена в друг закон, за да е от полза на хората, пак на парче и недомислица, копи пейст
  • 21 Вирос

    4 0 Отговор
    Само като видя Милена Богданова и вече е ясно че статията ще е пълна с неясни неща. Няма капацитет тази жена да пише по сериозни теми. Не става въпрос за данък на жилището, а за данък върху доходите на физически лица. Крайно некомпетентна е тази жена.
  • 22 Вирос

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Мир":

    Ти тъп ли си бе? Ами построй си къща в гората и не плащай данък. Данъците са да ти се построи път до имота, тротоар и хиляди други неща. Имаш много погрешна представа какво е това данък. Още повече данъците на имоти в България са много ниски. Само такса смет ти е 3-4 пъти по-висока от данъка. Ако са ти много 30-50 лв данък на година, си готов за клошар. Там няма да плащаш данъци.
  • 23 Вирос

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "не е вярно":

    И кое не е вярно? Новия е по-скъп и следователно и данъка е по-висок.
  • 24 Не знам шаран ли си или каракуда

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Шаран БГ":

    Но ако щеш и на Хималаите да идеш и да не стъпваш на територията, имаш ли собственост, плащаш И такса смет, макар жилището да е необитавано с години!
  • 25 ттт

    1 0 Отговор
    А след ремонта няма ли да променят данъчната оценка на имота? От там и стойността на данъка за следващите години. Нали затова се опитваха на два пъти да прокарват някакъв закон за оценка на сградния фонд или нещо подобно, но този закон трябваше да даде възможност на общинския чиновник да влезе и огледа домът ти. И освен да види, че имаш промерно теракота, да види и как е обзаведен и дали би представлявало интерес да бъде ограбван.