20 Януари, 2021 13:21 3 201 16

Държавите с най-силно поскъпване на жилищата

  • жилища-
  • цени-
  • европа-
  • eurostat

Ръст до 5.2% на годишна база

Държавите с най-силно поскъпване на жилищата - 1
Снимка: Shutterstock

С 5.2% средно са се повишили цените на жилищата в държавите-членки на Европейския Съюз (ЕС) през третото тримесечие на 2020-та на годишна база. Спрямо второто тримесечие на миналата година поскъпването е 1.4%, сочат данните на Eurostat.

Съпоставяйки данните през третото спрямо второто тримесечие наминалата година най-силен ръст се регистрира в Унгария – 5.2%. Второто място е за Дания – 4.2%, а третото – за Латвия, където цените са се увеличили с 3.7%. В другия край на класацията е Кипър. Там средната стойност на квадратен метър жилищна площ отчита спад от 4.8%. Втората позиция е за съседна Румъния, където спадът е 2.6%, а Италия е на трето място с поевтиняване от 2.5%.

На годишна база (бел. ред. трето тримесечие на 2020 г. спрямо трето тримесечие на 2019 г.) Люксембург е на първо място с поскъпване от 13.6%. Второто и третото място са за Полша и Австрия, съответно с ръст от 10.9% и 8.9%. Най-много са поевтинели апартаментите за разглеждания период в Кипър и Ирландия, съответно с 1.4% и 0.8%.

Държавите с най-силно поскъпване на жилищата

Държавите с най-силно поскъпване на жилищата


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Н̷а̷р̷к̷о̷с̷

    18 6 Отговор
    Нали измря маса народ би трябвало цените да спадат. 2.06M жертви в EU за 1 година ако трябва да сме точни. На таблицата ясно се вижда изкуствено завишаване дори в България...
  • 2 ЕКСПЕРТ ИМОТИ

    11 14 Отговор
    В България имотите са ефтини. И ще поскъпват. Няма начин след като печатат бясно евра и долари. Парите се обезценяват.

    Коментиран от #6

  • 3 Komapak

    4 2 Отговор
    Живея на място, където 25 кв.м струват 176000 Евро и е нещо средно за страната...

    Коментиран от #4

  • 4 Тогава

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Komapak":

    е добре да се учиш да спиш прав ако вече не си го научил. Дано си щастлив в Монако
  • 5 sd123

    0 0 Отговор
    Снимката е кой знае защо на Dublin Castle (Ирландия).
  • 6 Умен

    12 5 Отговор

    До коментар #2 от "ЕКСПЕРТ ИМОТИ":

    Стига си ЛЪГАЛ. НЯМА ДА ИМА СВЕТОВНА ИНФЛАЦИЯ!!!! Онзи ден имаше статия тук как БНБ са отчели инфлация от 0,3%!!! Също ясно се вижда от графиката, че сме в плато и по всяка вероятност ще последва спадане, защото хората остават без приходи.
  • 7 ЕКСПЕРТ ИМОТИ

    6 9 Отговор
    ДОБРИТЕ ИМОТИ ЩЕ ПОСКЪПВАТ В БЪЛГАРИЯ. Парите се обезценяват. Факт. Много ви се ще да станат без пари, но няма начин. Официалната инфлация за секунди може да се промени.

    Коментиран от #8

  • 8 Умен

    8 5 Отговор

    До коментар #7 от "ЕКСПЕРТ ИМОТИ":

    Само че ФАКТИТЕ сочат друго. Ниска инфлация дори при "бясното печатане на евра и долари". А това за секундната промяна на инфлацията са някви мокри сънища на неуспели брокита. В половината ЕС падат цените на имотите, в другата половина надуват балон. Ние още се колебаем накъде ще тръгнем. Това са фактите, обосновани икономически. А не "ала бала" на икономически неграмотен човек.
  • 9 Брокер

    8 6 Отговор
    Кой каквото иска да си говори но цените на имотите си растът като бензина зимата

    Коментиран от #10

  • 10 Умен

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "Брокер":

    Значи надуваме и ние балон. При свиваща се икономика, спад на доходите на населението и ниска инфлация (0,3%) е единствено балон!
  • 11 ЕКСПЕРТ ИМОТИ

    3 6 Отговор
    При отрицателни лихви в банките трябва да си тъп да ги държишш там. И какво остава - инвестиция във нещо смислено. Повечето инвестиционни таргети са силно рискови. НИ са със нисък риск и нормална доходност, стабилна във времето. Факти.

    Коментиран от #12

  • 12 Умен

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "ЕКСПЕРТ ИМОТИ":

    Както казах. НЕДЕЙ ДА ЛЪЖЕШ. Лихвите не са отрицателни. Най-ниската е 0%, но има и по 0,3%, колкото е инфлацията за миналата година според БНБ. Фактите са, че при "отрицателни" лихви, депозитите се увеличават!! С 10 хиляди лева ли ще купуваш мезонет? А тоя имот нали се сещаш, че има разходи, амортизация и имотна мафия. Май доста народ си е направил сметката като гледам депозитите.
  • 13 Кавръков

    2 3 Отговор
    Омръзна ми да ми се обезценяват парите. Купих си една панелка в Обеля, ще я давам за минимален наем, но ще десет пъти повече от лихвата в банката. А и апартамента си пази стойноста, поскъпва даже.

    Коментиран от #14

  • 14 Умен

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Кавръков":

    Ще си говорим пак като ти протече от комшиите горе и ти изгори ел. инсталацията. Или като ти напрявят яката сметка за ток/парно наемателите. Като почнат да събират пари за ремонт на покрива. Да не споменаваме ли комисионната на брокера и местният данък? Само с тия две неща щеше да си покриеш "загубите", ако ти стоят в банка парите. Пари, до които имат постоянен достъп и можеш да ги ползваш по всяко време. Докато парите в апартамента най-рано и в най-добрият случай след 1 седмица и то по всяка вероятност в намален размер.

    Коментиран от #15

  • 15 243432

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Умен":

    Ти си представи какви наематели ще му дойдат в панелка в обеля на минимален наем!! Ако се оттърве жив ще е късметлия хаха!

    Коментиран от #16

  • 16 Умен

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "243432":

    Просто се учудвам колко тъп и икономически необразован народ има.