Last news in Fakti

12 Ноември, 2020 11:07 4 698 15

Българка проектира най-модерната хирургия в Европа

  • българска-
  • проектант-
  • германия-
  • болница-
  • хайделберг

Ралица Йорданова, завършила архитектура в Германия, е в екипа, който проектира новата сграда на Университетската клиника в Хайделберг

Българка проектира най-модерната хирургия в Европа - 1

313 болнични легла, 48 от тях - интензивни, разположени на 20,7 хиляди квадратни метра площ. Така изглежда новата сграда на Университетската клиника в Хайделберг, Германия, която отвори врати в началото на октомври. Българката Ралица Йорданова е сред архитектите, работили по проекта.

Ралица завършва 91. Немска езикова гимназия в София през 2003 година и заминава за Германия. Следва архитектура в Кайзерслаутерн, а след като се дипломира започва работа в едно архитектурно бюро в Щутгарт. Там само за три години и половина реализира над 50 проекта. “Работех по малки проекти - еднофамилни къщи, временни конструкции”, разказва тя. Участва и в създаването на павилиона на “Фолксваген” за Олимпиадата в Сочи и други различни интересни проекти.

През 2014 година обаче решава да се премести в по-голямо архитектурни бюро и така се озовава в “Tiemann-Petri Koch”, които имат богат опит в проектирането на болници, жилищни комплекси, спортни зали и други.

Ралица се включва в екипа, който работи по новата сграда на Университетската клиника в град Хайделберг, провинция Баден-Вюртемберг. “Общата площ е над 52 хиляди квадратни метра. Използваемата - около половината. Останалото са коридори, връзки и технически площи”, казва тя за проекта, който определя като “най-модерната хирургия в Европа”.

Клиника от ново поколение

Спешно отделение, лаборатории, операционни, аудитория и дори площадка за хеликоптер – с всичко това ще разполага впечатляващата сграда, чието изграждане струва над 200 милиона евро.

“Аз се занимавах основно с вътрешната архитектура”, разказва архитектката от България. “Започнах с приемните пунктове, в които пациентите отиват, за да бъдат насочени. Трябваше да се получи нещо красиво, но в същото време технически изискванията бяха изключително високи. Най-големи трудности представляваха противопожарните и хигиенните изисквания”, обяснява тя.

Работата продължава въпреки пандемията

Пандемията не повлиява сериозно на реализацията на проекта, тъй като строежът е вече във финалната си фаза. “Няколко крила на болницата бяха отворени предварително, за да могат да се ползват като отделения за Ковид-19”, разказва архитектката. “Първоначално бяха пуснали едно крило на един етаж, впоследствие пуснаха и интензивни легла. В новото крило бяха докарани пациенти от Франция с хеликоптер”.

Кризата засега не се е отразила тежко на работата на архитектурното бюро. Има проекти, които са отложени, като например физкултурни салони, по които работи Ралица. Но тя казва, че общинските проекти ще бъдат реализирани. “Общината е на мнение, че проектите не трябва да бъдат спирани, за да се раздвижи икономиката”, обяснява тя. Предстои и изграждането на втората част от болницата в Хайделберг. “Това беше първият етап от строителството, който приключихме. Сега следва вторият, който трябва да започнем да планираме в началото на 2021 година”, казва тя.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    18 9 Отговор
    Спрях да чета след "завърши в германия". Тази "българка" е вече германка и никога няма да се върне тук

    Коментиран от #2, #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ЕНЦО

    8 8 Отговор
    Някои се връщат колега

    Коментиран от #7

  • 4 Гост

    24 1 Отговор
    Само да споменем, че приноса на България към този личностен успех клони точно към нула. Единствения принос, който фасадната и престъпна държава има е лошия шанс на девойката да се роди в тази територия и достатъчната напоритост на престъпната държавна ченгерсарска шайка да изпъди можещи и талантливи българи в чужбина. Толкоз по въпроса "българка проектира ..."
  • 5 Софиянец

    20 0 Отговор
    Браво на момичето, поздравления!
  • 6 Г. Боевски

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Добре брат ми, ти ако направиш такава кариера като Ралица ще я за€беш, че да се забиеш в манастирски ливади ли?! Ма сериозно?
  • 7 завърнат

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "ЕНЦО":

    Само баламите
  • 8 Г. Боевски

    9 0 Отговор
    Ралица най-вероятно се спуква от смях като гледа рвпортажи за монументалните проекти и строежи на бг-то 2010 - 2020 г. хахах!
  • 9 провинциалист от провинция Тракия

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "шумчо":

    Къде е тази хубава София? Не съм я виждал.
  • 10 Г. Боевски

    12 1 Отговор
    Ралица като види комплексите от затворен тип в София с пазач на входа и асанаьора от подземния паркинг на Цветанов си вика, край, тука ми е мястото, зарязвам Щутгарт и немската архитектура!!
  • 11 Г. Боевски

    11 0 Отговор
    Ралица отваря страницата на Спаси София и се счупва от смях, как хората умуват и се оплакват за неща дето са били решени дори по баварските села в края на 19и век. А като види как някой си нарязва тръбите на парното за сметка на комшиите и получава епилептичен припадък.
  • 12 tyujfgy

    1 0 Отговор
    Оказа се, че българката НЕ проектира най-модерната хирургия в Европа, а Участва в проекта!!!
    Не виждам повод за каквато и да е национална гордост....
    жалкакартинкасте
  • 13 От Варна

    2 0 Отговор
    Сравнете цената на тази болница с оценките на подобни и други проекти у нас. Тук всичко струва над милиард-саниране, магистрали, въоръжаване,обществени сгради. Да не се чудим защо в Германия е богато,харчи се премерено, точно и според реалното, наБорисов мед му капе , като обяви”милиарди.”Как развратиха народа с вкус към кражби и далавери...просто е страшно.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 незнайко

    0 0 Отговор
    Архитект или интериорен дизайнер е госпожата ??? Има голяма разлика .