14 Януари, 2021 13:54 5 317 7

Промяна в закона за наем на земята под сградите

  • великобритания-
  • жилища-
  • покупка-
  • наем-
  • земя-
  • плащане-
  • цена

Жилищата ще са по-евтини

Промяна в закона за наем на земята под сградите - 1
Снимка: Shutterstock

Британското министерство на жилищното строителство, общините и местното самоуправление обяви за внесени промени в системата за дългосрочно наемане на земята под сградите. Целта е по-лесна и евтина покупка на жилище. Особено внимание ще бъде отделено на пенсионерите, за които ще има облекчени условия.

Във Великобритания е разпространена практиката на лизинга – продажба на недвижим имот с наемане на земята под него. Това важи и за апартаментите в жилищните сгради. Това в голямата си част е формална система, но често увеличава цената на имота, усложнява процеса на покупко-продажба и разчета на редовните плащания.

С промяната милиони наематели ще имат възможността да увеличат наема си до максималния срок, който е 99 години при нулева наемна цена за земята. „Това ще даде възможност на наемателите да спестят десетки хиляди паунда. В същото време фактическите собственици ще бъдат защитени от произвола на собствениците на земя, които сега могат да увеличават размера на плащанията за допълнителни придобивки, каквато се явява земята“, казва министърът на жилищното строителство Робърт Дженрик и допълва, че реформата ще въведе справедливост за 4.5 милиона наемателя и ще промени политиката като цяло.

На пазара на недвижими имоти ще се въведе моделът commonhold. Според него, купувачът ще е 100% собственик на имота с (например жилище в кондоминиум), а общото имущество ще е под общо владение. Освен това, принципът на нулев наем за земята, по-рано предложен за новите наемни договори, сега ще обхваща и жилищата, които са построени специално за пенсионери (бел. ред. старческите домове).


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Annonimus

    9 3 Отговор
    И какво ме интересува Великобритания
  • 3 Никой

    4 3 Отговор
    И кво ме uбe за Великобритания
  • 4 No Exit

    5 1 Отговор
    Много въпроси:
    Ще бъдат ли компенсирани собственици които са платили хиляди да си закупят сградата и земята?
    Сериозно ли, примерно, апартамент с 40 години lease койт поради тази причина струва два пъти по-малко от същия апартамент с 90 години lease, ще бъде харизан на собственика си с чисто нов 99 годишен lease?
    Факти, разбирам че сте дайджест, но може малко по-задълбочено където е нужно, нали? Не пишете за джуките на сузанита в случая ...
  • 5 Готин

    4 2 Отговор
    Земята във Великобритания е собственост на кралицата и не съм чувал да я продава и да има други собственици.
  • 6 No Exit

    2 0 Отговор
    Доколкото разбирам тепърва ще се обсъждат законодателните промени. The commonhold изглежда приемлив за всички, но отпадането на the marriage value ще има опозиция от собственици на сгради, строители и инвеститори.
  • 7 Ф. Мисирков

    2 0 Отговор
    Отнова актуална и неимоверно полезна за българския читател статия. (Получи ли ми се иронията?)