Last news in Fakti

25 Ноември, 2020 17:47 7 742 16

Имотният бум продължава

  • германия-
  • жилища-
  • цени

С 12% поскъпнаха жилищата в Германия

Имотният бум продължава - 1
Снимка: Shutterstock

Жилищният бум в Германия продължава и то в момент, в който икономиката на страната се възстановява от рецесия, предизвикана от пандемията от коронавируса. С 12.4% са поскъпнали имотите в сегмента през третото тримесечие на текущата година спрямо същия период на миналата. За второто тримесечие на тази година спрямо второто на 2019-а поскъпването е 10.85%, сочат данните на специализирания сайт Global Property Guide.

Търсенето продължава да е силно на фона на ниските лихвени проценти по ипотечните заеми, бързата урбанизация и достатъчни доходи на домакинствата. Независимо от пандемията, строителната активност е в подем. За периода януари-септември на текущата година са издадени с 5.7% повече разрешителни за строеж спрямо същия период на 2019 г., достигайки до 238 899 обекта.

Средната стойност на квадратен метър в Берлин е 4990 EUR. Жилище с разгъната застроена площ от 120 кв.м в центъра на града може да се купи срещу 598 920 EUR, а месечният наем на подобен имот е 1490 EUR. Така на практика доходността е 2.99% на годишна база. Във Франкфурт апартамент със същата големи на се продава срещу 544 680 EUR, а се отдава под наем срещу 2240 EUR. Доходността е 2.86%.

Германската икономика отчете ръст до рекордните 8.2% през третото тримесечие на текущата година, благодарение на високите потребителски разходи, натрупания капитал и експорта. Това рязко контрастира с тримесечния спад от 9.8% през второто тримесечие и 1.9% - през първото на текущата година. Правителството се надява да подобри своята прогноза за 2020 г. и очаква спад до 5.5% срещу 5.8% преди. Европейската комисия също така подобри прогнозата си за Германия. Според нея БВП на ФРГ ще се понижи до 5.6% през текущата година срещу по-рано прогнозирани 6.3%.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айде да се разберем

    13 3 Отговор
    Берлин, Хамбург, и другите големи, За западни градове или за Рощок и нататъка. Защото то и тука в София може да се качват(но не се), но в Добрич Силистра, Бургас и курортите падат.
  • 2 Цените в Германия

    21 5 Отговор
    Цените в Германия , а цените в България :D :D :D. Кризата от 2008 наближава със страшна сила !!! Резултатите ще бъдат опустошителни !!! Мизерия и разруха за 8-10 години напред !!!

    Коментиран от #6

  • 3 Тотателен срив

    15 5 Отговор
    Срив, тотален срив предстои !!!! Разруха и мизерия ще настъпят !!! Дете в майка ще разплаче !!!! Парите няма да стигат и за храна !!!
  • 4 Идва криза

    10 4 Отговор
    Идва тотален срив !!! Чакат ни мизерия и разруха !!! Хората няма да им стигат парите за храна !!! Ще измират от болести !!!
  • 5 Кой68

    16 3 Отговор
    Нормално....Германците ги изкупуват за да ги дадат под наем на гостите които поканиха от Африка.....
  • 6 1912

    5 12 Отговор

    До коментар #2 от "Цените в Германия":

    Надявай се в банките има над 50 милиарда на депозит инфлацията яде парите затова ще продължава да се купува а ти не прави прогнози по твоя джоб,който най вероятно и сега е скъсан.По добре имот и длъжник на банката отколкото под наем и мрънкащ по форумите.

    Коментиран от #8

  • 7 АБДАХАЛИ

    8 4 Отговор
    Тези мислят че ще векуват.
    Ша ги отнесе короната.
    Защо са им тия имоти.
  • 8 Смешник

    18 3 Отговор

    До коментар #6 от "1912":

    Брокерче, все някога ще дойде време да носите наказателна отговорност за делата си. Заблуждавате най-безсрамно наивните хорица, разбивате съдби и семейства като играете комбина с банките. Добре има втори локдаун, а вероятно и трети на следващата грипна вълна, че балъците с ипотеки намаляват главоломно.

    Коментиран от #11

  • 9 Ганьоландия

    7 1 Отговор
    Къв Хамбург , къв Берлин ве,
    Тика е Нова Загора и Луковит
  • 10 6887

    6 7 Отговор
    германия енай скапаната държава в ес
  • 11 Prost

    2 10 Отговор

    До коментар #8 от "Смешник":

    Не само си смешен, но и си прост.
    Пиши и против търговците в големите вериги. Внасят например ябълки по 0.1 лв./кг, а ти се радваш и купуваш на промоция по 1.2. Картофи - 0.2, а ти бягай и граби по 1 лв./кг. Защо пишеш по 100 коментара само против търговията с имоти. Ако имаш доказателства, че някой кара друг насила да купува, подай сигнал в службите. Ама като си тъп, можеш само по форуми да драскаш.

    Коментиран от #12

  • 12 Умен

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "Prost":

    Няма да е лошо да се четат коментарите, които се коментират. Човека ясно си е написал, че сега(брокерите) не носите наказателна отговорност за подвеждане(измама) и спекула.
  • 13 аззззззззззз

    5 1 Отговор
    Какво ни интересува Германия и разни други места...Тази журналистка,няма ли да пише за България???
  • 14 Киро

    9 0 Отговор
    В Германия се смята на база свела площ - без стени, без тераси, без общи части. Така 1 квадрат там е приблизително равен на 1,5 Софийски квадрата.
    При средна цена от 2000 Евро за хубав квартал в София и качествена сграда излиза, че в София цената е 3000 Евро. Или само около 70% по-скъпо е в Берлин при средна заплата 4 пъти по-висока. И при лихви с 2 процента по-ниски.

    Коментиран от #15

  • 15 No Exit

    12 0 Отговор

    До коментар #14 от "Киро":

    В София “хубав квартал” няма. Всичко е клоака.

    Коментиран от #16

  • 16 Кочо

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "No Exit":

    С една дума: Германия - ОК, София - набутвация.