Last news in Fakti

30 Декември, 2020 11:21 3 515 5

Наемите падат повече от цените

  • дубай-
  • абу даби-
  • оае-
  • пазар-
  • цени-
  • жилища

Свъхпредлагане и слаб интерес от купувачите на имотния пазар в Дубай

Наемите падат повече от цените - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на жилищата в Дубай през третото тримесечие на текущата година продължават да падат, но с по-бавни темпове спрямо наемите, сочат данните на Централната банка на Обединените арабски емирства (ОАЕ). Причината е свръхпредлагане и спад в търсенето. С 0.9% са поевтинели жилищата през третото тримесечие на текущата година спрямо същия период на миналата. При наемите спадът е 6.9%, независимо че доходността се е повишила до 6.6% през третото тримесечие на годишна база спрямо второто, когато е била 6.3%.

Продажбите растат най-вече в сегмента на къщите и таунхаусите, а броят на сделките при жилищата от вторичния пазар в Дубай достигнаха седемгодишен връх.

Макар цените на имотите да се повишиха на тримесечна база с 0.9% в Абу Даби спрямо второто тримесечие, това беше достатъчно, за да се компенсира отрицателната динамика на предходните тримесечия. В продължение цените на жилищата през третото тримесечие на текущата година отчетоха спад от 5.5% на годишна база.

Наемните нива в Абу Даби отчетоха спад от 3.9% на годишна база след понижение от 4.9% през второто тримесечие спрямо същия период на 2019 г. Доходността от наем през третото тримесечие е 7% на годишна база.

За периода юли-септември повечето банкови показатели отчетоха положителна динамика благодарение на схемата на адресна икономическа поддръжка (TESS), предоставена от CBUAE на банките. Депозитите нараснаха с 5.8% спрямо третото тримесечие на миналата година, а кредитите за съпоставимия период отчетоха ръст от 4.9%.

CBUA прогнозира, че БВП за 2020 г. ще спадне до 6%. Прогнозата за следващата година е той да се повиши с 2.5%.

Банките предупреждават, че прогнозите са с висока доза на несигурност, отчитайки пандемията от коронавируса.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Богданова........

    17 2 Отговор
    време е да започнеш да пишеш за парцелите на Луната,да се развиваш така да е каже

    Коментиран от #2

  • 2 No Exit

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "Богданова........":

    Това е сайт за имоти. Теб като не ти е интересно кво прайш тук? Емирствата са английска колония. Англичаните ги създадоха през 1976-та да си вземат петрола (BP, Shell), и си направиха имотен пазар в пустинята.

    Коментиран от #3

  • 3 Кой не го интересува Ма???

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "No Exit":

    Отдавна съм решил да купя 20 хектара от "морето на спокойствието"
  • 4 Брокер

    1 0 Отговор
    Като не купувате тук в българия предлагаем ви в дубаи тук недвижими
    те имоти свършиха чакаме строителите да направят нови « пък там цените са по ниски от тук та затова се пише»
  • 5 2020

    1 0 Отговор
    Авторката не се научи да пише читави заглавия. Ако беше написано "В Дубай наемите падат повече от цените на жилища", щеше да е добре. Според мен, все пак, тя знае това, но поради изкривена политика на редакцията (лакомия за повече импресии), нарочно пише със загадъчния стил на жълтите издания. Иначе, от мен редовно получава поне по две-три импресии, колкото да сложа 1 звезда. Дано поне тази година да е по-смислена тази рубрика и да има наистина авторски материали, а не преведени от външни източници.