8 Декември, 2020 16:30 12 704 17

Шопов: Законовите промени отново не решават проблема

  • ателие-
  • жилище-
  • насп-
  • георги шопов

В момента не може да се промени статута на ателие в жилищен имот, освен ако няма прозорец в посока, различна от север

Шопов: Законовите промени отново не решават проблема - 1
Снимка: М. Богданова ©

Промяна в Закона за устройство на територията (ЗУТ) гласи, че ателиетата, които се ползват за жилищни нужди в жилищните сгради вече задължително ще трябва да са със статут на жилища. Това, безспорно ще доведе до възможността собствениците да ги обявяват за основно жилище, да се възползват от данъчни преференции и други. До какво обаче ще доведе тази промяна? Отговор на този въпрос дава в специално интервю за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) Георги Шопов.

Господин Шопов, защо през годините се наложи практиката при новото строителство да се Шопов: Законовите промени отново не решават проблема

продават жилищни имоти със статут на "ателиета"?

По изискване на ЗУТ, имоти със северно изложение не могат да бъдат със статут на жилища. Това правило у нас е валидно от много години, макар в други страни да не е така. Поради това от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) сме подготвили предложение за законови промени, с които да се даде възможност за съществуване на северни апартаменти. Тези имоти, разбира се, трябва да бъдат изрично упоменати като такива със северно изложение, за да не се подвеждат клиентите и да могат да направят добре информирано решение, когато купуват имот. Важно е те да имат този избор.

С промяната в закона какво ще трябва да направят инвеститорите, които са "при заварено" положение?

Законопроектът не въвежда промени по съществото на оперативната работа на колегите. В новото предложение е описано, че при определяне вида на сградата – жилищна или нежилищна, имотите със статут на ателиета, но предназначени за живеене, трябва да бъдат считани за жилищни имоти. Т.е да не се създават проекти, при които над 60% от имотите са записани като ателиета и сградата съответно се води нежилищна. Това подвежда клиентите, когато обмислят покупка, като очакват разстоянието между съседните сгради да е като за нежилищна сграда.

Какво ще предложат строителните предприемачи на клиентите, които са си купили с или без кредит ателие в етап на строеж, което ще бъде завършено след като промените влязат в сила?

В покупката на ателие няма нищо негативно или страшно. Няма да получиш отказ за адресна регистрация като в жилищен имот или други административни затруднения от този характер. Но е важно клиентите да знаят, че тези имоти са със северно изложение и това предполага по-ниска цена спрямо останалите апартаменти в сградата.

Кои ще са най-големите пречки при промяната на статута на ателието в жилище на купувачите, които купуват ателиета директно от строителните предприемачи?

На този етап няма възможност да се промени статута на ателие в жилищен имот, освен ако няма прозорец в посока, различна от север.

Кое налага именно в този момент да се прави подобна законодателна промяна?

За съжаление, за пореден път предложените законови промени не решават по същество проблемите в сектора и не защитават интереса на гражданите. Корекциите касаят определени казуси и интереси, без да се взема предвид голямата картина. Виждаме за пореден път липса на воля в администрацията да се търси цялостно решение на проблемите, дори това да предполага кардинални промени в установените в държавата модели. Нашата мисия в НАСП е да говорим и да показваме работещите примери и да даваме конструктивни предложения, за да вървим в правилната посока.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 и какво още

    15 0 Отговор
    Някой знае ли къде е побликуван текста на тези промени?
    Още повече, защо не се коментира въпроса за паркоместата към жилище, ателие или др.
    Все експерти и т.н.
    Докато има корупция в общините и РДНСК тата така ще е!!!
  • 2 Ето ви отговор

    13 4 Отговор
    Когато е със статут на ателие, не е необходимо да има паркомясто за него.

    Коментиран от #13

  • 3 Гост

    39 3 Отговор
    Всичко в новото строителство е сбъркано.Спалня 10м2 хол с кухня и трапезария 18м2 ,или макс 23м2.Това е пълна подигравка ,но след като има будали да си дават парите ще има такова строителство.Стандартите са сбъркани много отдавна. През комунизма е имало ясни правила как да се строи с площи ,които дават практичност.
  • 4 Ооо

    24 1 Отговор
    По-добре направете предложение да не се строят апарараменти под 70 квадрата чиста площ, както и да се продава на чиста площ, а не на застроена + общи части! Така няма да се налага да търсите оправдание за 30 квадратовите ателиета с обши части и северно изложение на последния етаж!
  • 5 Георги

    7 1 Отговор
    Именно в паркоместата или мазетата/килерите се състои отговора. Не е нужно да има такива към ателиетата. А това означава повече полезна площ за продажба от строителите и повече печалба. Далеч проблемът не е северното изложение на ателиетата. С малко по-обмислен проект винаги може да има излаз и в друга посока, предвид че винаги на север са стълбищните части.

