20 Ноември, 2020 09:23 4 171 8

За пети път продават емблематична за София сграда

  • зала универсиада-
  • продажба-
  • търг

Търгът за зала „Универсиада“ е насрочен за 19 декември 2020 година

За пети път продават емблематична за София сграда - 1
Снимка: БГНЕС

Започва пети опит за продажбата чрез частен съдебен изпълнител на знаковата столична зала „Универсиада“. Причината – след фалита на КТБ кредитът от над 70 млн. лв., изтеглен от собственика за сградата, не е обслужван.

През 2016 г. никой в съдебната зала не е проявил интерес към спортната зала. Тогава вещо лице я е оцени на 18.5 млн. лв. "Получавали сме обаждания от рода: "Може ли да се събори сградата и да се построи жилищен блок?". Това няма как да се случи, тъй като градоустройственият план на София, парцелът е предназначен за спорт и развлечения", казва частният съдебен изпълнител Стоян Якимов, цитиран от bTV.

Зала "Универсиада" е построена през 1961 г. В нея са посрещани много чужди държавни ръководители, домакинства, състезания и концерти. В края на 80-те години има и изложения.

"Имах среща с кмета на район "Слатина" във връзка с продажбата на имот, тъй като той заяви, че тази зала е обществено благо и той самият прояви интерес как тя да бъде купена от Столична община, така че служи на гражданите на София. Но на този етап няма някакво развитие". Търгът за наддаването на сградата е на 19 декември, а делото за екстрадирането на банкера Цветан Василев, отпуснал кредита, чака решението на Апелативния съд на Белград.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тук въпросът е такъв

    38 1 Отговор
    Защо залата е частен имот? И кой е допуснал това да стане реалност?

    Коментиран от #2

  • 2 мии

    26 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тук въпросът е такъв":

    "Универсиада", чието "раздържавяване" започна през 2003-а с активното участие на тогавашния спортен министър Васил Иванов-Лучано. Нещата се случиха  по изпипаната вече схема: атрактивният  държавен имот бе апортиран в съвместно акционерно дружество между държавата и избрано частно дружество, премина през врътките с капитала и окончателно попадна в частни ръце през 2008-а срещу 9.5 млн. лева. Днес едноличен собственик на капитала на затъналото в дългове "Универсиада" ЕАД е друго еднолично  акционерно дружество - "Велдер билд", чийто краен чорбаджия пък е скрит зад швейцарската компания "Съсекс инвест АГ".

    През годините дъщерните  дружества на швейцарския собственик  - "Велдер билд", "Велдер-БГ" и "Велдер Пропъртис"

    Коментиран от #8

  • 3 Георгиев

    19 1 Отговор
    Универсиада е част от историята на София. По голяма от тази на НДК. Само какви баскетболни битки е имало там.
  • 4 От Варна

    27 3 Отговор
    Спрете грабежа на обществени имоти. Софиянци, тази зала е емблематична, строена с парите на родителите ни . Защитете я от лакомите ръце на мошенниците. Какво са няма и 10 млн, срещу които е продадена? Не спете.... ограбват ни всеки час !

    Коментиран от #6

  • 5 Миленски

    1 1 Отговор
    Кога ще бъде екстрадиран Цветан Василев, който е пряко отговорен за фалита на пирамидата КТБ?

    Коментиран от #7

  • 6 Баро

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "От Варна":

    Нещо си в грешка грабежа на държавните имоти не го извършват софиянци аго извършват тези дето дойдоха оттук и оттам и от всякакви селски паланки в София софиянци си и цени ме града а другите го замърсяват
  • 7 Баро

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Миленски":

    Когато се потърси сметка на Валентин Моллов Помните ли Как тоя човек фалира целия народ
  • 8 Лучано живее

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "мии":

    В блок 98 в Сухата река ако още не е умрял от алкохол