Last news in Fakti

7 Януари, 2021 13:33 2 497 1

Пазар, който се стабилизира - Януари 2021

  • южна корея-
  • жилища-
  • цени

С 5% поскъпнаха имотите в Южна Корея

Пазар, който се стабилизира - Януари 2021 - 1
Снимка: Shutterstock

С 5% са се повишили цените на жилищата в Южна Корея през третото тримесечие на 2020 г. на годишна база. Това е значително повече спрямо 0.83% съпоставяйки цените от третото тримесечие на 2019-та спрямо същото на 2018-а. От юни до септември жилищната са поскъпнали с 1.57%, сочат данните на специализирания сайт Global Property Guide.

Сегашното правителство на Южна Корея задейства финансов план, който президентът Мун Чже Ин нарече „пълна промяна на парадигмата“. Тя е базирана на допълнителни разходи в размер на 9.85 млрд. USD за социално осигуряване, здравеопазване и подкрепа на малкия бизнес.

Високите цени на жилищата е политически въпрос в зоната на повишено внимание на правителството и поради това се оказа „прегрята спекулативна зона“, включваща Сеул и два други региона – Квачхон и Седжонг. За тези области властите повторно въведоха по-висок данък върху приходите на инвеститори в недвижими имоти (GIT). Първоначално той беше въведен за периода 2005-2014 гг. Инвеститори, които притежаваха повече от два имота, плащат 10% данък при продажбата на собствеността. Собствениците на три имота са принудени да платят допълнителен данък в размер на 20% като допълнение към базовия GIT в размер между 6% и 40% в зависимост от размера на дохода и периода на владеене на имота.

Икономиката на Южна Корея, която зависи предимно от търговията, отчете умерен ръст през третото тримесечие на 2020 г., благодарение на възстановяването на експорта. БВП нарасна с 1.9% от юли до септември. Това е най-силния прираст на тримесечна база след годишен спад от 2.7% през второто тримесечие.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    5 1 Отговор
    Хубаво за Южна Корея, но мен ме интересуват как са цените в Швейцария, Канарски острови, Сейшелски острови и ако може и как са в Лос Анжелис в САЩ. Ако пък нямате данните за тези места може да дадете и за Колката, Индия или пък за Могадишу, Сомалия. Благодаря!