16 Ноември, 2020 11:11 15 613 5

Нова тенденция при наемането на жилища

  • испания-
  • балеарските острови-
  • палма де майорка-
  • стая-
  • наем-
  • цена

Бум в предлагането на стаи

Нова тенденция при наемането на жилища - 1
Снимка: Shutterstock

С 80.9% се е увеличило предлагането на стаи под наем в Испания, а не жилища. Тенденцията е от началото на пандемията с коронавируса. Предлагането на Балеарските острови, например отчита ръст от 46.2% през октомври тази година спрямо март, сочат данни на изследване публикувано от Idealista.

Тенденцията е особено видима в големите градове. Така например, в Палма де Майорка броят на отдаваните под наем стаи се повиши с 40.1%.

Основната причина за тенденцията е, че все повече испанци са готови да споделят жилището си с други хора, тъй като така е по-евтино. „Много са хората, които не могат да си позволят да наемат цяло жилище“, казва президента на Асоциацията по обслужване на недвижими имоти на Балеарските острови Антони Гайя.

Балеарските острови са сред най-скъпите региони за живот в Испания. В същото време е сред най-пострадалите от пандемията от коронавируса. От март 2020 г. безработицата расте, а с всеки изминал месец се увеличава и броят на съкратените.

Независимо от факта, че на пазара на недвижими имоти на Балеарските острови цените отчитат лек спад, наемните нива растат в резултат на силното търсене. Така например, ако по-рано стая в Палма де Майорка е можело да бъде наета срещу 200 EUR на месец, то сега цената не е по-малко от 300-400 EUR на месец. „В крайна сметка да се плати 300 EUR за стая излиза много по-изгодно, отколкото 800 EUR за цяло жилище“, допълва Гайя.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    22 7 Отговор
    Богатите европейци...нямат пари за собствено жилище, един клозет нямат на тяхно име...тикат се по трима в една стаичка, като мишки в дупка...че им е скъпичко.

    Коментиран от #3

  • 2 To6ka Go6ka

    15 10 Отговор
    испанците са си добре - имат си канарски острови. там е истината - палми , слънце пече, коктейли, девойки, младежи, партита, тревица и кфо ли не. все чудеса.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Little

    11 1 Отговор
    И кой го интересува наемите в Испания и балеарските острови????
    Ако Ви плаща някой за тези материали значи взимате грешни пари за безмислени статийки!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.