2 Януари, 2021 09:21 5 138 6

Значителен ръст при наемите

  • тел авив-
  • израел-
  • наем-
  • жилища-
  • доходност

Месечната рента достигна рекордни нива в Тел Авив

Значителен ръст при наемите - 1
Снимка: Shutterstock

Наемните нива на жилищата в Тел Авив продължават да растат с бързи темпове, като че ли икономическата криза, предизвикана от коронавируса, не съществува. По данни на Националния статистически институт на Израел, месечната рента на типичен тристаен апартамент в Тел Авив е 1800 USD за периода юли-септември. Това е с 9.5% повече спрямо 3 години назад за същото тримесечие и 1.2% - спрямо миналата година.

В същото време на пазара на продажби не всичко е така розово. В Тел Авив се регистрира значителен спад в броя сделки, което доведе до значителен спад в цената на квадратен метър жилищна площ.

За последната година наемните нива при жилищата в Тел Авив растяха с по-бързи темпове спрямо шестте най-големи близки до него градове. Така например в Бат Ям ръстът на месечния наем на жилища беше 1.1%, а в Рамат Ган – 0.9%. В Холон и Ришон ле Цион поскъпването беше съответно 0.8% и 0.5%.

Скорошно изследване, проведено от агенцията за недвижими имоти Czamanski & Ben Shahar, показа, че централен Тел Авив и Стария север остават най-скъпите имотни пазар в Израел, а цените отчитат спад в източната и южната част на страната

Пандемията, предизвикана от коронавируса, засили световната тенденция за живеене в центъра на големия град. „Хората не искат да бъдат ограничавани, а искат да получат всичко необходимо в разстояние до 15 минути пеша от домовете си. Това се отнася най-вече за младите. На тях не им е необходимо голямо жилище, тъй като те са свикнали да живеят извън него, а Тел Авив в най-голяма степен отговаря на тази тенденция“, казва изпълнителният директор на Czamanski & Ben Shahar Тамир Бен Шахар. В районите с най-добре развита инфраструктура наемните нива при тристайните жилища могат да достигнат 2270 USD на месец.

Доходността от отдаване под наем на жилище в Тел Авив остава ниска. Средно тя е 22.6% на годишна база спрямо 2.4% три години назад. В по-скъпите квартали доходността може да стигне 3%, а в източните и северни квартали, тя е съответно 2.6% и 2.4%.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Anonim

    9 0 Отговор
    В България ще е обратното
  • 2 Инвеститора

    14 0 Отговор
    Надули балона, но той рано или късно ще се спука! А тази доходност 3% е някаква смешка или грешка. Значи след 33 г. без да слагаме разходите по имота ще му избиеш парите, а ако сложим разходите, отиваме на 40 г. Реално погледнато обаче не си ли избиеш инвестицията за 10-15 г. по-добре не се занимавай!
  • 3 Рентиер

    13 0 Отговор
    А в София половината ми апартаменти се освободиха и стоят празни. Другата половина им намалих наема с 10%
    Как ще си плащам кредитите, не знам.
  • 4 Tъпирев

    4 2 Отговор
    Не вервам на евреи.

    Коментиран от #5

  • 5 111

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Tъпирев":

    С това име няма как да вярваш на юдеите, а само на тапирските ушанки!
  • 6 ABCD

    3 0 Отговор
    Заглавие "Значителен ръст при наемите". В статията се разбира, че не е тук, а в друг континент. Ами по-добре заглавието да беше само "Тел Авив" - в статията ще разберем подробностите.