Last news in Fakti

1 Декември, 2020 20:33 3 625 11

Ипотечното кредитиране изненада българския пазар

  • тихомир тошев-
  • ипотечен-
  • жилищен кредит

Ръст при тези заеми, въпреки коронавируса

Ипотечното кредитиране изненада българския пазар - 1
Снимка: Shutterstock

Ръст от 8.6% е отчетен при новоотпуснаните ипотечни заеми за периода януари-октомври т.г. спрямо същия период на миналата. По данни на БНБ, българските граждани са изтеглили 935 млн. лв. За сравнение, през цялата 2019 г. са изтеглени 206 млн. лв.

“При въвеждането на извънредното положение през март, пазарът на практика престана да съществува само за около месец. Още след Великден обаче хората, които бяха планирали да купуват жилище, започнаха да сключват сделки, а това е свързано с изтегляне на ипотечни кредити. Към днешна дата тези ограничения вече не съществуват и на практика всички хора, които бяха планирали да купуват жилище, осъществиха сделките си както ги бяха замислили”, казва управителят на "Кредит Център" Тихомир Тошев. Той припомня, че има редица браншове, които не бяха засегнати от кризата – фармация, производство на хранителни стоки, IT, куриерски услуги.

Една от основните причини за ръста на кредитирането остават лихвите. Те продължават да са на исторически ниски нива и всякакви прогнози, че ще се вдигат, не се изпълняват. През март две от големите банки леко повишиха лихвения процент на ипотечните кредити, но само след едно тримесечие отново ги намалиха и сега най-ниската лихва по жилищен кредит е около 2.5% – 2.7%.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Китайчето цър-пър

    20 3 Отговор
    Кажете колко са лихвите на влоговете, дори таксите не покриват, оперират с нашите пари поне да не ни цакат с такси...
  • 2 балон

    19 4 Отговор
    абе балона се спука отдавна, какви кредити бе, на мен ми отказаха 1000 лв. кредит а съм с средно образование, не съм цинанин всичко се срива надолу нали гледам телевизия всеки ден
  • 3 Така ли стана?

    22 5 Отговор
    Балона се надууува, надууува, надууува, все по-често такива уж истински статии взеха да се появяват. Ще има недостроен бетон, скоро!
  • 4 Златоуст

    8 2 Отговор
    Евтините пари излизат най-скъпи.
  • 5 Гост

    13 0 Отговор
    Тия ипотечни кредити не са ли теглени от хотелиери по черноморието, след слабия сезон? Като гледам, нямаме бум на продажби ново строителство.
  • 6 :D :D :D

    5 0 Отговор
    Българина иска да спаси парите на банката от кризата ли?
  • 7 Скоро ще гръмне балона

    7 0 Отговор
    Балонът скоро ще гръмне !!!
  • 8 Умен

    6 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Той припомня, че има редица браншове, които не бяха засегнати от кризата – фармация, производство на хранителни стоки, IT, куриерски услуги.
    Само да напомня на Тошката, че тези браншове и преди пандемията не бяха ударени т.е. не би трябвало да оказват влияние на кредитирането. Значи агнето е заровено другаде!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 банкер

    7 0 Отговор
    предоговорени а не нови кредити са
  • 11 Бум

    0 0 Отговор
    Тик-так, тик-так......буууууумммм