12 Януари, 2021 10:07 7 593 23

Модернизират най-голямото българско военно летище

  • летище-
  • граф игнатиево-
  • ремонт-
  • модернизиране-
  • f-16

Обновяването се налага заради покупката на F-16

Модернизират най-голямото българско военно летище - 1
Снимка: М. Богданова ©

През настоящата година се очаква да започне основен ремонт и модернизация на летище „Граф Игнатиево“ до Пловдив. Ще бъде изградена нова база, а сегашната ще бъде ремонтирана. Ремонтът, който ще продължи 3 години, се налага поради закупуването от България на изтребителя F-16 Block 70.

Процедурата е стартирана от Министерство на отбраната. Документацията по проекта е внесена в РИОСВ, за да се извърши необходимата оценка за влияние върху околната среда.

Авиобазата, чиито сгради и съоръжения са построени в периода 1939 – 2009, не разполага с нужните условия за съхранение, поддръжка и експлоатация на новия боен самолет, уточнява Trafficnews.Това налага и изграждане на нови сгради и модернизиране на съществуващата инфраструктура в района на летище Граф Игнатиево.

Преобразяването на авиобазата ще започне с премахване и изкореняване на дървета и храсти от 140 дка, намиращи се в югозападната част на летището. Върху тях ще се разположи нова инфраструктура.

След това ще се пристъпи към събаряне на сгради с отпаднала необходимост и амортизирали съоръжения. Сред тях са арочни укрития, подземни и надземни резервоари за горива. Най-малко 7 сгради ще бъдат премахнати изцяло.

Ще се подмени цялата ВиК и Ел инсталация, в това число ще се направи нов сондаж, помпена станция, пречиствателно съоръжение и водопроводна мрежа, която е с изтекъл срок на годност. Канализационната система, част от която е на над 80 години, също ще бъде сменена. Авиобазата ще се газофицира. След комуникациите ще се пристъпи към същинската част.

Ще се извърши ремонт и доизграждане на хангарен комплекс, ще се вдигне нова сграда „Аварийно-спасително и противопожарно осигуряване”, нов складов район за гориво-смазочни материали и нов складов район за въоръжение и боеприпаси. Към него се предвижда и изграждане/реконструкция на обслужващи пътища и паркинги за служебни и лични ППС, ремонт и изграждане на огради и портали, изграждане на единна охранително-известителна система. Ще се извърши ремонт на пистата за излитане и кацане на самолети, както и на жилищните сгради.

Проектиране и изграждане на защитно съоръжение лек тип за дежурни самолети и ремонт на дежурен дом, чисто нов складов район за материални средства, което включва складови, административно-битови сгради и столова, работилници и др.

Модернизацията включва още нов автопарк с горивозарядна станция и автомивка, нов медицински пункт за персонал от 10 човека и площ минимум 480 кв.м.

Ще се наблегне и на системата за сигурност. Предвижда се изграждане на цялостна сигнално-охранителна система, видеонаблюдение, система за контрол на достъпа и Център за управление на сигурността. Предстои и пълен ремонт на оградата, както и нов обходен охранителен път.

Ще се извърши ремонт и промяна на предназначението на три сгради (бивша детска градина, която не се ползва от 10 години) в сгради за ескадрила „Защита на силите“.

Районът за обслужване и ремонт на самолет F-16 ще бъде изцяло новоизграден. В него се предвижда да се направят хангар за обслужване и ремонт на самолет F-16 с административна част, сграда за ескадрила „Оперативна подготовка на самолет F-16", лаборатории, склад за резервни части, административна сграда и още редица помощни сгради за съхранения на горива, опасни отпадъци, ремонт, и т.н. Ще се изгради специална площадка за калибриране на самолети, район за оперативна подготовка на самолет F-16 с 8 броя укрития с площадки за маневриране, пътеки за рулиране и обслужващи пътища, както и тренажорен комплекс F-16.

Летище Граф Игнатиево от състава на ВВС е действащо летище. Авиобазата е разположена на терен с площ около 490 хектара.

На територията на летището са разположени сгради и съоръжения (построени в периода 1939 – 2009 г.) и писта за излитане и кацане, използвани за охрана и отбрана на въздушният суверенитет на Република България, както и за учебна, тренировъчна и бойна подготовка на летателният състав на ВВС. Пистата за излитане и кацане е с дължина 3000 м.

В дългосрочен план се предвижда извършването на реконструкция на действащата Летищна контролна кула. Възможно е и изграждането на нова летищна кула на подходящо място, при запазване на съществуващата.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    42 6 Отговор
    Това се очакваше, Ф-16 не са непретенциозни като Миговете, колко ще ни струва това удоволствие не видях?

    Коментиран от #12, #14

  • 2 Рошко

    38 6 Отговор
    Шкембе войвода потрива доволно ръце
  • 3 Обективно

    28 5 Отговор
    Те самолетите докато дойдат, дали ще има ремонт на ремонта?
  • 4 Пак голямо

    36 5 Отговор
    Лапане ще падне. Шкемби добре ще захлеби. Купихме тия таралясници супер скъпо, сега и за инфраструктура ще ни дерат, защото това са нашите пари, на българите
  • 5 Ще обновят 1,

    25 4 Отговор
    А ще откраднат за 2.ГРОБ-крадците на хилядолетието.Те удариха в земята и БСП и СДС.
  • 6 Мими

    21 5 Отговор
    Всичко Мара втасала пари бол болници последна грижа пенсиии последна грижа образование никакво и т.н и т.н летища военнно ще модернизираме кораби купуваме иииии вакдини всякакви видове крафи мафийо “яко” преди изборите ......
  • 7 Емиграция Братя.

