Last news in Fakti

7 Декември, 2020 20:03 3 070 18

Екзотичен проект за новата визия на Централна баня

  • централна баня-
  • реконструкция-
  • визия-
  • архитект-
  • предложение

Предлагат на покрива на сградата архитектурен паметник на културата да има басейн с воден бар

Екзотичен проект за новата визия на Централна баня - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

„Интересът ми към проекта за реконструкция на Централната минерална баня идва от запазването на материалното и нематериалното наследство“, това каза в „Хоризонт до обед“ Мая Шопова - архитектка в Канада - с български произход, която участва в един от екипите класирани от Софпроект с концепция за реконструкция на Централната минерална баня в София – за концепцията, която беше класирана с най-много точки от журито на конкурса.

„Музеят на София остава по този проект и смятаме, че той ще даде контекст към термалните води, като това ще стане в нашия проект чрез една нова част – заключена между двата вътрешни двора.

Коминът при нас заема особено място – той ще е символ, да покаже, че там нещо се случва – в задния двор и на термите". Това посочи още Шопова. „Това, което ни отличава от останалите проекти, е че в основата на нашата концепция е интерпретацията на материалното и нематериалното културно наследство“, коментира проекта в „Хоризонт до обед“ архитект Слава Савова: „Тоест сградата като паметник на културата, и другото – банята като начин за лечение, за къпане, от което обаче е останало само водоналиването.“

Този проект предвижда и басейн на покрива и воден бар. "Това привлече голям интерес, но басейнът ще е невидим за отвън за хората. Ще се изгради една нова структура, но на мястото на съществуваща постройка", поясни Савова.

„Софтплан настояваха още в началото екипите да са мултидисциплинарни, защото е важна връзката между история и настояще“, посочи в „Хоризонт до обед“ културологът Иво Страхилов: „Ние използваме термина "терми", а не баня. Обръщаме особено внимание на османското наследство, което често е доста пренебрегвано. Обръщаме поглед към цялото културно и историческо наследство около този обект.

Според този проект достъпът до минералната вода остава. Чешмите отвън остават безплатни. "Не би следвало да има недостиг на водата", каза още Савова.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тази сграда

    19 0 Отговор
    прилича на баня , а не на музей. Значи трябва да бъде баня.
  • 2 Фандъкова

    16 1 Отговор
    Ох баня, ох кеф, селската баня голям кеф 😂
  • 3 нащия

    12 1 Отговор
    не пипайте с мръсни задни мисли старите згради-реставрирайте в оригиналсн вид и потдържайте само не се опитвайте да печелите с извращания-печалбари.
  • 4 В Будапеща

    13 1 Отговор
    в центъра има няколко такива действащи СПА. А ние тъпанарите, оставяме богатството да изтича в канализацията. Май дебилната усмивка Софиянски го реши това. Нали е Софиянски.

    Коментиран от #8

  • 5 Варварство

    15 0 Отговор
    Унищожяване на значими и паметни згради. Селянката злосторничка Фъндъкова вече унищожи книжния пазар Славейков

    Коментиран от #15

  • 6 Ван дер Любе

    11 0 Отговор
    Който иска да види сграда паметник на културата, да отиде да види Захарна фабрика. Това е качеството на управлението на мафията. Я да вземат да бутнат тази баня и да направят някой МОЛ, хотел, казино
  • 7 Охо Бохо

    9 0 Отговор
    Ей тази селянка докато не унищожи София няма да миряса!
  • 8 Знаеш ли

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "В Будапеща":

    че доста отдавна, изтече инфо,че точно " Усмихнатия" заедно с едно убаво наде, са комбина- собственици на целия терен, .Как са го направили- те си знаят.Усмивката беше и кмет и Премиер.Инфото изтече,и буквално след часове изчезна- като пролетна мъгла.Доста странно е,че никой до сега не е проявил " апетит" да го концесионира.Обект в супер Топ център,с уникална вода, и все едно не съществува.Това вероятно е тема- табу.Усмихнатия има доста информация за хиляди " сгодни сделки". Убавицата,като министерша също.Затова измислиха този музей,в който никой не влиза.След 20-30 г ,техните внуци,правнуци ще изплуват като наследници.Със законна документация.Кой ще помни и знае след десетилетия,кой е бил Усмивката или убавицата на седесето.Никой!Но имота си съществува.
  • 9 Вещ

    3 0 Отговор
    Милото момиче,личи си ,че е аджамия. Ама стига с този постмодернизъм! Басейн на покрива? Нито технологично,нито естетично,нито логично предложение. Скъпа за да си архитект следва години черакуване,после проектирай
  • 10 Любен Стойков

    0 0 Отговор
    Когато простотията властва във властта простаците ще се изкатерят и главата и на "Александър Невски" и на МОЧА. А дано!!!!
  • 11 Имженера

    1 0 Отговор
    Добре че не е инженерКА, а е само архитект!

    Коментиран от #16

  • 12 Ivanova

    2 0 Отговор
    @ fakti Защо не пишете, че има три проекта? Не отразявате обективно инициативата на СО.
  • 13 ИсториятаПомни

    0 0 Отговор
    Че тя историята помни как същите тези управляващи правиха фонтан на бул. Витоша ... 1 седмица след откриването му спряха водата и го кръстиха "сух фонтан" ... сега на покрива може и да им се получи, стига да вали дъжд - те са царе по надводняване на булвеварди и подлези, защото се строи вече все едно сме във Флорида - по западни стандарти на отводняване :)
  • 14 е х о

    3 0 Отговор
    Софиянски ремонтира банята над 10г. и „ почти “ я отремонтира , сега нова схема се заформя !
  • 15 КментБлестящ

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Варварство":

    Преди това бяха "цивилизоването на женския пазар", убиваето на всички квартални пазари.... да се сведат до 2-3 сергии, за да може повече хора да хдоят до Мол-а и да плащат надценка ново строителство от наши фирми. Кварталните магазини пък бяха убити то немскоговорящи вериги, които се наместиха и започнаха да изнудват българските производители и да ги тласкат към фалит, така че ... списъка виждаме е последователен и винаги след един ремонт... се оказва, че нещо е затворено и зачеркнато. Правиха ремонт на Витошка - изчезнаха трамваите, но се появиха заведения. Правиха ремонт на Семинарията. Скъп надлез, който щеше да разреши трафика и изведнъж нито трафика (от центъра към студентски) не се оправи, нито трамвай повече минава от там. Правиха ремонт пред Хемус до "Мол-а" ... за пореден път трамвая изчезна и се появиха 2 ленти за транспорт, по който рядко нещо минава. Като цяло последователна политика ... иначе сме зелени, затваряме трамвай и пускаме на тяхно място ел. автобус, дето се зарежда на всяка крайна спирка ..... и след когдини или акумулатори или кондензатори ще се изхвърлят на поразия
  • 16 любопитен

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Имженера":

    Ще завлече 1-2 милиона евро за проекти !
  • 17 НЕКА НАПРАВЯТ В ГРАДИНКАТА ГОЛ ПАМЕТНИК

    1 0 Отговор
    НА ФАНДЪШКА И ТИКВОЧА ! И ПРЕКРЪСТЯТ ВСИЧКИ ЛУДНИЦИ НА ТЯХНО ИМЕ !
  • 18 ПРЕД ЦУМ ТРЯБВА ДА ИМА ЕДИН 50 МЕТРОВ

    1 0 Отговор
    НЕРЕЗ ТА ДА СЕ ЗНАЕ ЧЕ СГРАДАТА Е НА ТОЯ НЕР ГЕРГОВ !