28 Ноември, 2020 10:10 5 124 5

Съдбата на поредния изгорял исторически имот

  • петте кьошета-
  • шапкарева къща-
  • пожар

Обезопасяват "Шапкаревата къща" на Петте кьошета

Съдбата на поредния изгорял исторически имот - 1

Каква ще е съдбата на Шапкаревата къща на столичния булевард "Скобелев"? Днес започнаха обезопасителните и укрепителните дейности по сградата, която в сряда горя. Според заместник-кмета доц. д-р Тодор Чобанов има съмнение за умишлен опит да бъде разрушена сградата, за да бъде избегнато реставрирането.

Днес, порутена и опожарена, Шапкаревата къща, все още крие красотата си в извивките и детайлите на кокетните си балкончета.

От 2002 г. тя става собственост на фирма. През 2004-та къщата е извадена от регистъра на паметниците на културата. Тогава директор на НИПК към Министерство на културата е арх. Георги Угринов, а министър е Божидар Абрашев. Шапкаревата къща е сред още много емблематични сгради в центъра на София, които остават без статут на архитектурен паметник от местно значение по същото време.

Доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет по направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности": Защото обект без статут е като човек без паспорт. Това са обекти, изложени на риск, които сега се борим един по един да ги върнем в статут, да гарантираме тяхното опазване.

През пролетта на 2020 г. Столичната община предприема действия по обезопасяване на сградата към училището и тротоара. На собственика е издадено и връчено наказателно постановление, а кметът Йорданка Фандъкова официално иска да бъдат предприети мерки по връщане на статута на Шапкаревата къща от Министерство на културата. Тези действия не съвпадат с намерението на собствениците.

Доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет по направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности": Вижте, това са фирми, които ги закупуват с инвеститорски интерес. Те не гледат на тях като знакова старина, а като една пречка да осъществят своите инвестиционни намерения.

В понеделник се очаква положителното второ становище на експертния съвет към Министерство на културата, за да могат да продължат по-нататъшните действия по съхраняването на сградата.

Доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет по направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности": Ще направим нов ПУБ, който предвижда запазване на сградата в оригинални параметри и второ да започнем да налагаме съответните санкции по закона на София, знаете че те са по-високи от обичайните и достигат до 100 000 лева.

Освен тази санкция, по съдебен път Столичната община ще потърси от собственика и сумата, която ще инвестира в укрепителните дейности и впоследствие в ремонта и реставрацията на Шапкаревата къща.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Край

    3 4 Отговор
    Всичко е заради Лъчо Мозъка - тази персона е нарицално за български законотворец.
    Според закона собственик на паметник на културата трябва да го държи какъвто е построен преди 100 г. - С изгнилия гредоред от тогава.
    Вместо да му се разреши да я събори и да вдигне същата на вид и по размер сграда, но построена с нови материали технологии.
    поради мозъците градовете ни пълни руини

    Коментиран от #2

  • 2 Не е така!

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Край":

    Всъщност паметникът на културата трябва да се поддържа в съответния вид. Ако има изгнил гредоред, може да се смени с нов, но си има начини за това. Сега недвижимият имот се купува с цел инвестиция, после изгаря и собственикът изгражда китна кооперация в центъра на София. Купил сградата за 1 млн. лв, за 5 000 лв я изгорил, за 30 000 я съборил и разчистим боклука, а после построява сграда с 10 апартамента, които пуска всеки на 400 000 лв. Покупка 1млн, строеж 500 000, съпътстващи разходи 200 000, краен резултат 2,3 млн в джоба на собственика. Какви нови материали, какви нови технологии?!
  • 3 даскала

    2 0 Отговор
    Бившото посолство на Виетнамската Н.Р. Местото е апетитно с цел застрояване ! Някой ВЕЧЕ е платил за това имотче ! Този НЯКОЙ , ще лъсне скоро , но скрит зад завесата на някой бушон ! Може би „ чуждестранна инвестиция “ , засекретена , за да се избегне негативизмът !
  • 4 Ицо Багера

    1 0 Отговор
    Аз такива хора не мога да ги разбера. Защо купуваш имот, за който след това не полагаш нужните грижи за поддръжка, а го оставяш така ? Продай го, като не го стопанисваш. Във Франция има решение за такива въпроси. Ако една сграда не се поддържа, държавата налага определен срок, в който собствениците трябва да вземат мерки да го продадат или да го върнат в приличен вид. В противен случай тя го взима и го продава на търг и парите отиват при собствениците.
  • 5 Смешници

    2 0 Отговор
    Стига вече с тези оправдания. София е заприличала след бомбадировка.Който не си подържа зградата , да му се налагат високи глоби с моментално плащане.