Last news in Fakti

1 Декември, 2020 15:37 3 785 4

Градът на бъдещето

  • фрайбург-
  • германия-
  • екология

Един от най-известните еко квартали в света се намира във Фрайбург

Градът на бъдещето - 1
Снимки: Shutterstock

Фрайбург е град на контрасти. Въпреки, че е на 900 години той е изключително модерен и прогресивен. Новата сграда на кметството е най-голямата обществена сграда в Европа с нулево потребление на енергия.

Хотелът "При червената мечка" също е във Фрайбург и историческото тържище. И двете сгради са построени през средновековието.

Екологичното мислене се е превърнало в нещо естествено за 230 000 жители на града. "Тунелът на Джеймс Бонд" - подземната система с дължина 250 метра, която охлажда университетските сгради чрез подпочвени води. Това е проста система, която пести много ресурс.

"Системата използва подпочвените води за охлаждане. Тя се затопля и след това изпомпва обратно в земята. Пести много електричество и пара за охлаждане.", казва Лора Гюзелева, мениджър по устойчиво развитие в университета във Фрайбург, цитирана от Deutsce Welle.

На покрива на университетската библиотека е разположена огромна слънчева електроцентрала. Университетът залага на устойчивото развитие на всички нива. "През последните години виждаме все повече ангажирани студенти, които очакват повече усилия и прозрачност от университета", допълва Гюзелева.

"Устойчивостта е нещо, което всички във Фрайбург ценят. Всеки жител на града има поне по един велосипед", казва блогърът Ангелина Антал.

Всяка година градът привлича много туристи с живописните си тесни улички известните баденски вина.

Известен е и квартал Вобан, който преди е бил изпълнен с казарми, а сега предлага много зеленина и малко трафик. Къщите захранвани от слънчеви колектори също произвеждат повече енергия, отколкото потребяват. Това е сред най-известните еко квартали в света. Хората идват от цял свят, за да го видят.

Градът на бъдещето


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Генералът

    16 0 Отговор
    Фрайбург - България. 4 века разстояние.
  • 2 Жак Фреско

    4 0 Отговор
    Жак Фреско е един велик учен от който немците са научили много беше често на гости в Германия и изнасяше лекции до последно ,почина преди няколко години и всичко което е казал се случва!
  • 3 Дортмунд

    4 1 Отговор
    Това го четохме вчера по DW. Ама нищо, авторска е статийката.
  • 4 Strato Fortress

    0 1 Отговор
    Бомбър Харис да не е бил в отпуска когато е било ред на тва градче? Или са снимали единствените оцелели сгради