Last news in Fakti

3 Декември, 2020 18:03 8 548 16

Колко години се работи за жилище

  • прага-
  • чехия-
  • жилища-
  • цени-
  • строителство-
  • нови

В Прага е необходимо да се работи 14 години

Колко години се работи за жилище - 1
Снимка: Shutterstock

Клиентите, които искат да си купят жилище ново строителство в Прага с разгъната застроена площ от 70 кв.м., трябва да работят за него 14 години и то при условие, че не прави никакви други разходи. За сравнение, през 2014 г. този показател е бил под 10 години, сочи анализ на предприемаческата компания Central Group. В други европейски градове жилищата са по-достъпни, сочи проучването. За Братислава са необходими 12 години, Мюнхен - 12 години, Виена - 9 години, Варшава - 8.5 години и Берлин 8 години.

"В Германия и Виена трябва да работите по-малко години, за да си купите жилище с посочените параметри. В тези държави, обаче и срокът за издаване на разрешително за строеж е по-кратък, отколкото в Чехия и поради това броят на издадените разрешителни за строеж на 1000 души е два-три пъти по-голям, отколкото в прага", казва Душан Куновски, управител на Central Group.

През последните 5 години властите на Прага са издали разрешителни за строеж на 3 жилища на 1000 жители. За сравнение, в Берлин този показател е 6.5, в Мюнхен - 7.5, в Братислава - 8.4, във Виена - 8.7 и във Варшава 13.1.

Увеличението на достъпността на жилища с 0.2% през третото тримесечие на текущата година спрямо същото на миналата, се дължи на факта, че темпът на увеличение на заплатите е бил малко по-бърз от този на цената на квадратен метър жилищна площ. Жилище с площ от 70 кв.м е поскъпнало през септември с 4.6%, а средната месечна заплата се е увеличила със 6.2% спрямо година по-рано.

С 3.2% е поскъпнал квадратният метър жилищна площ ново строителство в Прага през септември тази година спрямо същия месец на миналата, до 4160 EUR. От средата на 2015 г. досега жилищата от първичния пазар са увеличи стойността си с 98%. Според анализатори, една от основните причини за поскъпването е дефицитът на жилища. Друг фактор е рязкото поскъпване на цената на земята, строителните материали, работата, високите данъци и високите технически изисквания от страна на законодателя. "Според нас цените на жилищата ново строителство през 2021 г. трябва да останат на нивата от 2020-та. Единствено проекти разположени на не чак толкова добри локации могат да се оферират на по-ниски цени. В Прага, както и преди, се наблюдава дефицит на новите жилища", коментират брокери от Trigema, Skanska Reality и Central Group.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    44 9 Отговор
    В България около сто години!

    Коментиран от #4, #8, #13

  • 2 Бат Бойко нощния бандит

    39 5 Отговор
    Аз събирам за жилище за две минути.
  • 3 Мис Гащи

    22 4 Отговор
    За колко свършва Баце, толкова ! (6 сек)
  • 4 Хаджи Хаджи Българин

    25 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Зависи какво работиш! Депутат или в Министерски Съвет- няколко месеца! Да ти кажа ли, чистачката след колко години! 3 живота! Другото си го изчислявайте с Милена!
  • 5 Гост

    39 4 Отговор
    В България варира между 1 час и няколко живота....
  • 6 Бацовото

    16 2 Отговор
    Шкафче има за две три къщи днес
  • 7 БАЙ Х@Й

    15 2 Отговор
    С асансьор или без ?

    Коментиран от #14

  • 8 123

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Както винаги, бълваш бисери на ангро! При цена на квадрат от 2000 € метър в София, това цена на грамотно място и квартал, колко години ще ти трябват за да го купиш? Използвайки калкулацията в статията имаме = 70 квадрата × 2000 € + такси и данъци прави грубо 148 000 € тотал! А сега раздели тази сума обърната в лева на средната заплата в София, която е около 1800 лева. Какво получаваме? А ако сметна квадратурата по 1400€, което е по реалистично за ново строителство, какво става? Ами, същото, че и по добре даже за 2 вариант! Сега, има хора които тая сума не я взимат, има други взимат 3 х нея, ама говорим за средното според НСИ! Та така, баце....
  • 9 гост

    17 4 Отговор
    В София има няма един живот.В провинцията е малко по-различно,но като цяло цените на имотите изобщо не са адекватни.
  • 10 Кофти държава

    26 4 Отговор
    Един цял живот. Понякога и той не е достатъчен!!!
    Кофти държава!!!
    Кофти заплати!!!
    Кофти начин на живот!!!

    Коментиран от #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 1110000

    9 0 Отговор
    ПЕЕВСКИТЕ ТРОЛОВЕ, КАК СТЕ?! НЕЩО ХИБРИДКАТА БОКСУВА?!
  • 13 Българин

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Зависи какво работиш. За професионален участник в протестите би трябвало да ти плащат по-добре.
  • 14 Бай Шиле

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ Х@Й":

    На после нещо свежо! Браво! Аман от откачалки като софиянеца и козлодуй.
  • 15 Onq s konq

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Кофти държава":

    Това не е верно. Благодарение на господин Борисов ние сънуваме че сме швейцарци и сме крави в Швейцария с мин заплата 3500 евро
  • 16 Язе

    1 2 Отговор
    Пазара на имоти никога не е бил за хора с заплата 1000-1200лв.