23 Ноември, 2020 19:53 9 831 6

Цените растат, с изключение по крайбрежието

  • словения-
  • жилища-
  • къщи-
  • цени-
  • ръст

С 25% по-малко сделки в Словения

Цените растат, с изключение по крайбрежието - 1
Снимка: Shutterstock

С 25% по-малко сделки с недвижими имоти е имало в Словения през второто полугодие на текущата година спрямо същия период на 2019-а. Реализирани са покупко-продажби на обща стойност 900 млн. EUR. това е с близо 30% по-малко спрямо периода юли-декември на миналата година, съобщава изданието Total Slovenia News, позовавайки се на данните на Управлението по геодезия и картография (GURS).

Спадът при сделките не е оказал влияние върху цените. През първото полугодие на текущата година средната цена на квадратен метър жилищна площ за пръв път премина прага от 1900 EUR/кв.м. Това е с 3% повече спрямо второто полугодие на 2019-а и със 6% повече спрямо първото на миналата година.

Любляна продължава да бие рекорди. Средата цена на квадратен метър жилищна площ за пръв път премина нивата от 2900 EUR. Това е с 3% и 5% повече спрямо съответно второто и първото полугодие на миналата година. Най-силен ръст се отчита в град Кран в северната част на страната, където цената на квадратен метър жилищна площ се е повишила със 7% спрямо втората половина на миналата година и 6% спрямо първата. Единствено крайбрежието е мястото, където цените отчитат лек спад. Причината е по-малкият брой сделки с имоти в тази част на Словения.

Интересно е да се отбележи, че при къщите също се отчита лек спад. Следната цена на такъв тип имоти през първата половина на текущата година е 130 000 EUR, което е с около 2% по-малко спрямо второто полугодие на 2019-а и 4% повече спрямо първото на миналата година.

Най-скъпите къщи, както и преди, са разположени в Любляна. Средната им стойност е 300 000 EUR.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тираджия

    15 0 Отговор
    По щеше да е актуално да пишеш за цените у нас , или най добре в Зимбабве.....

    Коментиран от #3

  • 2 ПазарЦена

    6 0 Отговор
    Капитала каза, че цената се определя от пазара ... сега пазар няма, но цените растат ... нещо опорните точки на капитала почват да се рушат, не може словенци да плащат заради криза зад океана )
  • 3 Русенец

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тираджия":

    Да говорим ли за цените у нас? Я сравни цените и състоянието на две къщи: едната в русенското село Николово, за 39К Евро, а другата в Албена, за 40К Евро. Няма слагам линкове, че ще изтрият коментара. Ще ги намериш и по цените. Сравни и останалите обяви по цени, в двете населени места. От години русенци се чудят, защо имотите им се предлагат на такива жестоки цени, при условие, че 20% от русенските жилища седят празни. Нито сме напред със заплатите, нито има търсене. Обявите си киснат с години, без никой да купува, но цените са все така ненормално високи.

    Коментиран от #6

  • 4 Шаран БГ

    7 1 Отговор
    А какви са цените в Бурунди и конкретно в столицата Бужумбура ?!?

    Коментиран от #5

  • 5 бавареца

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Шаран БГ":

    Столицата е Гитега
  • 6 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Русенец":

    Ами ти сам казваш - никой не ги купува. Нека си седят тогава, ако щат и на тройно по-скъпи цени. Щом не се купуват само ще се рушат и след време ще паднат рязко.