Last news in Fakti

17 Декември, 2020 09:21 3 501 4

По-скъпи имоти и тук

  • нидерландия-
  • цени-
  • имоти

Рекордно ниски лихви по ипотечните заеми в Нидерландия

По-скъпи имоти и тук - 1
Снимка: Shutterstock

Със 7% са се повишили цените на жилищата в Нидерландия през третото тримесечие на текущата година спрямо същия период на миналата. Това е най-силното увеличение на тримесечна база от есента на 2018 г. Причината са рекордно ниските лихви по ипотечното кредитиране и недостигът на предложения, който не успява да смогне на високото търсене.

За първите 10 месеца на текущата година броят на сделките с жилища бележи ръст от 7.4% на годишна база, достигайки до 190 854 броя сделки, след нулев ръст през 2019 г., сочат данните на Националния статистически институт. През миналата година в експлоатация са пуснати 71 000 жилищни единици, или със 6% повече спрямо година по-рано и това е най-високият показател за последното десетилетие. Търсенето е повече от предлагането. За 2020 г. дефицитът на жилища се оценява на 200 000 жилищни единици.

Средната цена на квадратен метър жилищна площ в Амстердам е 6900 EUR. Апартамент в центъра на града с разгъната застроена площ от 120 кв.м. може да се придобие средно срещу 828 240 EUR, а да се отдава под наем срещу 2570 EUR на месец. Така средната годишна доходност е 3.72%.

През третото тримесечие на текущата година икономиката на Нидерландия частично се възстанови. БВП на страната спрямо второто тримесечие се повиши до 7.7%. На годишна база обаче спадът остава и той е 2.5%. Наскоро Европейската комисия повиши прогнозата си за икономиката на Нидерландия и очаква спадът да е 5.3%, а не 6.8%.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Павел Пенев

    8 4 Отговор
    Редно е и у нас да се повишат цените на "жилищните единици".Младите избягаха,тези които имат работа–работят от дома си и офисите са празни , а на пенсионерите им вдигнаха пенсиите на 300 лв. Това са показателите–вдигайте цените и се радвайте на демокрацията.
  • 2 Джо Сатриани

    2 1 Отговор
    Тези имоти по джоба ли са на Вожда ? Ще му стигне ли едно нощно шкафче или ......? Че явно голям наплив от девойки има около него и ако на всяка купува къща , като на мис Бикини , ще му излезе солено !
  • 3 Иван Бацов

    6 0 Отговор
    ясно,явно и там балона се надува !!!

    Коментиран от #4

  • 4 Умен

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Иван Бацов":

    Внимавай, че такъв коментар нарушава някво неписано правило на факти и могат да ти го изтрият.