    23 9 Отговор
    Стига сте им търпели простотията.Ще Ви е трудно месец - два и ще се устроите. Няма да сте богати но ще живеете достойно.Ние така направихме и вече 12 години се "родихме".Аз съм сега на 61.На 49 бях когато ми дотегнаха.

    Коментиран от #10

  • 8 Ахахаха

    10 4 Отговор
    Якото геоене започва сега! Кога лкембетат ще бъдат изринати?!
  • 9 Морето

    19 3 Отговор
    А летището в Безмер? Там ще има ли модернизация? Щото нали е натовска база, как ще кацат Ф-ките, ако пистата не позволява и няма хангари за прибиране на самолетите. Или това тепърва предстои и още няколко милиона ще бъдат...усвоени?

    Коментиран от #13

  • 10 Изпатила

    10 10 Отговор

    До коментар #7 от "Емиграция Братя.":

    Достойна работа в чужбина за жени няма. Или са чистачки или гледачки. Най много до продавачка или работничка във ферма да се издигнеш. Така че ти си живееш достойно за сметка на жена ти.

    Коментиран от #22

  • 11 ДС-Ванче

    10 4 Отговор
    Важнато е процедурата да стартира до март-2021! За да може да гепиме рушветите, комисионните, "материалното стимулиране"! Щото после я камилата, ч камиларя; или я слона, я магарето; или я мечката, я феса!
  • 12 един от многото

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    Не си само ти , никой няма да разбере колко струва и колко ще се плати. Но бъди сигурен , че най много ще се открадне!
  • 13 Балкана

    18 0 Отговор

    До коментар #9 от "Морето":

    А бившето летище в Равнец,зад Нефтохим-а?? Там служих на времето във ВВС,когато ги командваше ген. Михо Михов,като редови войник шофьор на ЗИЛ прожектор със които осветявахме пистата при полетите,на МИГ29...Доколкото си спомням това беше най-дългата писта в БГ и само там бяха 29тките Последно гледах преди години по телевизията как "братята роми"мъкнат каквото желязно е останало от"Буксите" така викахме на"хангарите" на самолетите
  • 14 Мимч

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    Ами и аз не видях,никой не пише за парите,а тези 2-3 милиарда за тези стари фки,ще станат сигурно с изграждането на новите съоражения за 5,6.милиарда.Затова никой не говори....
  • 15 Пловдивчанин

    13 1 Отговор
    В Графа има противоатомни хангари покрити с растителност. За всеки изтребител - отделен хангар. И тях ли ще махнат нашите подлоги? По-добри няма да построят.
  • 16 КРАЖБА

    6 2 Отговор
    НИЩО НЕ СМЕ ЗАКУПИЛИ САМО ПАРИТЕ ГИ НЯМА ! КАКТО И СКАПАНИТЕ САМОЛЕТИ , НИТО ПЪК ИМА ЗАВОД И НЯМА И ДА ИМА -- НА КОЙ СА МУ ПРИТРЯБВАЛИ САМОЛЕТИ ОТ 1960 ТА ГОДИНА ..

    Коментиран от #21

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 8588

    5 1 Отговор
    СИНЕ!РИБА,ЗАЙЦИ И ГЛУПАЦИ НЯМАТ СВЪРШВАНЕ,КАКТО И ДУПЕДАВЦИ/!Е гумата влезе в действие,но това нищо не променя!!Моят баща /лека му пръст казваше/!!!Е ПИТАМ ОЩЕ ВЕДНЪЖ:ПРЕДВИДИХТЕ ЛИ ОТГОВОРА НА РУСИЯ,ЗАЩОТО СЕ ЯВЯВАМЕ ЗАПЛАХА ЗА ГРАНИЦИТЕ И!ГУМАТА.А.А.А.А.А.А.А..А!!И ПО БЪРЗИЧКО!!
  • 19 8588

    6 4 Отговор
    Питам и отговор не искам/он си се знае/КОГА АМЕРИКАНЦИТЕ ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА ПЛАЩАТ ЗА ПОЛЗВАНИТЕ ОТ ТЯХ ВОЕННИ БАЗИ?!?!?!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Пламен

    7 2 Отговор

    До коментар #16 от "КРАЖБА":

    Що за въпрос? Не се ли сещаш?... Получава хамериканецът пилот от Айова на Ф16, заповед за бомбардировка на Одеса. И още петима така същото. Разучават бойната задача в САЩ. Качват ги на военно-транспортен самолет с екип техници и оръжейници, и кацат на Графа. Затова им трябва база като тяхната - за да не се лутат посред нощите. Зареждат НАШИТЕ Блок-чета с бомбички и до един час са във въздуха. Бомбардират Одеса. Ако загубят пилот или самолет - случва се, бойна задача. Далаверата им е ОГРОМНА на ФАЩ. Няма да прекарват самолети от Авиано, Инджерлик или Гърция. Тука са на първа линия, че не са и техни...
  • 22 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Изпатила":

    какви жени в чужбина? Там вече няма да има жени и мъже. Ще има само ТОта.
  • 23 Гост

    2 1 Отговор
    Рибата ни в морето, ама ние вече ще готвим с тигана. Да си купиш самолет за който пистите ти са къси е все едно да си купиш гащи, за които Дто ти е малко.