    Коментиран от #6

  • 6 гост

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Георги":

    не е само това има голяма част от зоните, в които се строи, където според ПУП сградите трябва да са с опредлен процент нежилищино строителство от там и идва врътката да пишат дадени жилища за ателиета и да минава проект на една изяло жилищна сграда в зона, където иначе не би било възможно построяването и
  • 7 Лобизъм

    10 1 Отговор
    Вервайте им че за хората го правят, а не за да си продават по скъпо тъмните ателиета !
  • 8 Гост

    6 3 Отговор
    Доста необмислен закон от икономическа гледна точка. Ателиетата се търгуват доста по- изгодно от жилищата. Не е справедливо да се добавят едни 30-40% върху стойността на определн клас недвижим имот чрез законова поправка. Това ще даде отражение върху цените на имотите, забавяйки ги, защото ще увеличи оборота и ще добави нови единици в кривата на предлагането при жилищата. При константно търсене това ще намали цените. А при намалено такова, каквото е саге заради пандемията- съвсем ще намали цените.
  • 9 фурми 2020

    8 0 Отговор
    Оставете това с малоумно изложение..Въпроса е в промишлен ток и вода и данъка е по-голям..Това кажете на хората.Абе стигне ли до изложение строителя ще измисля ново "пето" изложение, да не говорим за общите части, такова чудо измислеха, какво им пречи да обявяват реална площ, примерно 50м2.вместо 70 с общи части. Какво ли не слагат в тези измеслени м2..да не говорим за кутийките ..Прецакай ближния..

    Коментиран от #10

  • 10 Реститут

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "фурми 2020":

    За съжаление цената на квадрат се е наложила като меродаван индикатор при смятане на стойността на имотите. Банките и оценителите гледат колко е цената на квадрат като един от водещите индикатори при финансиране. От там идва цялата идиотщина с общите части. Много по- важно е разпределението... Имам апартамент уж 96 кв.м. от 50-те години в центъра и същата квадратура уж без общи части в имот в нов блок в Лозенец. Този в центъра е поне с 1/4 по- голям. В новото строителство мерили и стените и терасите и всичко в тия 96 квадрата. Сега мисля да продавам Лозенския- ами ако го пусна на 160к. евро ако включа общите части излиза 1500 на квадрат. Без тях почти 1700. Имота е един и същ, ама като се гледа цената на квадрат и някой си мисли, че ударил кьоравото като купува на 1500 евро квадрата в картал, в който вървят към малко под 2000 евро квадрата
  • 11 Много добре

    7 1 Отговор
    Браво, купих си ателие наскоро с паркомясто, ще може и човек да се регистрира местожителство на адрес, по ниски данъци, а и цената му се вдигна

    Коментиран от #15

  • 12 Коптори

    5 2 Отговор
    Коптори
  • 13 Imperatora

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ето ви отговор":

    това не е вярно, има наредба за комуникационно-транспортните схеми, в която са описани изискванията за брой паркоместа за различните видове обекти и ателиетата не правят изключение.
  • 14 Язе

    3 2 Отговор
    По закон ателие няма паркомясто.Може единствено ако закупи от друг живущ в сградата.Голямата измама е,че се купува ателие и после се сменява статута на жилищно.Така се краде от мястото на другите с повече % идеални части.
  • 15 Язе

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Много добре":

    Купи го с паркомясто или го взе отделно мястото?

    Коментиран от #16

  • 16 Много добре

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "Язе":

    Отделно купих подземно паркомясто, явно други са се отказали, но ги взех на сметка
  • 17 Мария

    3 0 Отговор
    При малко жилище, като ателие, да няма склад, а някой път, и коридор, е пълно безобразия, според мен ! За какво се плаща , например, 40000 евро ?! За 4 стени, 1 прозорец, и 2 врати !!! В повечето случаи стените са общи със съседните апартаменти ! Мнооого е добре да бъдеш собственик на строителна фирма през последните години в България ! По-малко влагаш, по-вече имаш печалба !